Вы тут

Хатняя энцыклапедыя


Тварожная пасха

Паколькі ў аснове пасхі тварог, поспех стравы залежыць ад якасці прадукту. Таму выбірайце тлусты хатні тварог. Смела эксперыментуйце з дадаткамі. Можна змяшаць некалькі відаў арэхаў і сухафруктаў. Напрыклад, замяніць частку разынак журавінамі або дадаць курагу. Замочваць іх не трэба, хіба што ў роме для прыемнага водару. Але тады добра адцісніце сухафрукты, каб прыбраць лішнюю вільгаць.


Спатрэбіцца: тварог — 1 кг, масла — 200 г, вяршкі (30 %) — 100 мл, яечны жаўток — 6 шт., цукровая пудра — 130 г, цукаты — 60 г, міндаль — 80 г, разынкі — 120 г, ванільны экстракт — на смак.

Прапусціце тварог праз мясарубку з сярэдняй ячэйкай двойчы ці з дапамогай кухоннага камбайна. Дадайце да яго вяршкі і ванільны экстракт, добра змяшайце лапаткай або міксерам на нізкай хуткасці.

Узбіце міксерам размякчанае масла, затым дадайце палову цукровай пудры і яшчэ раз узбіце на працягу 5 хвілін. Злучыце атрыманую масу з тварагом.

Пакладзіце 6 сярэдніх жаўткоў у блендар, дадайце астатнюю цукровую пудру і ўзбівайце да таго часу, пакуль яны не ператворацца ў лёгкую масу. Гэта можа заняць каля 5 хвілін. Перакладзіце жаўткі ў міску з тварожна-сметанковай масай.

Дадайце цукаты, разынкі і ачышчаны міндаль і старанна змяшайце. Калі ў вас звычайны міндаль, перш чым дадаваць у сумесь, абліце яго кіпенем і выдаліце цёмную скурку.

Вазьміце друшляк дыяметрам 20 см, засцяліце марляй, складзенай мінімум удвая, і выкладзіце тварожную масу. Пастаўце сіта на каструлю таго ж дыяметра і накрыйце талеркай. Зверху можна паставіць нешта цяжкае. Пасля таго, як маса астудзіцца, яна будзе добра трымаць форму. Прыбярыце тварог у халадзільнік на 12 гадзін. Затым прыбярыце талерку, накрыйце пасху плоскім блюдам і перавярніце друшляк. Зніміце марлю і падавайце дэсерт на стол.


Французскі куліч

Прыгатаванне зойме каля гадзіны. Працэс не патрабуе працяглага замесу цеста і чакання, калі яно падыдзе. І на святочным стале будзе добра глядзецца.

Спатрэбіцца: масла — 150 г, цукар — 150 г, яйка — 3 шт., пшанічная мука — 180 г, разрыхляльнік — 10 г, парашок капучына —25 г, лімонны сок — 1 ч. л., соль — дробка.

Змяшайце муку, прасеяную некалькі разоў, разрыхляльнік, соль і капучына.

Узбіце размякчанае масла з цукрам. Па адным увядзіце яечныя жаўткі, кожны раз узбіваючы масу. У масляную масу паступова дадайце сухую сумесь. Добра змяшайце цеста. Яечныя бялкі ўзбіце з лімонным сокам да ўтварэння ўстойлівай пены. Акуратна ўвядзіце ў цеста, змешваючы яго знізу ўверх. Перакладзіце цеста ў форму для кексаў ў выглядзе кольца. Разагрэйце духоўку да 180 градусаў і выпякайце куліч 40 хвілін.


Упрыгожваем велікодны куліч

З каляровымі ўзорамі на глазуры

Прыгатуйце густую бялковую глазуру. Адкладзіце па сталовай лыжцы ў некалькі асобных ёмістасцяў. Затым дадайце ў кожную натуральны фарбавальнік. Выкарыстоўвайце какаву, куркуму, сок буракоў або шпінату. Колькасць фарбавальніка залежыць ад таго, наколькі насычаны колер хочаце атрымаць.

Абмажце куліч белай глазурай. Пасля гэтага дадайце некалькі кропель падрыхтаванай каляровай. Сфармуйце любы ўзор.

Застаецца толькі дачакацца, калі глазура высахне.


З хрызантэмай з маршмелоу

Для простага, але эфектнага дэкору спатрэбіцца: зефір (маршмелоу) і тлустыя вяршкі, курага ці сушаныя журавіны і лісточкі мяты.

У каструлю выкладзіце 200 г белага маршмелоу, уліце 80 мл вяршкоў. Растапіце сумесь на слабым агні. Траціну масы нанясіце на куліч. Дайце ёй трохі падсохнуць. Нанясіце другі пласт глазуры. Праз 5-7 хвілін вышмаруйце куліч пакінутай глазурай.

70 г дробнага маршмелоу нарэжце пад вуглом. Форма кавалачкаў павінна нагадваць пялёсткі. На яшчэ сырой глазуры пачніце выкладваць кветку. Для гэтага ў цэнтры размясціце курагу ці сушаныя журавіны, а па крузе выкладзіце пялёсткі. Завяршыце кампазіцыю лісточкамі мяты.

Выбар рэдакцыі

Здароўе

Як вясной алергікам аблегчыць сваё жыццё?

Як вясной алергікам аблегчыць сваё жыццё?

Некалькі парад ад урача-інфекцыяніста.

Грамадства

Рэспубліканскі суботнік праходзіць сёння ў Беларусі

Рэспубліканскі суботнік праходзіць сёння ў Беларусі

Мерапрыемства праводзіцца на добраахвотнай аснове.