Не паспелі азірнуцца, а час пачынаць збор яблыкаў і груш. Пры гэтым адразу паўстае пытанне: як зрабіць так, каб сабраны ўраджай захаваў свае смакавыя якасці на працяглы час? Для гэтага дастаткова ўсяго толькі правільна яго сабраць...
Усім вядома, што спелы плод у момант яго здымання з пладовай галінкі разам з пладаножкай павінен лёгка аддзяляцца, а насенне мець цёмна-буры колер. Гэта факт. Таму шмат хто перакананы ў тым, што гэтага дастаткова для збору яблыкаў і груш і іх якаснага захоўвання. Аднак гэта крыху не так.
Існуе некалькі правілаў зняцця ўраджаю для наступнага захоўвання.
Яблыкі і грушы неабходна збіраць вельмі акуратна, не даўшы ўпасці плоду на зямлю. Пашкоджаны фрукт будзе дрэнна захоўвацца.
Ёсць зусім нескладаная тэхніка збору. Плод бяруць ўсёй далонню, пасля чаго націскаюць на пладаножку зверху ўказальным пальцам (у месцы яе прымацавання да пладовай галінкі), а затым падымаюць яго ўверх. Калі плод спелы, то ён свабодна аддзеліцца. Пры гэтым яго не варта тузаць або пакручваць — так вы можаце пашкодзіць галінку.
Варта пачынаць збор пладоў з ніжніх галінак, пакрысе прасоўваючыся да сярэдніх і верхніх. Прычым гэта лепш рабіць пасля сходу расы.
Для збору ўраджаю лепш за ўсё выкарыстоўваць разнастайныя падстаўкі або лесвіцы. Складваць яблыкі і грушы пажадана ў мяккія кошыкі, звужаныя ўнізе, ёмістасцю да 10 кг і вышынёй каля 35—40 см. Усярэдзіне кошык лепш заслаць тонкім пластом папер або стружкай, а для большага эфекту — абшыць мешкавінай.
Месца для захоўвання ўраджаю трэба падбіраць згодна з тэмпературна-паветраным рэжымам. Гэта значыць, яблыкі летніх гатункаў лепш за ўсё захоўваюцца пры тэмпературы 1 °С і вільготнасці 80—90%. Напрыклад, пры выкананні вышэй названага рэжыму, ваш ураджай будзе захоўвацца больш за месяц, у адваротным выпадку — не больш за два тыдні.
Для яблыкаў і груш летніх гатункаў характэрна ападанне пладоў, што вядзе да з'яўлення велізарнай колькасці шкоднікаў, якія назапашваюцца ў ападзе. Таму не лянуйцеся і своечасова збірайце і выносьце з саду ўсе гнілыя і сапсаваныя плады. Гэта лепш рабіць вечарам, не пакідаючы на раніцу, бо пладажэркі вусеня з чарвівых пладоў ноччу перапаўзуць у шчыліны пабудоў і там акукляцца на зімоўку.
Не зацягвайце са зборам ураджаю, паколькі плады, якія доўгі час знаходзяцца пад сонечным святлом, могуць атрымаць апёкі, якія выклічуць парушэнне скуркі, што пазней адаб'ецца на якасці пладоў і, як вынік, зменшыць час захоўвання.
Сумесныя праекты ядзерных тэхналогій.
У парадку дня — зацвярджэнне Канцэпцыі нацбяспекі і Ваеннай дактрыны.