Вы тут

Час другога хлеба. Спыталі ў НАН як правільна капаць бульбу, захоўваць зімой і пра сарты для здаровага харчавання


У Беларусі бульбу называюць другім хлебам, а беларусаў завуць бульбашамі — словам, каму разбірацца ў бульбе, як не нам? На старце сезона ўборкі бульбы адпраўляемся ў Навукова-практычны цэнтр НАН Беларусі па бульбаводстве і плодаагародніцтве, каб даведацца аб новых сартах другога хлеба. А таксама пра тое, як правільна збіраць наш нацыянальны караняплод і захоўваць яго зімой.


Фота pixabay.com

З прыходам восені селекцыянеры таксама капаюць бульбу — але, у адрозненне ад дачнікаў, не на дранікі і пюрэ, а з навуковымі мэтамі.

— Сёння на заключным этапе выпрабаванняў у мяне — 44 гібрыды бульбы, — распавядае галоўны навуковы супрацоўнік аддзела селекцыі бульбы НПЦ НАН Беларусі па бульбаводстве, доктар сельскагаспадарчых навук Георгій Піскун. — Атрыманым клубням будзе дадзена поўная ацэнка па 58 прыкметах. І значную частку гібрыдаў непазбежна адбракуем.

Працэс выпрабавання гібрыда — ад скрыжоўвання да перадачы ў Дзяржкамісію — займае 9 гадоў. І калі на пачатковым этапе высаджваецца каля 100 тысяч узораў, то ў канцы селекцыйнага працэсу толькі некалькі з гэтай колькасці зможа прэтэндаваць на права называцца новым сортам. Далей — тры гады ацэнкі выніку намаганняў селекцыянераў Дзяржаўнай інспекцыяй па выпрабоўванні і ахове сартоў раслін. І толькі потым (калі рашэнне Дзяржкамісіі будзе станоўчым) сорт трапіць у Дзяржаўны рэестр — адзіны банк даных аб сартах сельскагаспадарчых раслін, якія прайшлі ўсе выпрабаванні і дапушчаныя для вытворчасці, рэалізацыі і выкарыстання іх насення на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь. Так выглядае селекцыйны працэс.

Задачы селекцыі, або Чаго хоча спажывец

Напрамкаў, па якіх вядзецца сёння селекцыя бульбы ў Беларусі, некалькі. У гэтых жа напрамках вядзецца сучасная селекцыя бульбы і ў іншых краінах.

— Адзін з іх — стварэнне новых сартоў для вытворчасці крухмалу, — адзначае Георгій Іванавіч. — Відавочна, тут асноўныя прыкметы, па якіх вядзецца селекцыя, — утрыманне крухмалу ў клубнях і ўраджайнасць. А форма клубняў і іх памер не настолькі важныя.

Другі напрамак селекцыі — стварэнне сартоў для перапрацоўкі на бульбапрадукты, тлумачыць суразмоўнік. Ён кажа, што ў ЗША, напрыклад, на чыпсы, бульбу фры, ачышчаную бульбу ў вакуумнай упакоўцы (паўфабрыкат для занятых гаспадынь) адпраўляецца больш за 60 % усяго ўраджаю бульбы. У нас гэтая доля значна меншая, але і ў Беларусі патрэба ў такіх прадуктах высокая.

— І тут для кожнага прадукту — свае патрабаванні да сартоў бульбы, — тлумачыць спецыяліст. — Напрыклад, для чыпсаў памер клубня павінен быць не большы за 60 см у дыяметры. Клубні павінны быць круглымі — так чыпсы атрымаюцца звыклай і зручнай для спажыўца формы. Для вытворчасці бульбы фры патрэбныя доўгія клубні аднолькавага памеру — каля 9 см у даўжыню. Але для ўсіх сартоў, якія выкарыстоўваюцца прамысловасцю ў вытворчасці бульбапрадуктаў, асноўнае патрабаванне — нізкае ўтрыманне рэдукавальных цукраў: не больш за 0,2 %. У адваротным выпадку, кажа спецыяліст, бульбапрадукты набудуць непрыгожы цёмны колер і будуць падгараць.

Трэці напрамак селекцыі — выкарыстанне бульбы непасрэдна ў кулінарных мэтах. Тут запатрабаваныя, з аднаго боку, раннія сарты (тыя, якія «з градкі — на стол, варыць у лупіне і пасыпаць кропчыкам»), і з другога — сарты для працяглага захоўвання. У асноўным сярэдняспелыя і сярэдняпознія сарты: раннія пры доўгім захоўванні губляюць смакавыя якасці, познія — не выспяваюць (ім не хапае ў нас цяпла на ўвесь перыяд вегетацыі).

