Вы тут

Як харчаванне дапамагае палепшыць знешнасць і самаадчуванне


На якія прадукты варта звярнуць увагу, калі ўзніклі праблемы са скурай, валасамі, зрокам, СКТ? Якія дапамогуць рэгуляваць ціск, дадаць бадзёрасці, палепшыць сон, настрой, знізіць ціск, наадварот, палепшыць апетыт? Пра гэта я папрасіла расказаць кіраўніка Мінскага гарадскога цэнтра здароўя ўрача-валеолага Сняжану Каўрыга.


Залатое правіла харчавання

— Каб сябе добра адчуваць і мець прыгожую знешнасць, неабходна прытрымлівацца асноўных законаў рацыянальнага харчавання, — падкрэслівае Сняжана Віктараўна. — Яно павінна быць разнастайным, збалансаваным, улічваць індывідуальныя перавагі і асаблівасці. Вельмі важнае значэнне мае рэжым — есці трэба мінімум тры разы на дзень, пажадана ў адзін і той жа час.

Для скуры

Каб скура была чыстай і гладкай, абавязкова трэба ўключаць у сваё меню багатую клятчаткай і вітамінамі В і С садавіну, ягады, гародніну, зеляніну. Аранжавыя і чырвоныя плады прадухіляюць недахоп бэта-караціну і вітаміну А; авакада і бананы абараняюць ад дэфіцыту меланіну; хурма, зялёныя яблыкі і гранаты спрыяюць выпрацоўцы гемаглабіну.
Таксама ў рацыён трэба ўключаць цэльназерневыя крупы, макароны з цвёрдых гатункаў пшаніцы, буры рыс, чорны хлеб. Неабходны арэхі — крыніца Амега-3 тлустых кіслот, меланіну, вітаміну Е; рыба і морапрадукты — крыніца бялку, меланіну, цынку, вітамінаў групы В, Амега-3 тлустых кіслот. Пойдуць на карысць нашай скуры нятлустыя гатункі ялавічыны і свініны, якія папаўняюць арганізм бялком, жалезам, вітамінам А, а таксама кісламалочныя прадукты (сыр, тварог, ёгурт, кефір), крыніца бялка і кальцыю.

Для валасоў

Каб валасы былі пышнымі і бліскучымі, важна прытрымлівацца харчавання, каларыйнасць якога складае 1800 ккал у дзень (гэта лічыцца нормай для дарослага чалавека) і якое ўключае ў сябе бялок, клятчатку, тлушчы, усю групу вітамінаў А, В, С, Д, Е, жалеза, цынк, антыаксіданты, фолевую кіслату, Амега-3 тлустыя кіслоты. Жорсткія дыеты дрэнна ўплываюць на якасць валасоў: яны радзеюць, становяцца ломкімі, губляюць бляск.

Для зроку

Каб захаваць добрым зрок, трэба рэгулярна ўжываць моркву, шпінат, рыбу, рыбін тлушч, зеляніну, абрыкосы, фасолю, цытрусавыя, а яшчэ лепш — спалучэнні гэтых прадуктаў.

Фота: pixabay.com

Для салодкага сну

Спрыяюць засынанню аўсяная каша, адварныя яйкі, міндаль. Гэтым прадуктам варта аддаць перавагу на вячэру. А ад тлустай, вострай, мучной ежы, алкаголю і кавы варта адмовіцца. Некаторым дапамагае хутка заснуць цёплае малако з мёдам, але гэта строга індывідуальна.

— Для паўнавартаснага начнога адпачынку мае значэнне і атрыманая напярэдадні інфармацыя, — адзначае Сняжана Каўрыга. — Тое, што мы глядзім і чытаем перад тым, як легчы ў ложак, часта негатыўна ўплывае на якасць сну. Нагружаны інфармацыйным смеццем мозг працягвае яго перапрацоўваць, і ў выніку раніцай мы прачынаемся стомленымі. 
Перад адыходам да сну варта паслухаць музыку, якая дапаможа зняць напружанне, пагуляць на свежым паветры, пачытаць добры мастацкі твор, супакоіцца і настроіцца на адпачынак.

Лёгка пазбаўляемся ад непатрэбнага

Каб наладзіць рэгулярны стул, трэба абавязкова ўключаць у рацыён клятчатку — 30-40 грамаў у суткі. Кішачнік любіць рэгулярнасць прыёмаў ежы (3-4 разы на дзень) і спакойную абстаноўку падчас харчавання. 

Добрай працы СКТ спрыяюць раслінныя алеі, сокі з гародніны, кефір, рассыпістыя кашы з сухафруктамі, садавіна, супы. Пажадана адмовіцца ці звесці да мінімуму смажанае, вэнджанае, кансерваванае.

Рэгулюем апетыт

  • «Затармазіць» апетыт дапамогуць арэхі, садавіца, бульба, аўсянка, яйкі.
  • Стымулююць апетыт яблыкі, спецыі, хрэн, соль, гарчыца.

Дадаць бадзёрасці

За бадзёрасць адказваюць вугляводы (хлеб, бульба, макароны, крупы, прысмакі, садавіна), а таксама арэхі (фундук, фісташкі, міндаль) і спецыі (карыца, кардамон, імбір, чырвоны перац).

Знізіць або павысіць ціск

  • Знізіць ціск дапамагаюць шпінат, рукала, ягады, буракі, аўсянка, ласось, часнок, Амега-3 тлустыя кіслоты.
  • Падымаюць ціск кава, напоі з кафеінам, соль, горкі шакалад, гранатавы сок, мёд, чарнасліў, каларыйныя стравы.

Палепшыць настрой

Для выпрацоўкі сератаніну (асноўнага гармону, які адказвае за наш настрой) патрэбны магній і цынк, вітаміны, амінакіслоты, вугляводы. Іх крыніца — арэхі, бананы, сыры, рыба, какава, яйкі, фасоля.

Вельмі важнае значэнне мае абстаноўка, у якой вы прымаеце ежу, сервіроўка стала. Абрус і посуд пераважней выбіраць цёплых таноў ці белага колеру.

Арганізм аддзячыць 

Важна памятаць пра ваду. Яе недахоп адбіваецца на скуры, настроі, рабоце СКТ, апетыце. Аб’ём спажыванай вадкасці вылічваецца з формулы: «30 мл на 1 кг вагі». Пры хранічных захворваннях сардэчна-сасудзістай або мочавыдзяляльнай сістэм нельга піць больш за 1, 5 літра вады. Калі займаецеся спортам, колькасць вадкасці можа быць і большай за 2, 5-3 літры. 

Вольга ПАКЛОНСКАЯ

Фота прадастаўлена гераіняй

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Больш за 100 прадпрыемстваў прапанавалі вакансіі ў сталіцы

Больш за 100 прадпрыемстваў прапанавалі вакансіі ў сталіцы

А разам з імі навучанне, сацпакет і нават жыллё.

Эканоміка

Торф, сапрапель і мінеральная вада: якія перспектывы выкарыстання прыродных багаццяў нашай краіны?

Торф, сапрапель і мінеральная вада: якія перспектывы выкарыстання прыродных багаццяў нашай краіны?

Беларусь — адзін з сусветных лідараў у галіне здабычы і глыбокай перапрацоўкі торфу.

Грамадства

Адкрылася турыстычная выстава-кірмаш «Адпачынак-2024»

Адкрылася турыстычная выстава-кірмаш «Адпачынак-2024»

«Мы зацікаўлены, каб да нас прыязджалі».