Штодзённы рацыён аказвае вялікі ўплыў на перадумовы развіцця хваробы Альцгеймера. Мноства даследаванняў паказваюць, што для прадухілення дэменцыі трэба адмовіцца ад пэўных прадуктаў, паведамляе [1] РИА Новости са спасылкай на партал focus.de.
У першую чаргу, неабходна адмовіцца ад прадуктаў з высокай ступенню перапрацоўкі: выпечкі, прысмакаў і газаваных напояў. Яны выклікаюць запалення ў галаўным мозгу і пашкоджанні нейронаў. Навукоўцы з Універсітэта Бата выявілі сувязь цукразмяшчальных прадуктаў і закаркоўвання артэрый у мозгу.
Таксама да ворагаў здароўя мозгу можна прылічыць вострую ежу, а менавіта перац чылі і халапеньо. Яны ўтрымліваюць капсаіцын, які, як паведамілі навукоўцы з Універсітэта Паўднёвай Аўстраліі, можа быць прычынай страты памяці і пагаршэння кагнітыўных здольнасцяў.
Акрамя таго, у спіс забароненых прадуктаў уваходзяць смажаная ежа і фастфуд. Яны багата транстлустам, які памяншае аб’ём мозгу і зніжае яго працаздольнасць, гаворыцца ў даследаванні Аўстралійскага нацыянальнага ўніверсітэта.
Нарэшце, небяспеку ўяўляюць кансерванты, солі і насычаныя тлустыя кіслоты, якія змяшчаюцца ў каўбасе, мясных вырабах. Яны стымулююць запаленчыя працэсы і могуць пашкодзіць крывяносныя сасуды. Да такіх высноў прыйшлі кітайскія навукоўцы, даследаванне якіх апублікавана ў часопісе Current Alzheimer Research.
Прэв’ю — pixabay.com
Спасылкі
[1] https://rsport.ria.ru/20210612/mozg-1736734053.html
[2] https://zviazda.by/be/tags/zdaroue
[3] https://zviazda.by/be/tags/hvaroba-mozgu
[4] https://zviazda.by/be/tags/navuka