Маларухомы лад жыцця і няправільнае харчаванне прыводзяць да гіпертаніі. Нутрыцыёлаг Аляксандр Мірошнікаў распавёў аб прадуктах, якія дапамагаюць знізіць ціск, піша [1] РИА Новости.
Паводле яго слоў, у першую чаргу неабходна звярнуць увагу на яблыкі. Яны ўтрымліваюць клятчатку — пекцін, які аказвае станоўчы ўплыў на стрававальную сістэму, спрыяе зніжэнню халестэрыну і артэрыяльнага ціску. Дзённая норма для прафілактыкі гіпертаніі — адно-два яблыкі.
Акрамя таго, важным прадуктам для барацьбы з артэрыяльнай гіпертэнзіяй з'яўляюцца буракі. Акрамя пекціну, яны змяшчаюць аксід азоту, адказны за пашырэнне сасудаў. Пры павышэння ціску доктар рэкамендуе піць бурачны сок.
Таксама варта ёсць як мага больш курагі, паколькі дзве траціны сутачнай нормы калія можна знайсці менавіта ў гэтым сухафрукты. Калій патрэбен для рэгулявання скарачэння цягліц, у тым ліку сардэчнай, і пашырэння сасудаў.
Для сардэчна-сасудзістай сістэмы карысная і тлустая кіслата Амега-3. Больш за ўсё яе змяшчаецца ў селядцы. Для людзей, якія пакутуюць ад гіпертаніі пры нармальным ціску, падыходзіць слабасалёны селядзец, пры яго павышэнні нават ад яе лепш адмовіцца.
Не варта грэбаваць і прадуктамі, якія змяшчаюць раслінны бялок, — бабовымі і нутом. Урач раіць выкарыстоўваць іх у якасці гарніру два-тры разы на тыдзень. Да селядца лепш за ўсё падыдзе фасоля.
Па словах доктара, рэкамендаваны штодзённы аб'ём солі для гіпертонікаў складае пяць грам (чайная лыжка). Аднак Мірошнікаў адзначае, што большасць перавышае норму ў тры-чатыры разы, у сувязі з чым раіць замяніць соль на сухую марскую капусту. Яе варта максімальна здрабніць.
Спасылкі
[1] https://rsport.ria.ru/20210514/davlenie-1732155979.html
[2] https://zviazda.by/be/tags/urach
[3] https://zviazda.by/be/tags/cisk
[4] https://zviazda.by/be/tags/pradukty
[5] https://zviazda.by/be/tags/zdaroue