Вы тут

З 1 снежня некалькі школ Мінска будуць удзельнічаць у пілотных праектах па школьным харчаванні


З 1 снежня некалькі школ Мінска будуць удзельнічаць у пілотных праектах, які аргаізаваны па ініцыятыве Міністэрства адукацыі. Адзін з іх — па ўдасканаленню асартыменту буфетнай прадукцыі, перадае «Мінск-Навіны».


— У сталіцы і раней былі дастаткова строгія правілы ў дачыненні да школьнага харчавання. А ў пачатку зімы ў 5 мінскіх школах апрабуем новыя падыходы. У буфеце будуць рэалізоўваць прадукты прамысловай вытворчасці з пазнакай «для дзіцячага харчавання» або «для школьнага харчавання». Яны распрацаваны з удзелам навукоўцаў Нацыянальнай акадэміі навук. У такой прадукцыі абмежавана колькасць цукру, яна дадаткова вітамінізаваная, з клятчаткай. Таксама перагледзім рэцэптуру кандытарскіх вырабаў уласнай вытворчасці ў частцы змяншэння колькасці цукру ў ёй, — распавяла дырэктар Камбіната школьнага харчавання Надзея Лукашэвіч. — Акрамя таго, мы зараз актыўна працуем над удасканаленнем меню гарачага харчавання. Важна, каб тое, што прапануем хлопцам, яны з’ядалі з задавальненнем.

Прадоўжыцца ўзаемадзеянне з бацькамі. Прадстаўнікі КШХ наведалі ўжо больш за 60 школ і гімназій горада, дзе не толькі распавялі пра асаблівасці арганізацыі харчавання дзяцей, але і пачулі прапановы ад мам і тат. Дарослыя адзначалі ў анкетах, што вучнёўскі сняданак ці абед павінен складацца з амлета, запяканкі, супу, пюрэ.

Разам з намеснікам дырэктара КШХ Марынай Д’якавай вывучаем асартымент школьнага буфета. Любая прадукцыя, перад тым як сюды трапіць, праходзіць сур’ёзны кантроль. Тэхналагічная група вывучае яе склад, ўлічвае тэрміны прыдатнасці.

— У буфеце прадаюцца зёлкавыя перапечкі, зефір у шакаладнай глазуры. Звярніце ўвагу: не ў кандытарскай, якая ўтрымлівае шкодныя для дзіцячага харчавання алею. У асартыменце мармелад для папаўнення пекціну ў падрастаючым арганізме. У прадстаўленай выпечцы не выкарыстоўваецца маргарын — толькі сметанковае масла, — тлумачыць Марына Д’якава.

У гэтым навучальным годзе ўжо ва ўсіх школах Мінска ўстаноўлена абсталяванне для разумнага буфета. Дзе-нідзе яшчэ праходзяць яго наладка і інтэграцыя з вучнёўскім білетам. Дзякуючы гэтай сістэме ў бацькоў ёсць магчымасць выставіць абмежаванне па грашовай суме, па пераліку страў, якія дзіцяці непажадана купляць у буфеце. Ёсць і яшчэ адзін плюс-зменшыліся чэргі на перапынках.

Дарэчы, тэхнолагі КШХ распрацоўваюць меню для дзяцей з асаблівасцямі харчавання, напрыклад хворых на цукровы дыябет, фенілкетанурыяй, целиакией. Такіх рабят няшмат – менш за 1% ад агульнай колькасці вучняў. Выкарыстоўваюцца низкобелковые кашы-грачаная і кукурузная, бульбяныя клёцкі.

Прэв’ю: «Мінск-Навіны»

Выбар рэдакцыі

Здароўе

Як вясной алергікам аблегчыць сваё жыццё?

Як вясной алергікам аблегчыць сваё жыццё?

Некалькі парад ад урача-інфекцыяніста.