Рэцэптура кавы са спецыямі прыйшла да сучасных гурманаў з далёкай Персіі, а ўзрост рэцэпта складае некалькі сотняў гадоў. Але хай гэта вас не бянтэжыць — смак хоць і вельмі старажытны, але незвычайна цікавы і захаваў усю сваю прывабнасць.
Крыху гісторыі. Упершыню кава ў Аравію была завезена з Эфіёпіі напачатку нашай эры, але не адразу набыў папулярнасць. Толькі ў XVI стагоддзі навучыліся гатаваць гэты напой так, каб ён валодаў ураўнаважаным і шляхетным густам. І яго адразу ж адзначылі венецыянскія купцы, якія прывезлі каву ў Еўропу. Першая кавярня з’явілася ў Італіі да сярэдзіны XVII стагоддзя, а ўжо бліжэй да пачатку XVIII стагоддзя кава атрымала вядомасць па ўсім еўрапейскім кантыненце.
Сапраўдным аматарам кавы добра вядомы розныя спосабы гатавання бадзёрлівага напою: з ваніллю, карыцай, вяршкамі, марозівам, лікёрам, карамеллю. Мы сёння будзем гатаваць каву з перцам. Можна браць розныя віды — чырвоны, чорны, белы, духмяны.
Інгрэдыенты: 2 ч. л. змолатай кавы (здрабніць наўпрост перад варэннем напою); 1 г чорнага змолатага перцу; па 0,5 г кардамону, ванілі і карыцы.
Колькасць вады павінна нязначна перавышаць аб’ём кававага кубка. Можна браць у сумесі 1:1 чорны і духмяны перац: яны надаюць каву глыбокі смак, дапамагаюць раскрыцца водару. Для варэння ўсходняй кавы найлепш скарыстаць мядзяную джэзву.
У папярэдняе разагрэтую на сярэднім агні джэзву (турку) засыпаць інгрэдыенты і перамяшаць іх. Уліць акуратна халодную вычышчаную ваду. Давесці напой да кіпення (г. зн. да з’яўлення плеўкі), зняць з агню. Паўтарыць такую маніпуляцыю тройчы.
ЗАПОМНІЦЕ: не варта мяшаць каву падчас варэння, дайце ёй спакойна закіпець.
Зняўшы турку з агню, дайце настаяцца напою 2-3 хвіліны (пажадана накрыць турку сподкам). Калі вы не любіце салодкай кавы, то можна абмежавацца паловай чайнай лыжкі (цукар надасць асаблівую выразнасць напою). Потым пераліце каву ў кубак і атрымлівайце асалоду!
На падставе базавага рэцэпта існуе мноства разнавіднасцяў. Самыя папулярныя варыянты — кава з чырвоным перцам (для змякчэння смаку ў напой з чылі дадаюць чайную лыжку сметанковага масла, кава набывае прыемны вяршковы прысмак), кава з чорным перцам, карыцай і мёдам, кава з перцам і марской соллю, кава з перцам і шакаладам і інш.
Падрыхтавала Марыя МАРОЗ
Спасылкі
[1] https://zviazda.by/be/author/maryya-maroz
[2] https://zviazda.by/be/kaleydaskop
[3] http://zviazda.by/be/edition/alesya
[4] https://zviazda.by/be/tags/kava
[5] https://zviazda.by/be/tags/perac
[6] https://zviazda.by/be/tags/recepty