Некалькі тыдняў таму я прачнулася каля трох гадзін ночы з-за таго, што суседкі па інтэрнацкім пакоі нешта гучна абмяркоўвалі на кухні. Аказалася, што да нас у блок заявіліся нечаканыя госці, якія планавалі абчысціць халадзільнік. Што падштурхнула іх да такога кроку? Вядомая ўсім студэнтам сітуацыя: харчы, прывезеныя з дома, даўно з'едзеныя, грошы заканчваюцца, да стыпендыі далёка, а есці ж хочацца заўжды...
Спецыяльна для выпадкаў «экстраэканоміі» прапаноўваю падборку рэцэптаў студэнцкіх страў. Гатуюцца яны хутка, і, галоўнае, на куплю прадуктаў для кожнай з іх пойдзе не больш за 20 тысяч рублёў.
«Тварожныя галушкі»
Спатрэбіцца: 1 пачак тварагу, 1 яйка, 2/3 шклянкі мукі, 2 лыжкі цукру.
Спосаб прыгатавання:
Тварог размяць відэльцам або рукамі. Дадаць яйка і цукар, усё добра перамяшаць. У тварожную масу ўсыпаць муку. Важна, каб цеста не атрымалася вельмі тугім. Пасля дзелім яго на 2-3 кавалкі. Кожны раскочваем у каўбаску, якую крыху прыціскаем пальцамі, каб надаць ёй больш плоскую форму. Каўбаскі рэжам на невялікія ромбікі. Кідаем іх у кіпень. Пасля таго, як галушкі ўсплывуць, варым іх 2-3 хвіліны і вымаем. Пры жаданні паліваем смятанай.
«Студэнцкая запяканка»
Спатрэбіцца: звараная макарона (або рыс, грэчка), 2-3 яйкі, 1 невялікая цыбуліна, 1 морква.
Спосаб прыгатавання:
Дробна рэжам цыбуліну, моркву надзіраем на буйной тарцы. Абсмажваем іх на алеі. Дадаем туды макарону, перамешваем і 1-2 хвіліны смажым усё разам. У місцы ўзбіваем яйкі з соллю, гэтай сумессю паліваем макарону на патэльні. Пакідаем гатавацца запяканку на 5-7 хвілін на павольным агні пад накрыўкай. Пасля разразаем яе на кавалкі, пераварочваем і гатуем яшчэ некалькі хвілін. Каб зрабіць «святочны» варыянт гэтай стравы, трэба да макароны дадаць сасіскі, каўбасу ці тушонку.
Суп «Як у мамы»
Спатрэбіцца: 3-4 бульбіны, 1 пакецік/брыкет сухога супу (лепш браць беларускай вытворчасці, яны больш танныя і натуральныя), 1-2 курыныя галёнкі.
Спосаб прыгатавання:
Заліваем вадой галёнкі і ставім на агонь. Пакуль вада грэецца, абіраем бульбу, рэжам яе на кубікі. Калі вада закіпіць, здымаем пену. Далей закідваем бульбу ў каструлю і засыпаем супавую масу, добра перамешваем. На маленькім агні варым суп яшчэ 20-30 хвілін. Колькасць солі правяраем на смак (справа ў тым, што яна ўваходзіць у састаў парашку), пры неабходнасці дабаўляем.
Яечня «Апошняя надзея»
Спатрэбіцца: 2 яйкі, 2 кавалачкі хлеба (лепш, калі яны будуць квадратнымі), некалькі лустачак сыру.
Спосаб прыгатавання:
Шклянкай выразаем мякіш з хлеба. Атрыманыя скарынкі-«трафарэты» кладзем на разагрэтую патэльню з алеем. Акуратна б'ем у дзірачкі па адным яйку. Калі адзін бок падрумяніцца, хутка пераварочваем лапаткай хлебна-яечнае злучэнне і кладзем зверху лустачкі сыру. Накрываем, чакаем, пакуль дасмажыцца другі бок і расплавіцца сыр.
Торт «Тульскі студэнт»
Спатрэбіцца: 1 пачак пернікаў (400-500 грамаў), 1 пачак смятаны (400-450 грамаў), 3-4 лыжкі цукру, 1-2 бананы, 1 пачак зефіру.
Спосаб прыгатавання:
Уздоўж напалам разразаем кожны пернік. Бананы (без скуркі) рэжам скрылікамі, зефір — кубікамі. Смятану змешваем з цукрам і добра ўзбіваем. Далей мачаем палавінкі пернікаў у смятанны крэм і выкладваем іх на плоскую талерку. Наступны слой — бананава-зефірны, затым зноў пернікі. Калі выкладзем слаямі ўсе пернікі і бананы з зефірам, паліваем торт рэшткамі смятаны. Пакідаем яго ў халодным месцы на некалькі гадзін, а лепш на ноч, каб ён добра прамачыўся.
Смачна есці!
Ганна Курак, студэнтка ІV курса Інстытута журналістыкі БДУ
Фота Сяргея Нікановіча
Спасылкі
[1] https://zviazda.by/be/gramadstva
[2] http://zviazda.by/wp-content/uploads/2015/11/5-1.jpg
[3] https://zviazda.by/be/tags/ganna-kurak