Вы тут

На якія вітаміны багаты «правільныя» прадукты


Лета пакуль што з намі, і яго апошнія дні — выдатная нагода ўключыць у рацыён «правільныя» прадукты, якія падтрымаюць імунітэт і дададуць здароўя. На прылаўках вялікіх і маленькіх рынкаў цяпер — багацце мясцовай гародніны, але мы сёння спынімся на той, якая пры досыць нізкім кошце далёка не заўсёды ўваходзіць у лік абавязковых пакупак. І — зусім незаслужана.


Не толькі падстава для жартаў

Жнівень у нашых шыротах — традыцыйны час жартаў (што паўтараюцца з году ў год і ўжо надакучылі) пра кабачкі з бацькоўскіх градак, якія тыя перадаюць сваім гарадскім дзецям і ўнукам. Сапраўды, рэкордным ураджаем кабачкоў нікога ў Беларусі не здзівіш. Добра яны ў нас растуць, прычым амаль без удзелу чалавека. Вось бы так раслі, скажам, памідоры. Або кавуны.

Нягледзячы на тое, што радзіма кабачка — Паўднёвая Амерыка (у Еўропу ён трапіў дзякуючы ўсё таму ж Калумбу, які прывёз нам і памідоры, і бульбу), у Беларусі гэтая гародніна прыжылася выдатна (хоць з’явілася тут толькі ў ХІХ стагоддзі). Справа ў тым, што кабачок — самая холадаўстойлівая і хуткаспелая расліна сямейства гарбузовых. Яго насенне прарастае ўжо пры 8 градусах Цэльсія, а яго тэмпературны оптымум — не ніжэй за 15 і не вышэй за 27 градусаў. Так што кабачку на нашых градках утульна. Вось і расце ён паўсюдна, даючы шчодры ўраджай, з якім часам проста не ведаеш, што рабіць. На невялікіх мясцовых рынках і прыдарожных кірмашах кабачкі нягеглага «дачнага» выгляду, са светла-салатавай або жоўтай скуркай, у сезон звычайна аддаюць практычна за бясцэнак, абы ўзялі. А часам проста даюць пакупніку «ў нагрузку» да вядра памідораў. На Камароўцы кілаграм кабачкоў — прыгожых, невялікіх, адкалібраваных па памеры, прапануюць ад рубля да 2,90 (гэта на сёння цэнавы максімум). Дачнага выгляду, зрэшты, кабачкі таксама ёсць у продажы — на радах прыватнікаў. За такія таксама просяць ад рубля.

— Ды каму яны патрэбныя? — махае рукой пакупніца, што выбірае салодкі перац (цана на які, дарэчы, пачынаецца ад 2 рублёў за кіло). — У мінулым годзе кабачкоў урадзілася ў мяне на агародзе проста неверагодна шмат, яшчэ леташнія закаткі з іх не даелі. І ў гэтым таксама ўраджай вялікі, не ведаю ўжо, што з іх і прыдумаць…

— Чаму ж не купляюць? Купляюць кабачкі! — пярэчыць прадавец, калі сярдзітая пакупніца сыходзіць з набытым перцам. — На ікру кабачковую бяруць, на салаты. І проста паесці. Яны ж цяпер танныя. І смачныя.

І карысныя, дададзім ад сябе. Гэтая гародніна — скарбніца калію (то-бок падтрымлівае работу сэрца), а таксама вітамінаў — А, Е, Н, С, групы В, утрымлівае раслінныя бялкі і арганічныя кіслоты. А таксама шмат вады, таму кабачкі ідэальныя для пахудзення (усяго 17 ккал на 100 г). Стравы з кабачкоў выводзяць лішнюю ваду і пазбаўляюць ад ацёкаў, стымулююць перыстальтыку кішэчніка і дапамагаюць хутчэй пераварваць ежу. А яшчэ чысцяць арганізм ад таксінаў і шлакаў. Акрамя таго, кабачкі ўмацоўваюць нервовую сістэму, паказаны пры малакроўі, з’яўляюцца прафілактыкай хвароб вачэй і «гасяць» запаленчыя працэсы ў тканках, зніжаюць ціск, падтрымліваюць печань і ўмацоўваюць зубы. І — у якасці прыемнага бонусу — змагаюцца з цэлюлітам.

