Нашы сучасныя веды даюць падставу лічыць грыбы вельмі каштоўным прадуктам
Грыбы ўжываліся ў ежу з даўніх часоў. Пытанне аб ядомасці або атрутнасці тых ці іншых з іх вырашалася пакаленнямі чыста доследным шляхам. Насельніцтва розных краін ўжывае ў ежу толькі невялікую колькасць відаў ядомых грыбоў (каля 100 відаў). У асобных жа мясцовасцях, як у нас, напрыклад, збіраюць і спажываюць не больш за 10-15 відаў грыбоў.
Сёлета спецыялісты-міколагі адзначаюць небывалы іх ураджай. Аб прычынах "грыбнога" года, асаблівасцях грыбнога сезона і ўжывання ў ежу грыбоў нам раскажа загадчыца лабараторыі мікалогіі Інстытута эксперыментальнай батанікі Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі Вольга Гапіенка.
— Вольга Сцяпанаўна, што паўплывала на такую высокую ўраджайнасць грыбоў?
— Проста стварыліся вельмі спрыяльныя ўмовы для іх развіцця. Гэта звязана з кліматычнымі ўмовамі: спачатку глеба добра прагрэлася ў ліпені-жніўні, затым пачаліся дажджы і зямля насыцілася вільгаццю, потым наступіла пахаладанне. Халады прастымулявалі развіццё міцэлію грыба.
— У якія рэгіёны краіны варта ехаць грыбнікам, ці высокая ўраджайнасць грыбоў назіраецца па ўсёй тэрыторыі краіны?
— Баравікі сёлета распаўсюджаны па ўсёй Беларусі. У кожнага грыбніка ёсць, вядома, свае любімыя месцы, але на тэрыторыі Віцебскай, Гродзенскай і часткі Брэсцкай вобласці сапраўды назіраецца больш грыбных месцаў. Ёсць асобныя мясціны і ў Палессі, але асноўная маса грыбоў сканцэнтравана на паўночным захадзе краіны.
— А ці ёсць цыклічнасць ў такіх ураджайных на грыбы гадах? Ці можна спрагназаваць наступны "грыбны" год?
— У любога арганізма ёсць свае перыяды. Так і ў грыба ў залежнасці ад яго віду розніца паміж пікамі ўраджайнасці складае ад 2-х да 5-ці гадоў. Напрыклад, для баравікоў — гэта 3, а для лісічак — 2-3 гады. Аднак лісічкі ў апошні час "збіліся" са свайго звычайнага графіка. Некаторыя спецыялісты звязваюць гэта з тэорыяй змены ўзроўню грунтавых водаў. Гэта значыць, што лісічак становіцца больш, калі грунтавыя воды размяшчаюцца далей ад паверхні.
Вядома ж, калі б за год не здаралася прыродных анамалій, то цыклы былі б больш стабільнымі і прадказальнымі. Таму прыродную карэкціроўку варта таксама ўлічваць, бо ўсе арганізмы ўзаемазалежныя і знаходзяцца ў біяцэнозе.
— Калі пачынаецца і заканчваецца сезон збору грыбоў? Тут ёсць пэўныя біялагічныя рамкі або гэта залежыць выключна ад надвор'я?
— Біялагічныя рамкі вызначаюцца самой прыродай. Ёсць восеньскія, летнія і вясновыя грыбы. У любым выпадку змяненне клімату, тэмпература, вільготнасць і якасць глебы ўплывае на час пачатку і канца сезона збору грыбоў. Напрыклад, сёлета летняй хвалі грыбоў амаль не было, затое восеньская хваля абяцае быць ураджайнай па ўсіх прыкметах.
— А да якой групы прадуктаў можна аднесці грыбы, ці гэта асобная катэгорыя?
— Грыбы вынесеныя ў асобнае "царства". Гэта не жывёлы і не расліны, а самастойная катэгорыя. Для грыбоў выпрацоўваюць нават свае ўласныя ДАСТы.
— Але ж не ўсе грыбы прыносяць арганізму і здароўю чалавека карысць...
