Урач-дыетолаг Вольга Караблёва распавяла [1] РИА Новости, у чым адрозненне дыні ад кавуна: які з папулярных летніх прадуктаў больш каларыйны, а які змяшчае больш каштоўны для здароўя вітамінавы склад.
«Дыня змяшчае 35 кілакалорый на сто грамаў, у той час як каларыйнасць кавуна — толькі 25. Дыня больш сытная: у ёй вышэй колькасць харчовых валокнаў — клятчаткі, важнай для стабільнай працы кішачніка. У прыватнасці, клятчатка ачышчае арганізм і стабілізуе халестэрын. У ста грамах дыні каля 0,9 грама харчовых валокнаў, у той час як у кавуне — прыкладна 0,4 грама (для дарослага чалавека норма ў суткі складае 25-35 грамаў. — Заўвага. рэд.)», — кажа Вольга Караблёва.
Паводле слоў спецыяліста, дыня змяшчае больш вітаміна С, чым кавун. У ста грамах дыні — каля 36 міліграмаў вітаміну С, у той час як у кавуне — каля васьмі міліграмаў. Гэта значыць, што трэба з’есці ўсяго 200 грамаў дыні, каб пакрыць дзённую патрэбу ў аскарбінавай кіслаце, якая для дарослага чалавека роўная 70-100 міліграмаў. Вітамін С важны не толькі для імунітэту: ён дапамагае жалезу засвойвацца і дабратворна ўплывае на скуру.
Тым не менш нельга адназначна сказаць, што больш карысна — кавун або дыня. «У абодвух бахчавых шмат вітамінаў і мікраэлементаў — напрыклад, магнію, калія, марганца. Аднак самае галоўнае — ужываць прадукты ў меру: разавая порцыя не павінна перавышаць 200 грамаў. У такіх колькасцях кавун не выкліча мачагоннага, а дыня — слабільнага эфекту, і карысць для здароўя будзе максімальнай», — лічыць Вольга Караблёва.
Спасылкі
[1] https://rsport.ria.ru/20210727/arbuz-1743017159.html
[2] https://zviazda.by/be/tags/kavun
[3] https://zviazda.by/be/tags/dynya
[4] https://zviazda.by/be/tags/zdaroue
[5] https://zviazda.by/be/tags/volga-karablyova