Вы тут

Шукаем сезонныя гародніну, садавіну і ягады ў фермераў і ў краме


Лета — час «жывых вітамінаў» непасрэдна з градкі або з галінкі, якія мы павінны паспець назапасіць на доўгія восень і зіму. Зрабіць гэта можна па-рознаму. Даведаемся пра коштавы дыяпазон сярэдзіны гэтага лета на самую простую і «хадавую» сезонную агародніну і садавіну, а таксама ягады.


Наталля прапануе пакупнікам  дзясяткі розных сартоў таматаў.

І для пачатку адправімся на фермерскі рынак Валяр’янава. Высветлім, ці сапраўды тут усё так дорага, як прынята лічыць?

З прыстаўкай «эка»

Гандлёвы комплекс «Валяр’янава» пазіцыяніруе сябе як экарынак: экалагічна чыстую гародніну, садавіну, мяса і «малочку» фермеры прывозяць сюды з усёй краіны. У будны дзень раніцай у гандлёвых залах прыгожа і нешматлюдна: прылаўкі вабяць фарбамі, а пакупнікоў няшмат. Але, сцвярджаюць прадаўцы, з другой паловы пятніцы і ўсе выхадныя на недахоп попыту скардзіцца не даводзіцца: якасць гарантуе продажы.

Ёсць у Валяр’янава невялікі пакуль адкрыты рынак (ён пашыраецца) і дастаткова вялікі павільён. Сказаць адназначна, дзе сезонная прадукцыя таннейшая, немагчыма: па кожнай пазіцыі сітуацыя свая.

Для пачатку накіроўваемся да памідораў-агуркоў. Кошт на першыя — аж да 15 рублёў (за асобныя эксклюзіўныя сорты) і да 4–5, агуркі можна набыць па кошце ад 3 да 5 рублёў за кіло.

— Цэны змяняюцца кожную гадзіну, — распавядае прадавец Надзея. — Раніцай баклажаны прадавалі па пяць, зараз ужо па тры. Такая спякота — навошта, каб псаваўся тавар? Дыня была па 8, а зараз ужо 6.

Па таматах варыянтаў у Валяр’янава цяпер маса — ад ружовых да чорных, жоўтых, зялёных, рознакаляровых і паласатых, ад «гігантаў» да чэры.

— Памідоры ўсе нашы, гродзенскія, у асноўным з Іўя, — расказвае суразмоўніца пра свой асартымент. — Вышэй шасці рублёў на памідоры цэн у мяне няма. Агуркі па тры з паловай. Салодкі перац — па 10, таксама гродзенскі, а востры перчык — ай, — махае рукой Надзея, — Штучка капеек 80, а каму з пакупнікоў — і проста ў падарунак. А што вы думалі? У нас ёсць пастаянныя, любімыя пакупнікі.
Нібы ў пацвярджэнне яе слоў, з’яўляецца адна з такіх пакупніц.

— Памятаеце, якую мне мінулы раз бульбу давалі? Ёсць такая сёння?

— Вядома! Пароль — «нясвіжская бульбачка», — смяецца Надзея. — У нас ёсць усё для любімага пакупніка!

— Бульба ў нас нясвіжская і з Баранавіч, — гэта яна кажа ўжо мне. — Мытая — баранавіцкая, у іх ёсць машыны, якія яе мыюць.
Прадае «нацыянальны карняплод» Надзея па 3 рублі за кілаграм. У сярэднім у Валяр’янава маладая бульба — ад 3 рублёў да 4,50.
Надзея — індывідуальны прадпрымальнік, 25 гадоў у гандлі, працуе менавіта з фермерскай прадукцыяй: цэніць якасць.