Чым адрозніваюцца кабачкі ад цукіні, суразмоўніца дакладна вызначыць не змагла. Магчыма, ёсць нюансы смаку, плюс у цукіні мякаць крыху цвярдзейшая, а скурка цямнейшая, чым у маладых кабачкоў, але ў цэлым, кабачкі — яны кабачкі і ёсць, і няма чаго тут мудраваць. Цана на цукіні, дарэчы, дасягае на Камароўцы 5 рублёў за кілаграм. Як і кабачкі, цукіні ў асартыменце рынкаў — айчыннай вытворчасці.

А выбіраць кабачкі трэба так: панюхаць (пахнуць яны павінны свежасцю), пакратаць (навобмацак яны павінны быць цвёрдымі і шчыльнымі), ну і купіць — чаго мудраваць, паўторымся. Самыя смачныя, зразумела, маленькія, «малочныя» кабачкі. А ў якасці смакавых дадаткаў да іх (каб «актывізаваць» смак) набываем кроп і пятрушку, часнок, базілік і арэгана — латкі з зелянінай тут жа, побач.

Што прыгатаваць з кабачка, акрамя кабачковых блінцоў або кабачковай ікры на зіму? Ну, напрыклад, кабачковы торцік — зрэшты, таксама традыцыйная, многім вядомая страва: смажым кабачковыя бліны і прамазваем іх начыннем (смятана + часнок + здробненае варанае курынае мяса або любыя іншыя варыянты намазкі). На зіму ёсць сэнс апроч ікры закатаць салату асарці. Напрыклад, такую: на 250 г маладых кабачкоў — 150 г памідораў і столькі ж агуркоў, адна буйная морква, 700 мл вады, па 50 мл цукру, солі і воцату, некалькі лісцікаў парэчкі, перац-гарошак і два зубчыкі часнаку. Гародніну наразаем, на дно слоіка — спецыі і шчыльна набіваем яго гароднінай. Марынад (ваду з соллю і цукрам кіпяцім на працягу 2–3 хвілін, а зняўшы з агню, дадаём воцат) заліваем у слоік гарачым і закатваем асарці.

А каб парадаваць сябе цяпер, варта прыгатаваць пасту з маладымі кабачкамі і баклажанамі. На 150 грамаў макароны з цвёрдых сартоў пшаніцы бяром два маленькія кабачкі і два маленькія баклажаны. Яшчэ давядзецца прыкупіць жменьку памідораў чэры, некалькі галінак мяты і базіліку. А для запраўкі — любы смачны раслінны алей (1 ст. л.), столькі ж лімоннага соку, соль і перац на ваш густ — чырвоны або чорны. Кабачкі і баклажаны рэжам тонкімі пласцінамі (каля паловы сантыметра таўшчынёй). Баклажаны пасыпаем соллю і пакідаем хвілін на 15, каб сышла гарката. Смажым кабачкі і баклажаны на патэльні-грыль, з алеем або без яго, пасля чаго абсмажаныя пласціны наразаем тонкімі палоскамі (уздоўж). Памідоры і зеляніну не смажым, проста рэжам на зручныя кавалачкі. Раслінны алей змешваем з лімонным сокам і перцам, солім (умерана, бо кабачкі і баклажаны ўжо салёныя), пасту варым аль дэнтэ. Злучаем гародніну і запраўку, змешваем — і атрымліваем асалоду.

І ніякага Альцгеймера

Дарэчы, аб баклажанах. Для іх цяпер таксама самы час. І яны, у адрозненне ад кабачкоў, не такія простыя ў вырошчванні, так што попыт на іх вышэйшы, расказалі на Камароўцы. Баклажаны заўсёды даражэйшыя за кабачкі, але якраз цяпер яны таннейшыя, чым практычна ў любы іншы час. Сёння кошт на кіло баклажанаў на Камароўцы стартуе ад двух рублёў, а ў цэлым цэнавы дыяпазон — 2,50–3,50 за кілаграм. Баклажаны ў продажы — таксама айчыннай вытворчасці.

