Вы тут

Навошта нашаму арганізму патрэбны кобальт?


Праблемы з памяццю і ўвагай, дрэнны настрой, паніжаны жыццёвы тонус, хранічныя захворванні — усё гэта можа быць вынікам недахопу ў рацыёне адмысловых пажыўных рэчываў: макра- і мікранутрыентаў. Нягледзячы на тое што мінеральныя рэчывы не валодаюць энергетычнай каштоўнасцю, без іх удзелу немагчымы практычна ніводны абменны працэс. Сёння мы расказваем пра адзін з неабходных і важных для чалавечага арганізма элементаў — кобальт.


Ён патрэбен для звычайнага праходжання ўнутраных працэсаў і з'яўляецца адной са структурных адзінак вітаміну B12, які ўдзельнічае ў ферментных рэакцыях, крывятварэнні, а таксама ў рэгуляванні работы нервовай сістэмы і печані. У арганізме чалавека кобальту змяшчаецца каля 1,2 мг. З гэтай колькасці 14 % знаходзіцца ў костках, 43 % у мышцах, астатняе — у мяккіх тканках. Штодзённае спажыванне кобальту складае каля 300 мкг, з іх 40 мкг паступае ў арганізм у выглядзе вітаміну В12.

— Ключавая функцыя кобальту ў арганізме — крывятварэнне. Сэрца будзе працаваць без збояў толькі пры ўмове дастатковай наяўнасці кобальту. Важнай асаблівасцю гэтага мікраэлемента з'яўляецца яго здольнасць да зніжэння ўзроўню халестэрыну ў крыві і вывядзення яго з сасудаў. Гэтая ўласцівасць дапамагае прадухіліць утварэнне атэрасклератычных бляшак, — расказвае ўрач-лабарант лабараторыі санітарна-хімічных і таксікалагічных метадаў даследавання Мінскага абласнога цэнтра гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя Мікалай Сівіцкі.

Прыкладна пятая частка ўсяго кобальту ў арганізме чалавека назапашваецца ў печані, дзе яго ўтрыманне дасягае 0,05 мг/кг.

Другое месца па наяўнасці дадзенага рэчыва займаюць ныркі. Канцэнтруецца ён таксама ў падстраўнікавай залозе, касцявым мозгу і селязёнцы. Утрыманне кобальту ў крыві ў мужчын крыху вышэйшае, чым у жанчын.

Кобальт змяшчаецца ў мясе, рыбе, малочных прадуктах, курыных яйках, муцэ, хлебапрадуктах, крупах і бабовых, бульбе, гародніне, садавіне, ягадах. Асабліва вялікае ўтрыманне кобальту ў печані буйной рагатай жывёлы. На кобальт багатае малодзіва, дзе яго змяшчаецца ў дзесяць разоў больш у параўнанні з малаком. З ежай у арганізм паступае 70 % кобальту, з пітной вадой — 30 %. Яго солі добра раствараюцца і хутка ўсмоктваюцца ў кішэчніку.

Ад недахопу кобальту ў арганізме часта церпяць спартсмены, вегетарыянцы, людзі з захворваннямі СКТ, стратай крыві і гельмінтозам. Недахоп дадзенага мікраэлемента цягне за сабой наступныя праблемы:

— зніжаецца ўзровень вітаміну В12;

— парушаецца работа нервовай сістэмы;

— узнікае дыстрафія касцявой тканкі;

— разбураецца слізістая абалонка страўніка;

— парушаецца работа печані.

Дзякуючы здольнасці змяняць сваю валентнасць і ўваходжанню ў біялагічна актыўныя злучэнні кобальт выконвае важныя функцыі ў многіх акісляльна-аднаўленчых рэакцыях. Ва ўсіх жывых арганізмах гэтае злучэнне выконвае ролю ўніверсальнага акумулятара энергіі.

Лішак мікраэлемента ў арганізме праяўляецца парушэннем работы нервовай сістэмы, пашкоджаннем мышачнай тканкі сэрца, артэрыяльнай гіпертэнзіяй, дэрматытам, пагаршэннем слыху і іншымі праблемамі са здароўем. Адмоўнае дзеянне кобальту пагаршае алкаголь. Той, хто злоўжывае півам, падвяргае сябе павышанай небяспецы развіцця сардэчна-сасудзістых захворванняў.

