У некаторых прадуктах змяшчаюцца рэчывы, якія могуць разбураць вітаміны. Пра гэта заявіла доктар медыцынскіх навук, прафесар Вольга Мілушкіна.
Паводле яе слоў, існуюць так званыя «антывітаміны» — рэчывы, якія змяшчаюцца ў некаторых прадуктах, якія могуць разбураць вітаміны. Напрыклад, аксідаза, якая змяшчаецца ў агурках, дыне і памідорах, разбурае вітамін C. «Ёсць меркаванне, што не варта рыхтаваць салат з чырвонага перцу з агуркамі, бо аксідаза з агуркоў разбурыць вітамін C у перцы. Аднак разбурэнне вітаміна C у салаце не адбываецца ў значных аб’ёмах», — расказала ўрач.
Яна дадала, што тыяміназ, якая змяшчаецца ў сырой рыбе, ракападобных і малюсках, разбурае вітамін B1 (тыямін). «Авідын, які змяшчаецца ў сырым яечным бялку, можа звязваць біятын (вітамін B7), робячы яго недаступным для арганізма. Аднак, тэрмічная апрацоўка, такая як варэнне яйкаў, разбурае авідын, ухіляючы гэтую праблему», — патлумачыла медык.
Урач таксама звярнула ўвагу, што ніацынаген — антаганіст вітаміна PP (ніацін), вядомага таксама як нікацінавая кіслата — змяшчаецца ў кукурузе. Яе традыцыйныя метады апрацоўкі з выкарыстаннем гідраксіду кальцыя руйнуюць ніацынаген, падвышаючы даступнасць мікраэлемента. Медык рэзюмавала, што ўсе гэтыя працэсы могуць прыводзіць да гіпаавітамінозаў, змяншаючы колькасць актыўнага вітаміна, даступнага для арганізма.