— Адназначна так казаць нельга. Грыбы — гэта ўнікальная частка жывога свету, у іх сабраны і жывёльныя бялкі, і раслінныя элементы. Многае залежыць ад спосабу ўжывання і месца збору грыбоў. Не трэба збіраць грыбы ў небяспечных зонах: каля заправак, дарог, у горадзе. Дзецям не варта ўжываць грыбы да сямі гадоў. Баяцца ўжываць ядомыя грыбы не варта, бо грыбы нават не забараняюцца царквой падчас посту.
Трэба ўлічваць радыяцыйнае забруджванне пасля выбуху на чарнобыльскай АЭС. Грыбнікам варта праглядаць карты небяспечных месцаў, заражаных радыяцыяй і цяжкімі металамі. Такія карты можна знайсці ў лясгасах, у падпарадкаванні якіх знаходзіцца выбраны вамі лес. Грыбы ўбіраюць усе цяжкія мікраэлементы з глебы. У чарнобыльскай зоне нават выкарыстоўвалі такі метад ачысткі глебы грыбамі. Затым, праўда, паўстала пытанне, якім чынам утылізаваць такія заражаныя грыбы і іх грыбніцу. Як ні дзіўна, але грыбы набіраюць гэтыя таксічныя рэчывы для свайго развіцця.
— Ці можна сказаць, калі грыб вялікі, то ён таксічны?
— Калі грыб сам па сабе вырас вялікі, то ў ім больш назбіралася і шкодных рэчываў. У выпадку, калі грыб вялікі ад старасці, ён уступае ў працэс аўтолізу — самараскладання. Зразумела, такі грыб зраць нельга, ён аналагічны, напрыклад, мясу, якое загнівае. У сярэднім аптымальны для збору і ўжывання ў ежу перыяд жыцця грыба ад 2-х да 6 дзён. Калі ж вы ўсё ж такі сабралі такія грыбы, то першую ваду пры варцы абавязкова неабходна зліць.
— Не сакрэт, што грыбы — гэта цяжкая ежа. З якімі прадуктамі лепш за ўсё камбінаваць грыбы, каб яны лепш засвоіліся?
— Людзям з захворваннямі страўніка, печані не рэкамендуецца ўжываць шмат грыбоў, бо арганізму цяжка будзе перапрацоўваць бялкі жывёльнага паходжання і клятчатку. Грыбы варта есці ў меру. Найлепш спалучаюцца грыбы са сметанкавымі прадуктамі, са смятанай (нездарма ў Францыі існуе асобная страва — жульен, які гатуюць з грыбоў, запечаных у вяршках пад сырнай скарынкай).
— У Японіі расце грыб шыітаке, вядомы сваімі карыснымі ўласцівасцямі, а ці ёсць у Беларусі грыбы, якія дапамагаюць пры розных захворваннях?
— Гэты грыб таксама распаўсюджаны і ў Кітаі. Самымі карыснымі лічацца летнія апенькі, шыітаке і неядомы лакіраваны чырвоны грыб — губа, які выкарыстоўваецца толькі ў медыцынскіх мэтах. Апошні ў нас, дарэчы, занесены ў Чырвоную кнігу і пакуль толькі імпартуецца ў выглядзе лекаў. Біялагічна актыўныя злучэнні, якія здабываюць з насення лакіраванай чырвонай губы, вельмі карысныя для здароўя, стымулююць работу сэрца. У Беларусі сярод найбольш карысных грыбоў — баравік і лісічкі. Дарэчы, баравікі ўмацоўваюць сэрца, а грузды і лісічкі павышаюць імунітэт. Лячэнне грыбамі называецца фунгатэрапіяй. Наяўнасць карысных уласцівасцяў залежыць таксама ад правільнай тэрмічнай апрацоўкі грыбоў. Час апрацоўкі вызначаецца індывідуальна для асобнага віду грыба, увогуле — да гатоўнасці, але не трэба пераварваць, інакш у грыбе застанецца толькі "цяжкая" для страўніка клятчатка. Ва ўсім павінна быць мера!
— Якія перавагі культываваных грыбоў перад дзікарослымі?
— Гэта залежыць ад субстрату, які выкарыстоўваюць фірмы-вытворцы. Больш за тое, ад змены глебавага субстрата нават на тэрыторыі адной краіны адзін і той жа грыб можа быць ядомым ці не.
