Вы тут

Кекс з рэвеню і мачалка сваімі рукамі


Кекс з рэвеню

Спатрэбіцца. Цеста: густы натуральны ёгурт — 200 мл, алей — 100 мл, лімонны сок — 50 мл, цэдра аднаго лімона, цукар — 250 мл, соль — 0,5 ч. л., яйка — 3 шт., мука — 400 мл, разрыхляльнік — 1 ч. л., сода — 1 ч. л. Начынка: рэвень — 400-500 г (частка пойдзе на ўпрыгожванне дня формы, частка на начынку), цукар — 50 мл і 2 ст. л., лімонны сок — 2 ст. л. Для ўпрыгожвання і падачы: цукровая пудра, мятны цукар, узбітыя вяршкі, натуральны ёгурт ці ядомыя кветкі.

Для выпякання кекса пажадана прамавугольная форма.

Адправіць у блендар: ёгурт, алей, лімонную цэдру і сок. Узбіць. Дадаць цукар і соль. Узбіць. Дадаць яйкі. Узбіць. Змяшаць паміж сабой муку, соду і разрыхляльнік і дадаць у блендар. Узбіць да поўнага аб’яднання. Адставіць цеста ў блендары ўбок. Нарэзаць рэвень на брусочкі па памеры шырыні дна формы. Кожны брусочак разрэзаць па даўжыні. Выбраць самыя прыгожыя — яны пойдуць на дно (укладваем дно палавінкамі ў адзін пласт). Гэты рэвень пакласці ў міску, дадаць 2 ст. л. лімоннага соку, 2 ст. л. цукру, змяшаць, адставіць убок. Увесь рэвень, які застаўся, нарэзаць на кубікі, дадаць 50 мл цукру, сталовую лыжку вады і праварыць літаральна хвілін пяць. Рэвень павінен стаць мякчэйшы, але не ператварыцца ў кашу. Адкласці ў бок.

Зборка. Выслаць дно формы паперай для выпечкі — так лягчэй перавярнуць гатовы кекс. Бакі формы намазаць маслам і прыпудрыць мукой. Выкласці брусочкі рэвеню на дно прыгожым бокам уніз. Сок, які застаўся, захаваць. Выліць палову цеста. Чайнай лыжкай выкласці палову начынкі (толькі густую частку). Размеркаваць рэшткі цеста і ў апошнюю чаргу рэшткі начынкі (густую частку). Нажом або ручкай лыжкі правесці па цесце змеепадобную лінію, каб начынка перамяшалася з цестам і атрымаўся мармуровы эфект (не зачапіце дна!).

Выпякаць у разагрэтай духоўцы пры 180 0С прыкладна 50 хвілін. Праверка — на сухую палачку.

Астудзіць кекс у форме 10 хвілін. Прайсціся нажом па краях формы, накрыць талеркай і перавярнуць. Акуратна зняць паперу.

Яшчэ цёплы кекс можна паліць рэшткамі соку ад марынавання брусочкаў.

Мачалка з цюлю

Гэта мачалка, за якой не прыйдзецца ісці ў краму. Паветраная, у меру мяккая, яна выдатна пеніцца і не дзярэ скуру. Для гэтага замест гладкага цюлю трэба ўзяць ажурны ці з ціснёным малюнкам.

Наразаем цюль на кавалкі памерам 30×40 см, затым складваем яго ўдвая і застрачваем па кароткім боку. Для адной мачалкі спатрэбіцца пяць нарыхтовак. Акрамя гэтага, падрыхтоўваем два кавалачкі шнура даўжынёй 45–50 см.

Выварочваем нарыхтоўкі швом унутр, а затым, таксама ўнутр, запраўляем краі. Кожны шнур складаем удвая і завязваем на канцы вузлом. Па сутнасці, фарміруем пятлю.

Размяшчаем шнур пасярэдзіне пад першай з нарыхтовак вузлом унутр, перахапляем яе пасярэдзіне і зацягваем пятлю. І атрымліваем дзве тунелькі з перамычкай пасярэдзіне.

Наступную нарыхтоўку прапускаем праз абедзве тунелькі адначасова і падцягваем канцы да верху. Атрымліваем наступную пару кольцаў. Зноў прапускаем нарыхтоўку праз кольцы, і так да набору патрэбнай вышыні. Пры неабходнасці чаргуем колеры, каб атрымаць цікавейшы вынік.

У апошнюю пару кольцаў заводзім шнур, а затым зацягваем пятлю.

Практычная мачалка гатовая да выкарыстання. Самараспусканне выключана.

Выбар рэдакцыі

Гараскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

У пачатку тыдня да Ракаў могуць падступна падкрасціся трывогі і сумневы.

Здароўе

Як працуюць санаторныя школы-інтэрнаты для дзяцей, хворых на скаліёз?

Як працуюць санаторныя школы-інтэрнаты для дзяцей, хворых на скаліёз?

Па статыстыцы на пяць хворых дзяўчынак прыходзіцца толькі адзін хлопчык.

Рэгіёны

У якіх ўмовах працавалі медыкі ў гады вайны?

У якіх ўмовах працавалі медыкі ў гады вайны?

Подзвіг ваенурачоў адлюстроўвае выстава Брэсцкага абласнога краязнаўчага музея.

Грамадства

Што трэба ведаць тым, хто адпачывае каля вадаёмаў

Што трэба ведаць тым, хто адпачывае каля вадаёмаў

Нават пры наяўнасці на пляжы ратавальнай станцыі не варта грэбаваць элементарнымі правіламі бяспекі.