— Увесь тавар ідэальны, бачыце? Што буякі, што маліна... Нам пакупнікі часам «вочы выядаюць», што на Камароўцы танней. Але ў нас прадукцыя адборная, фермерская. Самая лепшая — з Гродзеншчыны, — дзеліцца асабістымі прыхільнасцямі суразмоўніца. — Мне падабаецца тое, што вырошчваюць у Іўі. Віцебская вобласць таксама выдатна гародніну і ягады расціць, асабліва Бягомль. Там практычна не выкарыстоўваюць ніякай «хіміі», усё вельмі экалагічна. Таму і аб’ёмы невялікія. Калі Гродзенская вобласць прывозіць, дапусцім, агурочкі, то гэта кілаграмаў 100. А пінскія і альшанскія агуркі едуць фурамі. Я гродненскую прадукцыю заўсёды імкнуся браць.

Ну, а калі не спадзявацца на чужое меркаванне, нават самае аўтарытэтнае, у Валяр’янава прадстаўлена шырокая геаграфія, можна пакаштаваць ураджай практычна з усіх рэгіёнаў краіны.

— Мы — пінская фермерская гаспадарка, усё вырошчваем самі, — распавядае Наталля, якая гандлюе ў суседняй палатцы адкрытага рынку. — Спецыялізуемся на памідорах. Ужо гадоў 20 імі займаемся. У нас на продаж — больш за 50 сартоў таматаў.

Самыя дарагія таматы ў Наталлі — па 15, але сярэдняя цана — 5–6 рублёў за кіло. А па вонкавым выглядзе тут такая разнастайнасць формаў і фарбаў, што да яе можна прыходзіць як у «музей памідораў»: некаторыя сорты вы, упэўнена, ніколі не бачылі. Напрыклад, часночны памідор (5 рублёў кіло).

— Насенне ў нас з усяго свету. Ёсць і індыйскае, і з Амерыкі.

— Індыйскія сарты ў нас растуць?

— Вядома. І памідоры, і іншыя культуры. Прывозілі мы, напрыклад, на продаж індыйскі белы агурок, які вырасцілі. Ён сапраўды белага колеру. Пакупнікам спадабаўся. Каб усё расло, патрэбны добрыя рукі. І веды, зразумела. І жаданне працаваць. Калі захочаш — вырасціш што заўгодна. Галоўнае — захацець. Гэта наша жыццё, — паказвае на скрыні з рознакаляровымі памідорамі суразмоўніца. — Мы гэтым жывём. А ўвогуле, на зямлі працаваць, зразумела, няпроста. У нас кажуць: на зямлі яшчэ ніхто не разбагацеў.

Наталля тлумачыць, што раней шмат гадоў сваёй прадукцыяй гандлявала на Камароўцы, а зараз, вось ужо 4 гады — тут, у Валяр’янава. І пастаянныя пакупнікі «перавандравалі» сюды за ёй.

— Усё расцім у цяпліцах. На грунце — гэта калі ў каго вялікія гектары. У нас не такія аб’ёмы. Працуем круглы год, цяпліцы ў нас ацяпляльныя. Пра нас, пінчукоў, кажуць: маўляў, вы ўсё мераеце кватэрамі. Мусіць, так і ёсць. Дык вось, мой муж кажа: у нас ужо не адна кватэра ў цяпліцы ўкладзена. І гэта праўда: укладанняў патрабуецца шмат.

Асабіста ёй, расказвае Наталля, больш за ўсё падабаюцца сорты памідораў, якія ў саспелым выглядзе застаюцца зялёнай афарбоўкі.

— Яны такія і павінны быць, — тлумачыць яна, пяшчотна ўзяўшы ў рукі «памідорны эксклюзіў» з вітрыны. — Гэты ўжо саспелы, навобмацак крышачку мяккі. У яго смак з фруктовымі ноткамі.

Тут жа можна набыць соусы і аджыкі, а таксама натуральны таматны сок — без солі і цукру, з розных сартоў памідораў (на кожным слоіку пазначана, з якіх): 20 рублёў за паўлітра.

Наогул, калі вы з тых, хто «любіць вачыма», вам — на фермерскі рынак: тут усё прыгожа, усё хочацца з’есці, а перад гэтым — сфатаграфаваць. Або напісаць алейнымі фарбамі на палатне.