Ну, а на смак і колер, як той казаў, таварышаў няма. Даспадобы вам цвёрдзенькія клубні салатнага тыпу (еўрапейскі варыянт) або, наадварот, больш разварыстая «беларуская класічная» бульбачка, селекцыянеры ствараюць і тыя, і другія сарты.

— Найважнейшае патрабаванне для сталовых сартоў — прывабны вонкавы выгляд, — прызнае навуковец. — У першую чаргу запыт спажыўца сёння — каб бульба добра выглядала на вітрыне: гладкая лупіна, дробныя «вочкі», круглявая або круглява-авальная форма клубняў.

Фота pixabay.com

І, нарэшце, яшчэ адзін сучасны напрамак селекцыі бульбы — сарты для здаровага харчавання.

— Гэта ў першую чаргу павышанае ўтрыманне біялагічна каштоўных рэчываў: бялку, вітаміну С і антыаксідантаў, — адзначае суразмоўнік.

Праўда, «данесці да рота» вітамін С, які змяшчаецца ў бульбе, досыць складана, бо каля паловы яго пры тэрмічнай апрацоўцы страчваецца.

— Аптымальны спосаб захаваць вітамін С у бульбе — варыць яе «ў мундзірах» або запякаць у лупіне, — раіць Георгій Іванавіч.

А вось антыаксіданты ў значнай колькасці (ад 60 да 90 %) бульба захоўвае і пасля варэння або смажання. Антыаксідантамі надзвычай багатыя сарты з фіялетавай і чырвонай мякаццю. Сорт з фіялетавай мякаццю «Сапфір» сёння знаходзіцца на дзяржаўным сортавыпрабаванні. Створаны і гібрыд з ярка-чырвонай мякаццю — яго плануюць перадаць у Дзяржкамісію ў хуткім часе.

Што датычыцца ўтрымання крухмалу, згодна з сучаснымі нормамі, для сталовых сартоў аптымальныя 15 %, а ў сартах для дыетычнага харчавання гэтага рэчыва дапушчальна не больш за 10 %.

Неўзабаве агароднікі змогуць ацаніць некалькі новых сартоў айчыннай селекцыі, распавялі ў НПЦ бульбаводства.

— Завяршаецца выпрабаванне сорту «Водар» — рашэнне па ім Дзяржаўная камісія будзе прымаць ужо сёлета. Другі год выпрабоўваюцца сарты «Дзясятка», «Баярскі» і фіялетавы сорт «Сапфір» (яго асабліва чакаюць дачнікі). Сёлета перададзеныя на сортавыпрабаванне і два раннія сарты — «Красавік» з ружовымі клубнямі і сорт з белай мякаццю «Умка».

Капаем і захоўваем «па навуцы»

У прыгатаванні простых і звыклых страў з бульбы, на самай справе, шмат, здавалася б, нязначных, але вельмі важных нюансаў. І перш за ўсё, ролю адыгрывае правільны выбар сорту бульбы для кожнай стравы. На супы і салаты з ужо раяніраваных сартоў выдатна падыдзе той жа «Скарб» і новы ранні сорт «Першацвет», кажа Георгій Іванавіч. А «Вектар» і «Гарантыя» ідэальныя, каб іх смажыць.

Само слова «бульба», дарэчы, — не зусім беларускае. Яго корань — лацінскі (па латыні bulbus — цыбуліна), як у многіх слоў, што ўспрымаюцца сёння як спрадвечна беларускія. Ды і наогул бульба на беларускай зямлі стала другім хлебам адносна нядаўна. Папулярнасць яна набыла толькі ў дваццатыя-трыццатыя гады мінулага стагоддзя. У часы калектывізацыі зямлі ў сялян стала настолькі мала, што вырошчванне пшаніцы страціла сэнс — усё роўна гэтым ураджаем было не пракарміцца. А вось некалькі «сотак» бульбы дазвалялі сям'і пратрымацца зіму, пішуць гісторыкі. Традыцыйную закупку бульбы «на зіму» сучасным гараджанінам псіхолагі, напэўна, расцанілі б як несвядомыя адгалоскі тых далёкіх часоў. Іншая справа, што ў кватэры наўрад ці магчыма захаваць бульбу без страт.

