Навукоўцы з Італіі і Францыі вывучылі склад і структуру сценак трох амфар і выявілі, што вінаробы часоў Старажытнага Рыма выкарыстоўвалі мясцовы вінаград і яго кветкі, таксама яны імпартавалі смалу і спецыі з іншых рэгіёнаў Еўропы, паведамляецца ў часопісе PLoS One, перадае МИР24.
Спецыялісты даследавалі амфары, якія выкарыстоўваліся для захоўвання чырвонага і белага він.
«Характэрная форма пылкі вінаграда, а таксама хімічны склад сценак амфар сведчаць аб тым, што для вытворчасці віна выкарыстоўваўся мясцовы дзікі або дамашні вінаград. У дадатак, мы выявілі сляды смол і араматычных субстанцый, якія, верагодна, былі імпартаваныя вінаробамі з Калабрыі ці Сіцыліі», — заявілі навукоўцы.
Група даследнікаў пад кіраўніцтвам Данатэлы Магры, дацэнта Рымскага ўніверсітэта «Сапіенца» (Італія), выкарыстоўвалі метады палеахіміі і палеабатанікі, каб вывучыць, як старажытныя рымляне выраблялі віно і дзе яны здабывалі рэсурсы для вытворчасці гэтых напояў.
Навукоўцы вывучылі тры амфары, якія былі знойдзены раней на марскім узбярэжжы побач з італьянскай камунай Сан-Фелічэ-Чырчэа. Як лічаць даследчыкі, посуд былі пахаваны на дне Тырэнскага мора пасля крушэння аднаго або некалькіх караблёў, пасля амфары былі прыбіты да берага.
Прэв’ю: pixabay.com
Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.
Амаль тысяча дзвесце чалавек сабраліся, каб вырашаць найважнейшыя пытанні развіцця краіны.
Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.