Маладую белакачанную капусту ў Валяр’янава прадаюць па 3 рублі за кіло. Каляровая капуста (Смалявіцкі раён) — 10 рублёў за кіло. Морква ўраджаю гэтага лета — па 3,5–5 рублёў за кілаграм. Каб морква вырасла салодкай, ёй трэба шмат сонца, расказвае прадавец. Гэтым летам сонца ў Беларусі дастаткова, зямля прагрэлася, так што морква смачная. Як і малады бурак (па тым жа кошце). Кабачкі прапануюць за тыя ж 3 рублі.

Маладая цыбуля — думаю, знойдуцца тыя, хто са мной у гэтым пагодзіцца — зусім асобная гародніна, якая мае няшмат агульнага з цыбуляй «зімовай», якую мы купляем у лістападзе-сакавіку. Маладая — павінна быць салодкай і сакавітай, цвёрдай і хрумсткай. 

У Валяр’янава зараз — менавіта такая, так што купляць гэтую пазіцыю аматарам варта тут. Просяць за кілаграм цыбулі сёлетняга ўраджаю гэтага года таксама 3 рублі.

Сучасны чалавек спажывае катастрафічна мала ліставай зеляніны, а гэта ж фітанцыды, якія ўмацоўваюць імунітэт, і цынк, які адказвае за здароўе касцей і цягліц, паўтараюць дыетолагі. Што ж, даведаемся пра кошты на зеляніну. Трэба сказаць, што ліставая зеляніна дарагая дзе б там ні было. Усе гэтыя цыбулька-кропчык, пятрушка-базілік, шпінат-кінза, траўка ды лісцікі па факце выходзяць даражэйшымі за мяса. У Валяр’янава вам давядзецца выкласці 5 рублёў за 100 г кінзы, рукалы і базіліка, 10 — за такі ж аб’ём размарыну (хоць можна знайсці і танней). Салаты ў асартыменце — 2,50 за 100 г. Лук парэй са Смалявіч прадаюць аж па 35 рублёў за кіло. Звыклыя зялёную цыбулю, кроп і пятрушку — па 2 рублі за 100 г.

А што наконт ягад?

— Маліны нятанныя, — прызнае прадавец. — Але вельмі якасныя, буйныя і салодкія. 20 рублёў за кілаграм. Шаўкоўніцы (іх лёгка зблытаць з ажынамі) — у тую ж цану.

— Шаўкоўніцы і ажыны падобныя, але ажыны на кусце растуць, а шаўкоўніцы на дрэве, — растлумачылі мне.

Ёсць нават апошнія ўжо клубніцы — каштуюць, праўда, аж 30 рублёў за кілаграм (можна знайсці і па 25). Прадаўцы гавораць, сезон гэтых ягад скончаны, адсюль і кошт. З разраду «папесціць сябе» і лісічкі — 25 рублёў кілаграм. Беларускі брэнд апошніх гадоў, буякі, дэманструюць досыць шырокі роскід коштаў — ад 13 да 20 рублёў за кіло.

Ужо наступіў сезон кавуноў, і ў Валяр’янава яны, зразумела, ёсць, але не беларускія, а з Казахстана і расійскія (Краснадар). Каштуюць 3–4,5 рубля за кілаграм.

— Беларускія кавуны пазней з’явяцца, — кажа прадавец.

Ёсць ужо першыя айчынныя грушы і яблыкі новага ўраджаю: белы наліў і іншыя раннія сарты. Каштуюць яны ў сярэднім 5 рублёў за кілаграм.

У пошуках альтэрнатывы

Псіхолагі сцвярджаюць, што наша жыццё вызначае выбар, і ўпэўненасць у магчымасці яго зрабіць — неад’емная частка камфортнага светаўспрымання сучаснага чалавека. Рэалізуем гэтую магчымасць і адправімся ў адну з самых «народных» сеткавых крам, каб параўнаць «з фермерамі» цэны на сезонную гародніну-садавіну. Зразумела, што «вынаходствы» тут шукаць не варта, ну а што на прадмет эканоміі?

