Top.Mail.Ru
227

Урач назвала прадукты, якія могуць разбураць вітаміны

У некаторых прадуктах змяшчаюцца рэчывы, якія могуць разбураць вітаміны. Пра гэта заявіла доктар медыцынскіх навук, прафесар Вольга Мілушкіна. 


Паводле яе слоў, існуюць так званыя «антывітаміны» — рэчывы, якія змяшчаюцца ў некаторых прадуктах, якія могуць разбураць вітаміны. Напрыклад, аксідаза, якая змяшчаецца ў агурках, дыне і памідорах, разбурае вітамін C. «Ёсць меркаванне, што не варта рыхтаваць салат з чырвонага перцу з агуркамі, бо аксідаза з агуркоў разбурыць вітамін C у перцы. Аднак разбурэнне вітаміна C у салаце не адбываецца ў значных аб’ёмах», — расказала ўрач.

Яна дадала, што тыяміназ, якая змяшчаецца ў сырой рыбе, ракападобных і малюсках, разбурае вітамін B1 (тыямін). «Авідын, які змяшчаецца ў сырым яечным бялку, можа звязваць біятын (вітамін B7), робячы яго недаступным для арганізма. Аднак, тэрмічная апрацоўка, такая як варэнне яйкаў, разбурае авідын, ухіляючы гэтую праблему», — патлумачыла медык. 

Урач таксама звярнула ўвагу, што ніацынаген — антаганіст вітаміна PP (ніацін), вядомага таксама як нікацінавая кіслата — змяшчаецца ў кукурузе. Яе традыцыйныя метады апрацоўкі з выкарыстаннем гідраксіду кальцыя руйнуюць ніацынаген, падвышаючы даступнасць мікраэлемента. Медык рэзюмавала, што ўсе гэтыя працэсы могуць прыводзіць да гіпаавітамінозаў, змяншаючы колькасць актыўнага вітаміна, даступнага для арганізма.

arrow
Нашы выданні

Толькі самае цікавае — па-беларуску!

Напішыце ў рэдакцыю