— Беларускія, вядома, — і кабачкі, і баклажаны, і кукуруза, іншых няма на рынку, — запэўнівае прадавец. — Нам з іншага месца не трэба, калі ёсць наша добрае і па добрых цэнах.

Радзіма гэтых паслёнавых — Індыя, і ў нас ім бывае халаднавата: дачнікі часцяком вырошчваюць баклажаны ў цяпліцах. Як і кабачкі, баклажаны нізкакаларыйныя, пры гэтым утрымліваюць вітаміны В1, В3, В6, К, А, P, С, фоліевую кіслату і гэтак жа, як кабачкі, багатыя на калій, неабходны для работы сэрца. А таксама магній і цынк (якія ўмацоўваюць нервовую сістэму), натрый і жалеза (нармалізуюць абменныя працэсы). Карысныя баклажаны для касцявога мозга. Уключэнне іх у рацыён зніжае артэрыяльны ціск і нармалізуе крывятварэнне, а таксама спрыяе эфектыўнаму пахудзенню. Акрамя таго, дадаваць баклажаны ў меню людзей, старэйшых за 60 гадоў, сучасная геранталогія лічыць важным для прафілактыкі хваробы Альцгеймера.

— Не ўсе ўмеюць гатаваць баклажаны, — распавяла Таццяна, якая гандлюе гароднінай на Заходнім рынку сталіцы. — Яны гарчаць (хоць і не заўсёды), але пазбавіцца ад гаркаты проста. Самы распаўсюджаны спосаб — засыпаць парэзаную гародніну буйной соллю хвілін на 20. За гэты час выдзеліцца вадкасць, разам з якой сыдзе гарката. Застанецца толькі прамыць баклажаны вадой і абсушыць на папяровым ручніку.

Дарэчы, сучасныя сарты баклажанаў практычна не гарчаць, гаворыць суразмоўніца. Хоць вырошчваюцца сёння і «старыя» сарты, з гарчынкай.

— Самымі смачнымі будуць баклажаны сярэдняга памеру, — дзеліцца назіраннямі прадавец. — Яны павінны быць шчыльнымі, без увагнутасцяў і драпін на скурцы. Верхавіны ў баклажанаў павінны быць зялёнымі, а бакі — бліскучымі, глянцавымі, як новенькі аўтамабіль.

Часцей за ўсё баклажаны беларускія гаспадыні тушаць або запякаюць з рознымі начынкамі. А таксама проста смажаць у алеі, але ў гэтым выпадку страва перастае быць дыетычнай: баклажаны ўбіраюць шмат тлушчу. Каб зменшыць каларыйнасць, выкладваем кавалачкі пасля смажання на папяровы ручнік: гэта пазбавіць іх ад лішкаў тлушчу. Ну і, вядома, галоўная закатка з гэтай гародніны на зіму — «ікра заморская баклажанная».

Каб разнастаіць меню, можна прыгатаваць з баклажанаў суп-пюрэ, а можна — цёплыя салаты, варыянтаў якіх на кулінарных сайтах мноства. З прыпраў лепш за ўсё спалучаць баклажаны з базілікам, размарынам, зірай, каляндрай, эстрагонам, а таксама з часнаком і цыбуляй. А ў салатах з імі ідэальныя гатовыя соусы: італьянскі песта, індыйскі кары або мексіканскі табаска.

Захаваем страўнік здаровым

Калі вы жывяце каля МКАД, а на найбліжэйшым полі за кальцавой сёлета расце кукуруза, то, напэўна, не раз назіралі ў акно, як жыхары навакольных дамоў пратапталі ўжо ў сярэдзіне жніўня на гэтае поле сцяжынку, каб сарваць сабе кукурузны катах-другі. Зрэшты, кукуруза ў сезон і на рынках — недарагое задавальненне, да таго ж на рынкі прыводзяць сарты з больш далікатным і смачным зернем, чым можна сарваць на полі пад вокнамі.

— Кукурузу трэба браць маладзенькую, цукровую, — кажа прадавец. — Выбіраць яе лепш па зярнятах: яны павінны быць светла-жоўтымі (гэта значыць, кукуруза маладая) і далікатнымі — іх няцяжка раздушыць.

