Вы здесь

Прыгожа... Аж з'есці хочацца!


Месца, дзе кабачкі ператвараюцца ў хрызантэмы, радыска — у гваздзікі, цыбуля — у цюльпаны, перац — у ліліі, а кавун — у ажурны барэльеф, можна знайсці па... сакавітым водары. Завітаўшы ў Палац культуры ветэранаў у сталіцы, дзе днямі праходзіў чэмпіянат па карвінгу (мастацкая разьба па гародніне і садавіне), кожны мог у гэтым упэўніцца. Кветкі, карункі і арнаменты майстры карвінгу робяць з самых свежых «матэрыялаў»... 1381787314706_1

1381787314706_1

— Часцей за ўсё я раблю такія кампазіцыі для сямейнага святочнага стала, калі чакаецца прыход гасцей. Хочацца парадаваць усіх запрошаных чымсьці прыгожым, — распавядае адна з удзельніц спаборніцтваў Вольга Жывіца.1381787317210_2

1381787317210_2

 Карвінгам, дарэчы, называецца не толькі разьба па гародніне і садавіне, а яшчэ і па дрэве, камені і лёдзе. Для тых, каму найбольш блізкі менавіта «кулінарны» карвінг, варта ведаць некаторыя правілы: нельга браць прадукты, якія хутка цямнеюць, бо гэта сапсуе ўсю прыгажосць, не варта таксама аздабляць стравы дэкаратыўнымі элементамі, што не спалучаюцца з імі па смаку (напрыклад, ружачкі з памідораў на крэветках — не самы лепшы варыянт). Як давялося ўпэўніцца, кожны спрактыкаваны карвінгіст мае свае сакрэты: напрыклад, адна з удзельніц кідала гатовыя кветкі ў талерку з вадой, каб даўжэй выглядалі «бадзёрымі». 1381787319137_3

1381787319137_3

Майстрыхі і рады б расказаць больш, і нават навучыць, але журы прыспешвае, таму вакол адчуваецца ўсеагульнае хваляванне. Жаночыя рукі (мужчын сярод канкурсантаў не было) акуратна і спрытна рэжуць садавіну і гародніну спецыяльнымі нажамі. У некаторых выпадках пасля «творчага пераасэнсавання» той жа цыбулі цяжка зразумець, што кветка ці лісточак зроблены менавіта з яе. Майстрыхі, дарэчы, амаль усе займаюцца карвінгам у якасці хобі. Усяго некалькі ўдзельніц працуюць кухарамі і лічаць такі навык прафесійным. Астатнія (настаўнікі, кладаўшчыкі, слесары, лабаранты, медсёстры, прыбіральшчыцы) — па-за межамі конкурсу. Аб'ядноўвае іх уменне ствараць сапраўднае мастацтва з будзённых рэчаў. Ганна ГАРУСТОВІЧ. Фота Марыны БЕГУНКОВАЙ

 

 

Выбор редакции

Общество

Как в молодой республике воплощали амбициозный проект университетского городка...

Как в молодой республике воплощали амбициозный проект университетского городка...

Отдельное место занимает здание гимназии Зубакина и Фальковича.

Общество

Почти каждый день на пожарах гибнут люди. Как не стать жертвой огня?

Почти каждый день на пожарах гибнут люди. Как не стать жертвой огня?

С началом отопительного сезона у коммунальных служб работы добавляется в разы.

Экономика

Болеслав Пирштук: Будущее — за «зеленой» экономикой

Болеслав Пирштук: Будущее — за «зеленой» экономикой

С каждым днем на наших дорогах все больше электротранспорта.