Атручэнне можа адбыцца пры ўдыханні пароў сплаваў гэтага элемента, у выніку тэрапеўтычнага прымянення злучэнняў кобальту пры анеміі і радыеактыўнага кобальту ў анкалогіі. Парушаецца функцыя печані, пагаршаецца засваенне тлушчаў і прыгнятаецца актыўнасць шматлікіх ферментаў.

Якія яшчэ макра- і мікраэлементы неабходныя?

Сярод 106 элементаў, што ўваходзяць у перыядычную сістэму Мендзялеева, унутры чалавека ўвесь час знаходзіцца 81. 12 з іх называюць структурнымі, бо менавіта з іх складаецца чалавечае цела. Да такіх рэчываў адносяцца вуглярод, кісларод, вадарод, азот, кальцый, магній, натрый, калій, сера, фосфар, фтор і хлор. Гэта — макраэлементы. Яны патрэбныя нам штодня ў дастаткова вялікай колькасці, запатрабаванне ў іх вагаецца ад сотняў міліграмаў да некалькіх грамаў. Вось для чаго патрэбен кожны з іх.

Кальцый — адзін з найбольш важных макраэлементаў, неабходны для росту і трываласці касцявой тканкі. Дэфіцыт кальцыю ў спалучэнні з дэфіцытам вітамінаў D, С і групы В у дзяцей павялічвае небяспеку развіцця рахіту, а ў дарослых парушае моц шкілета і зубоў, павышае рызыку сардэчна-сасудзістых захворванняў. Першымі прыкметамі недахопу гэтага мінералу з'яўляюцца спазмы ў жываце, сутаргі, паторгванні рук і ног, балючасць суставаў. Найважнейшая крыніца кальцыю — малако і малочныя прадукты.

Магній, як і кальцый, уваходзіць у склад касцявой тканкі, а таксама забяспечвае арганізм энергіяй і ўмацоўвае мышачную і нервовую сістэмы. Яго дэфіцыт прыводзіць да дэпрэсіі, апатыі, хуткай стамляльнасці, мышачнай слабасці, сутаргаў у ікраножных мышцах. Працяглы недахоп гэтага мінералу (магчымы пры алкагалізме і хранічнай сардэчнай недастатковасці) пагаршае работу крывяносных сасудаў, нырак і сардэчнай мышцы. Западозрыць дэфіцыт можна па вечна халодных канечнасцях, страце апетыту, раздражняльнасці, дрэннай каардынацыі рухаў, млоснасці, галавакружэннях. Крыніца магнію — міндаль, какава, грэчка, жыта, авёс і зародкі пшаніцы.

Калій выводзіць лішнюю ваду і соль і дапамагае рабоце сэрца. Дэфіцыт калію можа прывесці да дыстрафіі мышцаў нават у тых, хто есць дастаткова бялку. У такім разе з'яўляюцца дрымотнасць, дрыжанне канечнасцяў, запаволенае сэрцабіцце, сухасць скуры, ацёкі кісцяў.

Калі вы любіце салёнае, то прадукты, багатыя каліем (а гэта амаль уся гародніна і садавіна), будуць для вас вельмі карысныя.

Фосфар патрэбен дзецям для росту, а дарослым — для энергіі. Асноўныя праявы яго дэфіцыту: зніжэнне ўвагі, слабасць. У значнай колькасці фосфар змяшчаецца ў яечным жаўтку, печані, нырках, мазгах, языку, мясе, марской і рачной рыбе.

Селену нам не хапае летам, а магнію — зімой

Патрэба ў мікраэлементах неаднолькавая ў розную пару года. Так, селену нам не хапае, як правіла, улетку, а магнію — узімку. У чым сакрэт? У харчаванні. Бо магнію шмат у зяленіве, якое часцей аказваецца ў нас на стале ў летні час. А багатыя селенам часнок, свіное сала, масла і арэхі мы часцей спажываем зімой.

