Анаэробныя бактэрыі — адна з першых формаў жыцця на Зямлі. Яны існавалі яшчэ ў тыя часы, калі атмасфера была пазбаўлена кіслароду. Такія бактэрыі могуць працвітаць у асяроддзі, дзе не выжывуць іншыя мікраарганізмы, напрыклад, на дне акіяна. Апошнія даследаванні паказалі, што бактэрыі дзіўна лёгка адаптуюцца да экстрэмальных умоў.
Аўтары новай навуковай працы вывучылі адзін з самых вядомых відаў анаэробных арганізмаў − Clostridium thermocellum. Ён здольны расшчапляць цэлюлозу (асноўны кампанент клеткавых сценак раслін) і ператвараць яе ў цукар.
Бактэрыя вырабляе жоўты пігмент YAS, які адыгрывае ключавую ролю ў гэтым працэсе. Вучоныя ўпершыню раскрылі яго малекулярны склад. Вынікі паказалі, што YAS складаецца з некалькіх кампанентаў, так званых цэлюксантэнов. Гэтыя кампаненты прадэманстравалі антыбіятычную актыўнасць у дачыненні да грамстаноўчых бактэрый, у тым ліку небяспечныя для чалавека ўстойлівыя патагены. Вучоныя адзначылі, што мадыфікаваныя цэлюксантэны могуць стаць асновай для новых лекаў.
Фота з адкрытых крыніц