Расада таматаў, перцаў, баклажанаў, агуркоў і капусты будзе моцная і здаровая, калі вырошчваць яе ў правільным субстраце.
У залежнасці ад культуры, якая вырошчваецца, глебавая сумесь для расады можа складацца з розных кампанентаў. Але ў любым выпадку яна павінна адпавядаць агульным патрабаванням:
З чаго прыгатаваць?
Добрым лічыцца такі глебагрунт, у якім прысутнічаюць як арганічныя, так і неарганічныя кампаненты.
У якасці арганічных кампанентаў для глебавай сумесі можна выкарыстоўваць:
Да неарганічных адносяцца:
Расадны грунт — гэта сумесь арганічных кампанентаў (торф, агародная зямля, кампост, драўняная кара і г. д.) з прымешкай неарганічных (пясок, перліт, мінеральныя ўгнаенні і іншыя).
Расадны субстрат — гэта ўсё, што можа замяніць глебу (пілавінне, перліт, гідрагель, пясок, мінеральная вата і іншае).
Чаго ў глебасумесі быць не павінна
Калі хочаце вырасціць якасную расаду, сачыце за тым, каб у глебасумесь не трапілі кампаненты, якія актыўна раскладаюцца, і гліна.
Рэч у тым, што пры даданні ў грунт свежага гною, неперапрэлага лісця або чайнай заваркі можа пачацца працэс іх гніення, пры якім будзе выдзяляцца цяпло і памяншацца колькасць азоту ў субстраце. А для маладых раслін і тое і другое вельмі шкодна.
Калі тэмпература глебы падымецца вышэй за 30 °С, карані расады могуць загінуць.
Таксама ні ў якім разе не дадавайце гліну — з ёй грунт стане шчыльны, цяжкі, будзе горш прапускаць паветра і вільгаць. У такім субстраце далікатныя сеянцы будуць хварэць і ў рэшце рэшт могуць нават загінуць.
Спасылкі
[1] https://zviazda.by/be/kaleydaskop
[2] https://zviazda.by/be/tags/krynichka