Доля мікраэлементаў у арганізме невялікая (ад 0,001 да 0,000000000001 %). Ды і патрэба чалавека ў гэтых рэчывах надзвычай малая — тысячныя долі грама. Аднак дэфіцыт усяго аднаго такога рэчыва можа выклікаць сур'ёзныя праблемы са здароўем. Да мікраэлементаў адносяцца цынк, медзь, марганец, малібдэн, бор, кобальт, ёд, фтор, алюміній, бром, селен і іншае.

Кожны мікраэлемент адыгрывае ў арганізме сваю ролю, адны — больш прыкметныя, іншыя — другарадныя. Але ўклад кожнага з іх у «агульную справу» вельмі важны.

Жалеза, з'яўляючыся складовай часткай гемаглабіну, удзельнічае ў працэсах крывятварэння і забяспечвае арганізм энергіяй. Дэфіцыт жалеза прыводзіць да анеміі, павышанай стамляльнасці, выпадзення валасоў, ломкасці пазногцяў, моцных менструальных боляў у жанчын. Больш за ўсё жалеза — у мясных прадуктах.

Ёд уваходзіць у склад гармонаў шчытападобнай залозы. Недахоп гэтага рэчыва небяспечны развіццём эндэмічнага валляка, частымі інфекцыямі. У дзяцей ён прыводзіць да запаволення росту, зніжэння разумовых здольнасцяў. Ускоснае сведчанне недахопу ёду — хранічная стомленасць, нервовасць, моцнае сэрцабіцце, запоры. Шмат ёду ў марской рыбе і морапрадуктах.

Медзь павышае гемаглабін, паляпшае супраціўляльнасць арганізма, узмацняе дзеянне антыбіётыкаў. Медзі шмат у крупах і травах, бабовых, бульбе, гародніне і ягадах, а таксама ў мясе, яйках, мёдзе.

Селен умацоўвае імунітэт, стымулюе сінтэз бялку і працэсы росту. Прыкмета недахопу селену — ружовыя плямы на руках і твары. Крыніца — морапрадукты, мяса, ныркі, рыс, пшаніца, ячмень.

Фтор паляпшае стан зубной эмалі, а таксама вугляводны і тлушчавы абмены. Ім багатыя чай, печань, марская рыба — селядзец, скумбрыя, траска.

Хром спрыяе лепшаму засваенню глюкозы, стымулюе працэсы росту. Дэфіцыт гэтага рэчыва можа пагражаць нават развіццём цукровага дыябету. Дарэчы, адна з прыкмет, якія паказваюць на недахоп хрому, як і пры дыябеце, — цяга да салодкага. Змяшчаецца хром у шчаўі, фасолі, бураках, кропе, бульбе, моркве, аўсе, ячмені.

Цынк аказвае ўплыў на ўсе віды абменных працэсаў у арганізме, бо ўваходзіць у склад шматлікіх ферментаў і гармону інсуліну. Пры недастатковым паступленні цынку рэзка запавольваецца працэс росту і палавога развіцця, з'яўляецца анемія. Рызыку дэфіцыту цынку павялічваюць частыя траўмы. Цынкам багатыя многія прадукты, у тым ліку грыбы і крэветкі.

Алена КРАВЕЦ

Выбар рэдакцыі

Жыллё

Кватэры разыходзяцца як гарачыя піражкі. 2023 год можа стаць сапраўды рэкордным

Кватэры разыходзяцца як гарачыя піражкі. 2023 год можа стаць сапраўды рэкордным

Як адзначаюць фінансавыя эксперты, рынак жылой нерухомасці выйшаў на беспрэцэдэнтна высокія паказчыкі па колькасці здзелак.

Культура

«Сцежкі жыцця» Паўліны Мядзёлкі

«Сцежкі жыцця» Паўліны Мядзёлкі

Была ў Купалы... Купалінка.

Калейдаскоп

Красоўкі і твідавы гарнітур — не пара

Красоўкі і твідавы гарнітур — не пара

Якія прамашкі жанчын у адзенні выдаюць адсутнасць густу?

Культура

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Хто здолее змяніць гісторыю ці змяніцца пад яе ўплывам?