Вы тут

Інжыр — сапраўдны суперфуд і прыродная кладоўка вітамінаў


У Бібліі смакоўніца — а гэта і ёсць усім вядомы інжыр — згадваецца шматкроць. Фігавае дрэва ўшаноўваецца на Усходзе як свяшчэннае. Такая ўвага да расліны невыпадковая: яшчэ тысячагоддзі таму старажытныя лекары ацанілі гаючыя ўласцівасці інжыру. Чым жа ён карысны? «Алеся» даведалася для вас пра сем якасцяў трапічнага плода, якія дапамогуць палюбіць гэтую смачную ягаду.


Фота: pixabay.com

Інжыр — сапраўдны суперфуд, унікальная прыродная кладоўка вітамінаў і мінералаў. Прычым карыснымі з’яўляюцца як свежыя, так і сушаныя плады. У іх прысутнічаюць вітаміны С, А, групы В (у тым ліку фоліевая кіслата), жалеза, кальцый, калій, фосфар, набор амінакіслот. Гэтым багатым складам і вызначаюцца карысныя ўласцівасці інжыру.

  • Інжыр змагаецца з «дрэнным» халестэрынам, таму ўжыванне трапічнага плода дапаможа ў прафілактыцы атэрасклерозу. Калій, якім багатая вінная ягада, неабходны для здароўя сардэчнай мышцы. Дактары рэкамендуюць інжыр тым, хто мае праблемы з сэрцам і сасудамі.
  • Рэгулярнае ўжыванне экзатычнага суперфуду — выдатная прафілактыка тромбаўтварэння. Дыетолагі выдзяляюць інжыр сярод прадуктаў, карысных пры варыкозе.
  • Дзякуючы павышанаму ўтрыманню клятчаткі, вінная ягада спрыяе змаганню з лішняй вагой, таму інжыр уключаюць у «антытлушчавыя» дыеты.
  • Эфектыўнасць інжыру для лячэння прастудных захворванняў не ніжэй, чым у шыпшынніка і маліны. Трапічныя плады валодаюць супрацьзапаленчымі, адхарквальнымі і патагоннымі ўласцівасцямі. Палягчаюць цячэнне бранхіту і іншых хвароб дыхальных шляхоў, а вітамін С у іх складзе ўмацоўвае імунітэт і паскарае вылечванне.
  • Інжыр дадасць вам сіл у змаганні з дэпрэсіяй і бяссонніцай. Апрача вітамінаў групы В, у ім утрымліваюцца магній і калій, якія паляпшаюць настрой. Да таго ж у інжыры ёсць поліненасычаныя тлустыя кіслоты — яны спрыяюць умацаванню нервовай сістэмы.
  • Кальцый у складзе прадукту — добрая падтрымка для касцей, апорна-рухальнага апарату.
  • Інжыр багаты жалезам, яго варта ўключыць у рацыён пры анеміі. Па гэтай прычыне жанчынам падчас «крытычных дзён» карысна есці вінную ягаду. Прадстаўніцам прыгожай паловы суперфуд, багаты на вітамін Е, дапаможа захаваць маладосць — умацуе валасы і пазногці, зробіць скуру гладкай.

Акрамя пералічанага, інжыр добра чысціць ныркі. Ён багаты клятчаткай, якая «вымятае» таксіны з кішэчніка, што паспрыяе ў прафілактыцы злаякасных новаўтварэнняў.

Вінная ягада з’яўляецца прыродным афрадызіякам — на Усходзе даўно заўважылі, што плады смакоўніцы прыўносяць новыя фарбы ў шлюбнае жыццё.

Дыетолагі не рэкамендуюць ужываць зашмат інжыру — дастаткова 3-4 штукі ў суткі. Пры гэтым варта памятаць, што ў свежым выглядзе інжыр у нашых шыротах сустракаецца нячаста (далікатная ягада не любіць транспарціроўкі), а сушаны плод у пяць разоў больш каларыйны, чым свежы.

Як і любы суперфуд, інжыр карысны не ўсім. Дыетолагі не рэкамендуюць ужываць яго пры наступных захворваннях:

  • падагра;
  • цукровы дыябет;
  • запаленчыя захворванні страўнікава-кішачнага тракту.

Агата СЛАВІНА

Друкуецца ў часопісе «Алеся»

Выбар рэдакцыі

Навука

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Наколькі эфектыўна працуе сістэма інтэлектуальнай уласнасці?

Расказаў першы намеснік старшыні Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Рэспублікі Беларусь Дзяніс Каржыцкі.

Здароўе

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

У Нацыянальны каляндар плануюць уключыць новыя прышчэпкі

Як вакцыны выратоўваюць жыцці і чаго можа каштаваць іх ігнараванне?

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.