Кукуруза, між іншым, — найбагацейшая крыніца вітамінаў — А, С, РР, Е, D, К, групы В, а таксама скарбніца мінеральных рэчываў і мікраэлементаў — соляў калію, кальцыю, фосфару, жалеза і магнію. Пастаўляе ў арганізм незаменныя амінакіслоты — трыптафан і лізін. А самае каштоўнае яе ўздзеянне на арганізм — дапамога ў выздараўленні пры шматлікіх захворваннях страўніка і кішэчніка, а таксама прафілактыка гэтых хвароб.

Сёлета свежую кукурузу прадаюць на Камароўцы ад 1,90 да 2,90 за кіло. На радах прыватнікаў — па 50 капеек за буйны катах. Прапанова не сказаць каб вялікая, але, зрэшты, не сказаць каб вялікі і попыт. Калі хочацца духмянай гарачай кукурузы, прасцей купіць ужо гатовую — ёю гандлююць на Камароўцы тут жа, непадалёк ад агароднінных радоў. Але, кажуць прадаўцы, і ў свежай кукурузы ёсць свае аматары — тыя, каму падабаецца гатаваць яе ў параварцы ці па-старому — у каструлі з вадой.

— Асабіста мне не падабаецца запечаная ў духоўцы кукуруза са спецыямі, як цяпер яе прынята гатаваць, — падзяліўся адзін з пакупнікоў, мужчына гадоў пяцідзесяці. — І з параваркі таксама не люблю. Люблю проста вараную. Чысцім катахі (яны павінны быць малочнай спеласці), кладзём у каструлю і заліваем халоднай вадой. Лісцікі, дарэчы, я кідаю зверху — для водару. Як толькі вада закіпіць, дадаю крыху цукру (дзесьці сталовую лыжку на літр вады) і вару да гатоўнасці. Дастаю з вады, астуджваю і пасыпаю буйной соллю, можна марской.

Як яшчэ можна прыгатаваць кукурузу? Напрыклад, пасмажыць на рашотцы (у духоўцы ці нават на мангале) або запячы ў фользе — са спецыямі і сметанковым маслам. А можна зрабіць яе асновай смачнай і карыснай вячэры, напрыклад, у мексіканскім стылі. Бяром курыны або свіны фарш (грамаў 300), папярэдне варым кукурузныя катахі і лузгаем з іх прыкладна 200 г зярнят. Таксама нам спатрэбіцца яйка, кроп, зубчык часнаку, спецыі, соль-перац і які-небудзь смачны таматны соус. 100 г кукурузы дадаём у фарш, убіваем сюды ж яйка, здрабняем часнок і кроп, солім і перчым. Робім маленькія катлеткі і абсмажваем да залацістай скарыначкі. Для падліўкі злучаем 100 мл вады, таматны соус і яшчэ 100 г ужо адвараных кукурузных зярнят. Заліваем падліўкай катлеткі, дадаём спецыі і тушым страву да гатоўнасці. Каб надаць нашай вячэры сапраўды мексіканскія ноткі, можна дадаць на гэтым этапе некалькі тоненькіх кольцаў свежага перчыку чылі. Але з гэтым інгрэдыентам важна быць акуратным і ведаць меру.

Аляксандра АНЦЭЛЕВІЧ

Загаловак у газеце: Фарбы адыходзячага лета

Выбар рэдакцыі

Экалогія

Што кожны ахвотны можа зрабіць, каб палепшыць любімы горад?

Што кожны ахвотны можа зрабіць, каб палепшыць любімы горад?

Супрацоўнікі Мінпрыроды расказалі, якая карысць ад дрэў у горадзе.

Грамадства

Час рабіць запасы

Час рабіць запасы

Восень для спецыялістаў аграрнай галіны — час падводзіць вынікі, і сёлета яны годныя. 

Навука

Колькі ў Беларусі карысных выкапняў?

Колькі ў Беларусі карысных выкапняў?

У поўным аб’ёме задаволена патрэба краіны ў калійных і каменных солях, торфе, сапрапелі, будаўнічым камені, падземных водах.