Беларусі не пагражае харчовы крызіс. Пра гэта заявіў у эфіры Першага нацыянальнага канала Беларускага Радыё міністр сельскай гаспадаркі і харчавання Ігар Брыло, паведамляе [1] БелТА.
«Для нас гэта дзіўна чуць. І, паверце, у бліжэйшы час нават і думаць аб гэтым у нашай краіне не варта, — сказаў Ігар Брыло. — Ёсць паказчык, дапусцім, узроўню самазабеспячэння на чалавека. Бярэцца догма для краіны 100%. Так, узровень самазабеспячэння па малаку, з якога робяцца ўсе малочныя прадукты, а іх больш за 1,5 тыс.найменняў, — 256%. Гэта значыць больш чым у 2,5 разы мы вырабляем больш малочных прадуктаў, чым наогул спажываем. Узровень самазабеспячэння па мяса — 135%, па яйку — 126%, па гародніне, бульбе — больш 100%. Але мы будзем павялічваць. Мы павялічылі аб’ёмы, у тым ліку ў гэтым годзе пасеваў і агароднінных культур і бульбы».
Хай лепш трохі запас будзе, канстатаваў міністр. «Ёсць праблематыка па пладова-ягадным. Мы можам недзе ў раёне 70% забяспечыць свой унутраны рынак. Але гэта было ўласціва Беларусі. Не было ў нас такога пацяплення, як цяпер. І не растуць раней у нас у такім аб’ёме яблыкі, грушы. Я маю на ўвазе гатункі для прамысловага вырошчвання, скажам так. Чарэшня, бахчавыя культуры. Але, паверце, мы зараз робім усё для таго, каб аб’ём і гэтых культур у краіне павялічыць. Зразумела, апельсіны, мандарыны ў нас не вырастуць. Але што тычыцца вінаграду, чарэшні, яблыкаў, груш, бахчавых — мы ўжо можам сур’ёзна павялічваць аб’ёмы вытворчасці гэтых культур», — дапоўніў ён.
Прэв’ю: pixabay.com
Спасылкі
[1] https://www.belta.by/society/view/brylo-my-proizvodim-bolshe-produktov-chem-potrebljaem-prodovolstvennyj-krizis-nam-ne-grozit-510197-2022/
[2] https://zviazda.by/be/tags/igar-brylo
[3] https://zviazda.by/be/tags/harchavanne
[4] https://zviazda.by/be/tags/kryzis