Навукоўцы часта нагадваюць, што празмернае ўжыванне кавы шкодзіць здароўю. У прыватнасці, не рэкамендуецца піць больш за чатыры кубачкі гэтага напою ў дзень. Як аказалася, на стан арганізма ўплывае яшчэ і тое, як кава прыгатавана, час сутак для яго ўжывання, і нават посуд, з якога яго п’юць.
Спецыялісты, паведамляе партал Eat This Not That, прааналізавалі серыю розных даследаванняў, звязаных з кавай, і назвалі самыя небяспечныя для здароўя спосабы яго ўжывання.
Кава з аднаразавага стаканчыка. Забегчы ў кавярню, каб узяць напой і адправіцца далей па справах — менавіта так многія сёння і п’юць каву. Аднак вучоныя не раяць гэтага рабіць. Ужыванне гарачых напояў з папяровых кубачкаў з падкладкамі, якія ўтрымліваюць пластыкавую плёнку, можа стаць прычынай з’яўлення ў арганізме небяспечных часцінак мікрапластыка. «Гэтыя хімічныя рэчывы могуць быць звязаны з мноствам праблем са здароўем, у тым ліку парушэнні рэпрадуктыўных функцый і атлусценне, а таксама такія праблемы, як затрымка развіцця ў дзяцей», — адзначылі эксперты з Таварыства спажыўцоў ЗША.
Нефільтраваная кава. Фрэнч-прэс — адзін з самых простых і хуткіх спосабаў заварыць каву самастойна. Спецыялісты са шведскага Універсітэта Гётэборга лічаць, што ў доўгатэрміновай перспектыве такі метад можа прынесці шкоду арганізму. Па іх дадзеных, нефільтраваная кава ўтрымоўвае рэчывы, якія павышаюць узровень халестэрыну ў крыві. Вучоныя прыйшлі да высновы, што выкарыстанне фільтра выдаляе небяспечныя элементы і змяншае верагоднасць сардэчных прыступаў і нават заўчаснай смерці.
Ранішняя кава. Здаецца, што раніца — самы лепшы час для кавы. Эксперты рэкамендуюць усё ж паснедаць перад тым, як прыступіць да піцця кавы. Брытанскія вучоныя сцвярджаюць, што кафеін перад сняданкам можа негатыўна паўплываць на ўзровень цукру ў крыві і павысіць рызыку развіцця сардэчных захворванняў і дыябету ў далейшым.
Салодкая кава з вяршкамі. Эксперты ў галіне аховы здароўя папярэджваюць, што празмернае ўжыванне салодкай кавы з вяршкамі ці малаком можа паўплываць на аб’ёмы таліі. Дыетолагі не рэкамендуюць злоўжываць такім спалучэннем. «З часам гэтыя дадатковыя калорыі могуць прывесці да павелічэння вагі», — нагадала дыетолаг Келі МакГрэйн.
Раней эксперты назвалі штодзённую колькасць кавы, якая будзе аказваць станоўчы ўплыў на здароўе. Згодна з даследаваннямі, рэгулярнае ўжыванне кафеіну ў правільных дозах можа сапраўды падоўжыць жыццё. Акрамя таго, ён паляпшае памяць і разумовую дзейнасць, паскарае рэакцыю і змяншае стомленасць.
Прэв’ю: pixabay.com.
Пачалося датэрміновае галасаванне на выбарах Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь
Карэспандэнты «Звязды» высветлілі, як рыхтаваліся ўчасткі, як быў арганізаваны электаральны працэс непасрэдна ў рэгіёнах
Зрабіўшы якасць неад’емнай часткай іміджу Беларусі як краіны, займацца ёй неабходна пастаянна і ва ўсіх напрамках.