У Бібліі смакоўніца — а гэта і ёсць усім вядомы інжыр — згадваецца шматкроць. Фігавае дрэва ўшаноўваецца на Усходзе як свяшчэннае. Такая ўвага да расліны невыпадковая: яшчэ тысячагоддзі таму старажытныя лекары ацанілі гаючыя ўласцівасці інжыру. Чым жа ён карысны? «Алеся» даведалася для вас пра сем якасцяў трапічнага плода, якія дапамогуць палюбіць гэтую смачную ягаду.
Інжыр — сапраўдны суперфуд, унікальная прыродная кладоўка вітамінаў і мінералаў. Прычым карыснымі з’яўляюцца як свежыя, так і сушаныя плады. У іх прысутнічаюць вітаміны С, А, групы В (у тым ліку фоліевая кіслата), жалеза, кальцый, калій, фосфар, набор амінакіслот. Гэтым багатым складам і вызначаюцца карысныя ўласцівасці інжыру.
Акрамя пералічанага, інжыр добра чысціць ныркі. Ён багаты клятчаткай, якая «вымятае» таксіны з кішэчніка, што паспрыяе ў прафілактыцы злаякасных новаўтварэнняў.
Вінная ягада з’яўляецца прыродным афрадызіякам — на Усходзе даўно заўважылі, што плады смакоўніцы прыўносяць новыя фарбы ў шлюбнае жыццё.
Дыетолагі не рэкамендуюць ужываць зашмат інжыру — дастаткова 3-4 штукі ў суткі. Пры гэтым варта памятаць, што ў свежым выглядзе інжыр у нашых шыротах сустракаецца нячаста (далікатная ягада не любіць транспарціроўкі), а сушаны плод у пяць разоў больш каларыйны, чым свежы.
Як і любы суперфуд, інжыр карысны не ўсім. Дыетолагі не рэкамендуюць ужываць яго пры наступных захворваннях:
Агата СЛАВІНА
Як работнікі МАЗа рыхтуюцца да выпрабаванняў у пустыні.
У зоне абслугоўвання — дзесяць вёсак.
На прасторах яе вялікасці кнігі.