Выбар таматаў ёсць, вырашчаны яны (у асноўным) у буйных гаспадарках, па выглядзе — досыць годныя, розных сартоў і колераў. Варыянтаў ад айчыннага вытворцы — сем (у дастаўцы, асартымент кожнай канкрэтнай крамы сеткі, зразумела, залежыць ад яе памеру).

Па коштах — 4,29–4,99 да за кіло. Жоўтыя беларускія памідоры каштуюць 10,59 за кілаграм, чорныя (сорт Наомі, вырашчаны ў Нясвіжы) — нават 15,99. Беларускія чэры прапануюцца ад 9,65 аж да 22,99 за кілаграм. Ёсць імпартныя таматы — 5,89 (Польшча), 7,25 (Азербайджан), 6,49 (Турцыя). У цэлым можна купіць кілаграм самых звычайных памідорчыкаў на стол за тыя ж 5–6 рублёў. Агуркі гладкія айчыннай вытворчасці — класічны «зімовы» варыянт — на фоне памідораў танныя: 2,95 за кілаграм. Невялікія пупырчатыя — танней: 2,79.

Моркву новага ўраджаю з Расіі — не мытую і даволі бледную — можна набыць па 1,95. Беларускую, прыгожую, яркую і мытую — па 2,59. Айчынную белакачанную капусту ўраджаю бягучага года прапануюць па 1,19, расійскі грунтавы перац — за 5 без адной капейкі рублёў за кіло (іранскі, буйны, прыгожы, сорту «Каліфорнія» — 11,99). Маладая цыбуля з Казахстана — у межах 2 рублёў за кіло, фіялетавая (Узбекістан) — капеек на 50 даражэй, самая звычайная «рэпка» (той жа Узбекістан) — 1,74. Ранняя рэпчатая цыбуля айчыннай вытворчасці (на цэнніку пазначана: «фермерская») — 2,88 за кіло. Баклажаны — 8,69. Бульба ранняя, беларуская, ад 1,83 да 2,76 за кілаграм.

Кавуны ў краме ў асноўным расійскія, 3,89–4,99 за кілаграм у залежнасці ад сорту. Буякі (беларускія) можна набыць па 19.99 за кілаграм, ёсць варыянты на зніжцы. А вось свежая маліна (Беларусь) абыдзецца ў 11 без капейкі рублёў за 125 г (або больш за 80 рублёў за кіло, што, вядома, уражвае). Пра што ўсё гэта нам гаворыць? Пра тое, што трэба быць гнуткім і «купляць з розумам», выбіраючы розныя пазіцыі ў розных месцах.

Што датычыцца зеляніны, то па цэнах — у сярэднім ад рубля да двух за 30–50 г. Затое тут ёсць такая таварная пазіцыя, як мікразеляніна: прыхільнікі правільнага харчавання гэта ўжо ацанілі. Прычым мікразеляніна бывае ў асартыменце: гарох, сланечнік, капуста, буракі і г. д. Кошт — каля 3–4 рублёў за 80–100 г. На рынках, нават фермерскіх, мікразяленіва звычайна няма.

Аляксандра Анцэлевіч

фота аўтара

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Час рабіць запасы

Час рабіць запасы

Восень для спецыялістаў аграрнай галіны — час падводзіць вынікі, і сёлета яны годныя. 

Памяць

Дакументы звязваюць мінулае і будучыню

Дакументы звязваюць мінулае і будучыню

6 кастрычніка архівісты адзначылі сваё прафесійнае свята.

Навука

Колькі ў Беларусі карысных выкапняў?

Колькі ў Беларусі карысных выкапняў?

У поўным аб’ёме задаволена патрэба краіны ў калійных і каменных солях, торфе, сапрапелі, будаўнічым камені, падземных водах.