Вы тут

Карэспандэнты «Звязды» ўпадабалі духмяны бразільскі напой


Пасольства Бразіліі зноў здзіўляла: раней мы разам слухалі басанову і хварэлі за Селесаа, а цяпер сонечнай лютаўскай раніцай атрымалі задавальненне ад смачнай духмянай кавы. Яно і зразумела: краіна — найбуйнейшы глабальны экспарцёр гэтай прадукцыі, без якой не ўяўляе свайго жыцця абсалютная большасць жыхароў планеты. Бразілія забяспечвае трэць сусветнага аб'ёму паставак кавы. Аб'ём вытворчасці — 50-60 мільёнаў мяшкоў (па паўсотні кіло) у год.


— Кава насамрэч — сімвал Бразіліі, нездарма яна знаходзіцца на дзяржаўным гербе краіны, — адзначыў Надзвычайны і Паўнамоцны Пасол Федэратыўнай Рэспублікі Бразілія ў Рэспубліцы Беларусь Бернард Жорг Леапольд дэ Гарсія Клінгл. — Мы прывезлі на дэгустацыю 12 найлепшых брэндаў кавы, у якіх найвышэйшая прафесійная ацэнка, і сабралі на дэгустацыю беларускіх прадстаўнікоў гэтай галіны, каб яны пакаштавалі напой і мелі магчымасць выхаду на прамыя кантракты з вытворцамі.

Капінг праводзіў сусветна вядомы спецыяліст у галіне бразільскай спешэлці-кавы Эдгар Брэсані. Ён прадстаўляў прадпрыемства з красамоўнай назвай Latіtude (у перакладзе з партугальскай «шырата»).

— У Бразіліі кава вырошчваецца ў 34 рэгіёнах, якія знаходзяцца ў розных кліматычных умовах, на рознай геаграфічнай шыраце (паколькі краіна вялізная), — усміхаецца Эдгар Брэсані. — Мы — адзінае прадпрыемства, якое прадстаўляе самую шырокую лінейку бразільскай кавы з усіх рэгіёнаў, дзе яна вырошчваецца, і вельмі рады магчымасці пазнаёміць з ёю беларусаў.

Спешэлці — гэта кава, якая мае найвышэйшыя ацэнкі па прафесійнай шкале: звыш 80 пунктаў са 100. Бразілія канцэнтруецца на вытворчасці менавіта такой прадукцыі, бо краіна арыентуецца не на «вал», а на якасць. Адсюль і навуковы падыход, і новыя кірункі, накшталт ферментацыі, калі з кававымі зярняткамі абыходзяцца, быццам з вінаградам падчас прыгатавання віна. Як заўважыў Эдгар Брэсані, ёсць нават кава з двайной ферментацыяй.

І калі ва ўтульным сталічным рэстаране «Кампанія» заварылі духмяную бразільскую каву, букет пахаў насамрэч нагадаў добрае віно. І смак, паверце, заслугоўвае найвышэйшых пахвал. Таксама можна было прадэгуставаць і... чай з кававых кветак — каскару. Адным словам, суцэльнае захапленне — сапраўдны раман з кавай. Тут словамі проста не перадаць — варта паспытаць. І было відаць, што такая прапанова вельмі зацікавіла прадстаўнікоў беларускіх кампаній, якія змогуць закупіць зялёную каву і ўжо на месцы абсмажыць яе. А мы абавязкова пакаштуем.

— Бразільская кава на беларускім рынку, нягледзячы на ўсе аб'ектыўныя неспрыяльныя фактары, не будзе ў дэфіцыце, — перакананы Бернард Жорг Леапольд дэ Гарсія Клінгл. — У гэтага цудоўнага рэчыва ёсць вельмі важная функцыя — сацыяльная. Людзі збіраюцца разам, размаўляюць, п'юць якасны духмяны напой. Кава насамрэч збліжае народы, збліжае нашы сэрцы.

Як прызнаўся Эдгар Брэсані, па «кававых справах» ён падарожнічае 180 дзён на год і ведае шмат адметных месцаў. Яму вельмі спадабаўся Мінск, у тым ліку вячэрні. «І людзі цудоўныя — яшчэ адна прычына неаднойчы сюды завітаць», — заўважыў Эдгар.

А што, прыязджайце, добрым гасцям мы заўжды рады. Кавы пап'ём.

Мікалай ЛІТВІНАЎ

Фота Яўгена ПЯСЕЦКАГА

Выбар рэдакцыі

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Стральцам на гэтым тыдні не трэба пераацэньваць сваіх магчымасцяў.

Гандаль

Кандытарскія вырабы — брэнд беларускай харчовай прамысловасці

Кандытарскія вырабы — брэнд беларускай харчовай прамысловасці

Напярэдадні Міжнароднага сімпозіума кандытараў эксперты расказалі аб планах і перспектывах кандытарскай галіны.

Сям'я і дэмаграфія

Святлана Клачкова: Чым больш дзяцей, тым больш любові

Святлана Клачкова: Чым больш дзяцей, тым больш любові

Як жа шматдзетная сям’я спраўляецца з хатнімі клопатамі?