Вы тут

Майстар-клас па пісанцы: славянскі культурны код і добрая магія


У Нацыянальнай бібліятэцы Беларусі ў рамках выставачнага праекта «Фарфоравае асарці» прайшоў чарговы майстар-клас па народнай творчасці. Учора ў другой палове дня жанчыны пад чулым кіраўніцтвам майстра Ганны Клімовіч распісвалі абярэгавыя яйкі ў стылі «Пісанка».


Атмасфера творчасці і чараўніцтва, здавалася, акутала ўсё памяшканне. А як жа інакш? У пісанцы захоўваецца шмат старажытных таямніц, яе правобразы на закамянеласцях знаходзілі ажно 4 тысяч гадоў таму. У славянскія краіны пісанка шчыльна ўвайшла ў 10-11 ст. і стала неад’емнай часткай культурнага коду.

Тэхніка ўнікальная. Жывое яйка (ні ў якім разе не варанае) распісваецца пэўнымі сімваламі пры дапамозе гарачага воску.

Перад тым, як пачаць ствараць пісанкі, Ганна Клімовіч пачала свой аповед пра тое, якая таямніца закладзена ў гэтым рамястве. Па яе словах, гэта называлі магічным мастацтвам, таму што ўся атрыбутыка ў добрым сэнсе — магія.

— Калі ты працуеш з такой унікальнай прыладай, заўсёды трэба наладжвацца на вызначаны лад. Раней ведалі малітвы, шапаткі нейкія, — расказвае майстар, — Заўсёды разумелі, што трэба фізічнае цела трымаць у чысціні. Перад тым, як пачаць пісаць пісанку, хадзілі ў лазню, мыліся, надзявалі белае адзенне, спадніцы абавязкова.

У працэсе вырабу пісанкі на некалькіх этапах выкарыстоўваецца агонь. Па словах майстра, агонь — гэта трансфармацыя. Непатрэбнае спальваецца, а патрэбнае прыводзіць у жыццё. А чаму ж пісалі менавіта на яйках? На гэта ў Ганны Клімовіч таксама быў адказ:

— Гэта першапачаткова як аснова, пачатак жыцця. Калі жанчына садзілася пісаць на яйку, яна ператваралася ў тую багіню, якая творыць свой свет. А паколькі ўсё ў нас у дробязях і ўсё ў малым, а ўсё, што ёсць, у малым, тое і ёсць у вялікім. Мы пішам на яйку і адначасова пішам адразу на ўсім Сусвеце.

А яшчэ пісанку немагчыма выкарыстоўваць у дрэнных мэтах, бо яна не можа захоўваць адмоўныя знакі. Раней пасля выраба пісанку захоўвалі ў чырвоным куце. Сёння яе можна проста пакласці ў зерне на талерачку.

Лізавета ГОЛАД

Фота аўтара

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Шчодры сезон. Карэспандэнт «Звязды» даведалася, што пачым сёлета на сезонных сельгаскірмашах

Шчодры сезон. Карэспандэнт «Звязды» даведалася, што пачым сёлета на сезонных сельгаскірмашах

Цэны на кірмашах сёлета сапраўды значна ніжэйшыя, чым на пастаянных рынках.

Грамадства

Чым парадуе Белтэлерадыёкампанія ў новым сезоне?

Чым парадуе Белтэлерадыёкампанія ў новым сезоне?

Россып пазнавальных і забаўляльных эфірных навінак знойдуць тэлеглядачы на канале «Беларусь 2».

Здароўе

І зноў рыбін тлушч. У чым яго карысць, і як выбраць эфектыўныя капсулы?

І зноў рыбін тлушч. У чым яго карысць, і як выбраць эфектыўныя капсулы?

Кожны год навукоўцы знаходзяць новую суперсілу амегі.

Культура

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Як пакажуць мінулае ў кінастужцы «На другім беразе»

Хто здолее змяніць гісторыю ці змяніцца пад яе ўплывам?