Фота pixabay.com

— Для зімовага захоўвання аптымальныя сярэдняспелыя і сярэдняпознія сарты — напрыклад, тыя ж «Вектар», «Рагнеда». Праўда, важна разумець, што менавіта гэтыя сарты зусім не падыходзяць для захоўвання пры павышанай тэмпературы. Ім трэба забяспечыць тэмпературны рэжым у 2-3 градусы, і не вышэй. Інакш яны прарастаюць, і ў гэтым іх недахоп. З новых сартоў добрай лёжкасцю і смакавымі якасцямі характарызуюцца ранні сорт «Першацвет», сярэдняспелыя «Лель» і «Гарантыя», сярэдняпозні «Рубін».

Лепш захоўваецца правільна выкапаная бульба, адзначае суразмоўнік. Бульбоўнік варта скасіць у момант натуральнага завядання, і тыдні два пасля гэтага пачакаць, каб у бульбы ў зямлі адужэла лупіна. Выкапаўшы, бульбу не варта адпраўляць на захоўванне адразу — правільна будзе змясціць яе ў зацемненае месца тыдні на два (тэмпература — каля 15 градусаў). За гэты час выявяцца хваробы клубняў, і падгнілыя адзінкі можна будзе выдаліць. Перабраўшы, бульбу закладваюць у склеп на захоўванне.

Гараджаніну разумна трымаць запас бульбы на зіму, напрыклад, у гаражы, калі ён у вас ёсць і ў ім ёсць склеп. А вось у кватэры захоўваць бульбу практычна нерэальна, кажа спецыяліст. Ні на балконе, ні на лесвічнай клетцы, ні тым больш на кухні не атрымаецца забяспечыць патрэбны тэмпературны рэжым.

Насуперак капрызам надвор'я

— Цяпер клімат стаў вельмі кантрасным, — распавядае доктар сельскагаспадарчых навук. — Перыяды павышанай тэмпературы і засухі чаргуюцца з выпадзеннем моцных кароткачасовых ападкаў. Халодная вясна, вельмі гарачае лета і рэзкае пахаладанне з прыходам восені плюс нераўнамернае выпадзенне ападкаў, заліўныя дажджы — такія ўмовы неспрыяльныя для бульбы.

І ў гэтым кірунку сёння таксама ідзе селекцыя, адзначае Георгій Іванавіч: неабходныя сарты, устойлівыя да капрызаў надвор'я і новых для нашых шырот хвароб.

— Асноўны напрамак работы цяпер — вывядзенне сартоў, устойлівых да засухі, высокіх тэмператур, а таксама часовага пераўвільгатнення глебы. І самае галоўнае — да хвароб раслін, якія раней не былі характэрныя для Беларусі. У сувязі з пацяпленнем клімату рэзка абвастрылася шкоднасць хвароб, што ў мінулыя часы фактычна не мелі ў нашых шыротах ніякага значэння. У прыватнасці, гэта альтэрнарыёз бульбы — цяпер ён па шкоднасці знаходзіцца на ўзроўні фітафтарозу. Але калі фітафтароз актыўна развіваецца пры павышанай вільготнасці ў спалучэнні з невысокімі тэмпературамі, то альтэрнарыёз размнажаецца пры высокіх тэмпературах і недахопе вільгаці.

Атрымліваць годны ўраджай у новых кліматычных умовах становіцца больш складана, адзначае навуковец, а селекцыянерам, ствараючы новыя сарты, даводзіцца ўлічваць усё больш патрабаванняў. І ўсё ж бульба па-ранейшаму застаецца ў нас другім хлебам: у Беларусі ў сярэднім з гектара атрымліваюць каля 30 тон.

Аляксандра АНЦЭЛЕВІЧ

Выбар рэдакцыі

Жыллё

Кватэры разыходзяцца як гарачыя піражкі. 2023 год можа стаць сапраўды рэкордным

Кватэры разыходзяцца як гарачыя піражкі. 2023 год можа стаць сапраўды рэкордным

Як адзначаюць фінансавыя эксперты, рынак жылой нерухомасці выйшаў на беспрэцэдэнтна высокія паказчыкі па колькасці здзелак.

Культура

«Сцежкі жыцця» Паўліны Мядзёлкі

«Сцежкі жыцця» Паўліны Мядзёлкі

Была ў Купалы... Купалінка.

Калейдаскоп

Красоўкі і твідавы гарнітур — не пара

Красоўкі і твідавы гарнітур — не пара

Якія прамашкі жанчын у адзенні выдаюць адсутнасць густу?

Культура

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Хто здолее змяніць гісторыю ці змяніцца пад яе ўплывам?