Кава дапамагае не толькі ўзбадзёрыцца па раніцах — ён таксама станоўча ўплывае на работу органаў ЖКТ. Пра гэта расказаў гастраэнтэролаг Фелікс Тухватулін, паведамляе «Мінская Праўда».
Ён адзначыў, што напітак багаты фенольнымі кіслотамі, асабліва хлорагенавымі. Менавіта яны дапамагаюць выпрацаваць гармон гастрин.
Так, праз 10-15 хвілін пасля ўжывання кавы ў страўніку чалавека вылучаецца саляная кіслата.
«У здаровых людзей узмоцненая кіслотнасць, як правіла, застаецца ў межах фізіялагічнай нормы і не прыводзіць да пашкоджання слізістай. Аднак у людзей з гастрытам або язвавай хваробай можа пагоршыцца сімптаматыка — боль, млоснасць», — звярнуў увагу эксперт.
Таксама ў напітке ёсць рэчывы, дзякуючы якім расслабляецца ніжні страваводны сфінктар. У выніку гэтага могуць узнікнуць пякотка і дыскамфорт.
«Разам з тым адбываецца стымуляцыя скарачэнняў у тоўстай кішцы, што выклікае лёгкі паслабляльны эфект», — рэзюмаваў Фелікс Тухватулін.