Як вядома, сабраць ураджай — толькі палова справы, важна яго захаваць. У поўнай меры гэта датычыцца яблыкаў, далікатная мякаць якіх патрабуе асаблівага падыходу.
Мінімум кантакту. Для звычайнага захоўвання адбірайце толькі ідэальныя яблыкі, без любых слядоў. Збірайце яблыкі толькі ўручную і адразу ж кладзіце ў скрыні, імкнучыся нават мінімальна дакранацца і не пашкоджваць васковы налёт на іх.
Тара. Не захоўвайце яблыкі навалам у шчыльных скрынях. Ідэальная скрыня —гэта невялікая ёмістасць, дзе плады ляжаць у адзін рад, ледзь датыкаючыся. Тара павінна праветрывацца.
«Суседзі». Яблыкі вылучаюць этылен, які псуе блізкія плады, асабліва гэта датычыцца морквы, буракоў і бульбы. Таксама не захоўвайце яблыкі побач з гароднінай і травамі, якія моцна пахнуць.
Тэмпература. Найважнейшы фактар. Аптымальная яна ад 0 да 5 градусаў цяпла, магчымае паніжэнне на пару градусаў. Вільготнасць — 85-90 % пры добрай вентыляцыі і цыркуляцыі паветра.
Ірына ТАМКОВІЧ
Выбар саджанца для садавода — той момант, значнасць якога складана пераацаніць.
Канцэрт для дзяцей і моладзі, пластычны спектакль Ягора Дружыніна і «Рок-панарама».