Вы тут

Як і калі ўносіць гной?


Любы дасведчаны садоўнік і агароднік адкажа: у кастрычніку, пры восеньскай перакопцы глебы. Унясенне гною мы нярэдка адкладаем «на потым», развозім «духмяныя» купкі на ўчастак, якія нярэдка падоўгу псуюць яго знешні выгляд. Да таго самага часу, пакуль не закапаем гной у глебу. У выніку — непазбежна губляецца ледзь ці не ўся яго каштоўнасць. Любы аграном вам скажа: найбольшую каштоўнасць мае або свежы гной, які ўносяць у глебу без усякіх прамаруджанняў, або той, што паспеў ператварыцца ў перагной у выніку правільнага кампаставання.

На жаль, на справе мы звычайна выкарыстоўваем той, што мае зусім невялікую каштоўнасць і дзе галоўныя пажыўныя рэчывы паспелі знікнуць разам з пахам...

Як жа быць? Калі ўжо купляць свежы гной, то выкарыстоўваць яго лепш неадкладна. А калі ёсць свая жывёла, то гной трэба складаць у адгароджанае гноесховішча, па магчымасці, ушчыльняць і праз кожныя 60-70 см абавязкова перакладаць пластом саломы, лісця, торфу ці проста зямлі (пілавінне і габлюшка непажаданыя, бо прыводзяць да вялікіх страт азоту).

Пры друзлай кладцы ў вялікіх кучах (звыш 2,5 метра) гной моцна разаграваецца, і пажыўныя рэчывы, якія змяшчаюцца ў ім, раскладаюцца і знікаюць. Захаванню іх спрыяе дадатак у свежую арганіку двух адсоткаў суперфасфату.

Выбар рэдакцыі

Калейдаскоп

Вясёлыя гісторыі чытачоў

Вясёлыя гісторыі чытачоў

Пра куфэрак и вяртанне блуднага мужа.

Эканоміка

У сельскай гаспадарцы трэба кардынальна мяняць павышэнне кваліфікацыі

У сельскай гаспадарцы трэба кардынальна мяняць павышэнне кваліфікацыі

«МС» пагутарыла з вядомым у Беларусі вучоным-аграрыем.

Грамадства

Андрэй Кароль: Студэнтаў трэба задзейнічаць у кухні па «прыгатаванні» ведаў

Андрэй Кароль: Студэнтаў трэба задзейнічаць у кухні па «прыгатаванні» ведаў

Рэктар БДУ пра нешаблоннае мысленне, эўрыстычнае навучанне і адмаўленне ад маналогу.