Напрыклад, некаторыя людзі да гэтага часу збіраюць свінухі тоўстыя (благушкі). Да 80-х гадоў гэты від не выклікаў атручэнняў на тэрыторыі Беларусі, у той час як у Еўропе ён ужо даўно быў забаронены. Цяпер грыб вынесены ў разрад ядавітых і ў Рэспубліцы Беларусь. Прычынай таму — карбанатныя заходнія глебы, якія рабілі грыб атрутным, у адрозненне ад распаўсюджанага ў Беларусі кіслотнага субстрату.
Рызыкаваць не трэба, бо свінуха тоўстая не выклікае імгненнага атручвання, але пры неаднаразовым ужыванні выклікае сур'ёзныя хваробы крыві, якія знішчаюць антыцелы ў арганізме і прыводзяць да зніжэнню імунітэту.
Даведка: Лекары адзначаюць, што большасць выпадкаў атручвання выкліканыя ужываннем не ядавітых, а ўмоўна ядавітых або нават ядомых грыбоў. Атручэнні адбываюцца з-за няправільнага захоўвання і парушэнні тэхналогіі прыгатавання грыбоў.
Апошні выпадак атручэння ядавітымі грыбамі быў у Мінску ў 2009 годзе, калі бледнай паганкай атруціліся два чалавекі, яшчэ пяць — свінухамі (кабылкамі).
Цікавыя факты пра грыбы:
1) Самы дзіўны грыб планеты носіць, можна сказаць, паэтычную назву "плазмодый". Плазмодый умее хадзіць! Перамяшчаецца, вядома, павольней за слімака, але за некалькі дзён можа ўзлезці на пень. Жыве ён літаральна ў нас пад нагамі, але адразу яго не заўважыш, ён чымсьці нагадвае медузу. Па лесе рухаецца, перавальваючыся з боку на бок.
2) Грыбы змяшчаюць у сабе глутамат ("пяты смак"), свабодныя амінакіслоты і рыбануклеатыды, за што іх празвалі "мясам для вегетарыянцаў". Грыбы здольныя надаваць пікантны смак ежы.
3) Грыб можна назваць самай вялікай жывой істотай на планеце. Некаторыя падземныя грыбніцы ў Паўночнай Амерыцы займаюць плошчу ў сотні гектараў і маюць вагу, якая ў дзясяткі разоў пераўзыходзіць сям'ю кітоў. Адзін з такіх грыбоў расце ў амерыканскім штаце Арэгон. Яго грыбніца займае амаль 900 гектараў і мае вагу ў сотні тон.
4) У Італіі, Францыі, Харватыі расце адзін з самых дарагіх грыбоў у свеце — труфель. Іх высокі кошт абумоўлены і кароткім тэрмінам захоўвання — вытанчаны водар выпараецца за некалькі дзён. Самыя лепшыя гатункі труфеля прадаюцца па 2 тысячы еўра за 1 кг.
5) Ёсць сярод грыбоў і сапраўдныя драпежнікі, якія ловяць дробных насякомых. Грыбы-паляўнічыя абзавяліся клейкімі наростамі і іншымі прыстасаваннямі для лоўлі жывёл. Існуюць грыбы, якія сілкуюцца вусенямі. Яны выкідваюць на адлегласць да 1 метра насенне, якое прыліпае да цела вусеня. Насенне паступова прарастае ў целе ахвяры, знішчаючы яе.
6) Многія грыбы лётаюць па паветры. Ёсць грыбкі, якія насяляюць верхнія слаі атмасферы на вышыні звыш 30 кіламетраў. Існуюць грыбы, якія жывуць унутры млекакормячых. Зафіксаваны выпадкі развіцця плесневых грыбоў на паверхні сернай кіслаты.
7) Некаторыя грыбы свецяцца ў цемры. Лёгкае трохі зялёнае свячэнне ўзнікае ў выніку хімічных акісляльных рэакцый, якія адбываюцца ў клетках грыбоў у момант паглынання імі кіслароду.
Алеся Вараб'ёва.
«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».
Што за таемнымі дзвярыма?