Вы тут

Сакрэты і парады вырошчвання пекінскай капусты


Пекінская капуста зацвітае і дае насенне толькі пры доўгім светлавым дні (гэтак жа як радыска або дайкон). Адсюль напрошваецца відавочная выснова: высаджваць пекінскую капусту трэба або рана вясной, або ў сярэдзіне лета, калі светлавы дзень карацейшы. Таму пекінскую капусту саджаюць двойчы: ранне-вясновая пасадка — 15—20 красавіка. Летне-асенняя — з 20 ліпеня да 10 жніўня.


Пекінскую капусту вырошчваюць рассадным і безрассадным спосабамі. Перавага расады бясспрэчна — паскарэнне росту і скарачэнне перыяду паспявання.

Пры вырошчванні без расады рэкамендуецца выбіраць добра асветлены ўчастак, на якім да гэтага раслі часнок, цыбуля, агуркі, бульба ці морква — найлепшыя папярэднікі гэтай культуры. Спачатку неабходна падрыхтаваць лункі на адлегласці 25—30 сантыметраў адна ад другой (такая ж адлегласць павінна быць і паміж радкамі на градцы). У кожную лунку дадаюць паўлітровы слоік перагною або кампосту + 2 сталовыя лыжкі попелу і багата праліваюць. Насенне сеюць на глыбіню 1-2 сантыметры, пасыпаюць зверху попелам і прыкрываюць укрыўным матэрыялам або плёнкай. Праз 4—7 дзён павінны з'явіцца першыя ўсходы.

Пекінская капуста любіць святло, вільгаць і прахалоду. Аптымальная тэмпература для яе вырошчвання — 15—20 °С. Пры тэмпературы ніжэй за 13 °С і вышэй 25 °С на добры ўраджай можна не разлічваць.

Адзін раз на тыдзень пекінскую капусту шчодра паліваюць цёплай вадой. Культура добра ўспрымае падкормы. Яе можна падкарміць: настоем каровінага гною (1:10); настоем курынага памёту (1:20); настоем травы (1:9). Пад кожную расліну выліваюць 1 літр падкорму. Пры вясновай пасадцы такія падкормкі праводзяць тры разы, а пры летняй — двойчы. Каб качаны лепш завязваліся, можна апырскаць капусту растворам борнай кіслаты: 2 г растварыць у 1 літры гарачай вады і дадаць 9 літраў халоднай.

Хваробы ў пекінскай капусты сустракаюцца рэдка, яна так хутка расце, што проста не паспявае «заразіцца». А вось шкоднікі пекінку любяць. Самыя заўзятыя аматары капусткі — гэта крыжакветныя блошкі і смаўжы. Але познім летам крыжакветных блошак ужо няма ў прыродзе. Не варта высаджваць пекінскую капусту на градкі, дзе раслі іншыя крыжакветныя культуры (радыска, дайкон, гарчыца або любыя капусты). Лічынкі крыжакветнай блошкі зімуюць у глебе, і шкоднік абавязкова аб'явіцца.

Яшчэ адна бяда пекінкі — смаўжы. У пахмурнае дажджлівае лета яны могуць проста з'есці пекінскую капусту за нас. Будзем сумленныя: пазбавіцца ад смаўжоў вельмі складана. І даводзіцца спрабаваць усё: абсыпаць капусту спецыяльнай сумессю (0,5 літра попелу + 2 ст.л. солі + 1 ст.л. сухой гарчыцы + 2 ст.л. молатага вострага чырвонага перцу, раскладваць па градцы лісты лопуху (смаўжы вельмі любяць лопух і абавязкова збяруцца пад лістамі), класці паміж градкамі дошкі (смаўжы збіраюцца пад імі), а потым знішчаць шкоднікаў уручную, праліваць градкі зялёнкай (капля на вядро вады).

Дарослыя расліны пекінскай капусты вызначаюцца ўстойлівасцю да замаразак. Культура вытрымлівае пахаладанні да — 4°С. Таму пекінскую капусту можна смела пакідаць на градцы да сярэдзіны кастрычніка. Калі качан пекінскай капусты становіцца шчыльным, ён гатовы да ўборкі. Пекінская капуста, пасаджаная ў ліпені, можа выдатна захоўвацца да новага года і даўжэй. Захоўваюць пекінскую капусту пры тэмпературы 5—7 °С, абгарнуўшы кожны качан у харчовую плёнку або ў газету, а затым у цэлафанавы пакет. Толькі паперу час ад часу трэба мяняць, каб пазбегнуць загнівання.

Ірына ТАМКОВІЧ

Выбар рэдакцыі

Спорт

«Нават праз 40 гадоў сямейнага жыцця рамантыка застаецца...»

«Нават праз 40 гадоў сямейнага жыцця рамантыка застаецца...»

Інтэрв'ю з алімпійскім чэмпіёнам па фехтаванні.