Вы тут

Як самастойна прыгатаваць ЭМ-прэпараты


Апошнім часам агароднікі і садоўнікі ўсё часцей выкарыстоўваюць на сваіх участках прэпараты эфектыўных мікраарганізмаў (ЭМ). Яны ўяўляюць сабой асаблівую групу мікраарганізмаў: дрожджы, грыбкі, якія ферментуюцца, малочнакіслыя бактэрыі і бактэрыі, якія фотасінтэзу. ЭМ паскараюць раскладанне арганікі, аздараўляюць глебавую мікрафлору, дапамагаюць абараніць культурныя расліны ад хвароб.


ЭМ-прэпараты выкарыстоўваюць для паскарэння кампаставання кухонных адходаў, а таксама для паліву цёплых градак з мэтай іх «разагрэву». Вядома, купіць гатовы канцэнтрат эфектыўных мікраарганізмаў цяпер не праблема, але прыхільнікі арганічнага і прыроднага земляробства сцвярджаюць: каб не парушаць экалагічнай раўнавагі на сваім участку, лепш прыгатаваць уласны канцэнтрат мікробаў, якія ўжо добра прыстасаваныя і да глебы, і да клімату.

Падкормка-настой з эфектыўнымі мікраарганізмамі

Спачатку гатуецца брага: у трох літрах цёплай вады раствараецца дробка дражджэй і пяць сталовых лыжак цукру. Гэтая сумесь бродзіць двое ці трое сутак, а затым дадаецца ў двухсотлітровую бочку. Каб прэпарат раней часу не закіс, да выкарыстання яго трэба захоўваць у халадзільніку. Акрамя трох літраў брагі ў 200-літровую ёмістасць кладзецца: рыдлёўка драўнянага або саламянага попелу; паўвядра гною або памёту; вядро гнілой саломы або ліставога ападу; рыдлёўка перагною, кампосту або звычайнай садовай зямлі; рыдлёўка пяску; літр малочнай сыроваткі або кефіру. Змесціва бочкі настойваецца на працягу тыдня. Часам настой трэба перамешваць. Пры выкарыстанні ў якасці падкормкі ўзбагачаны ЭМ-настой разводзіцца вадой не менш чым у два разы.

Травяны настой з эфектыўнымі мікраарганізмамі

ЭМ паскараюць прыгатаванне арганічнага ўгнаення з травы. 250-літровая бочка на траціну запаўняецца здробненым пустазеллем з дабаўленнем лекавых траў: трыпутніка, святаянніка, піжмы, рамонку, крываўніка і да т. п. У гэтую ж бочку высыпаюцца палова вядра попелу і два вядры кампосту. Затым яна заліваецца вадой. Уся гэтая пажыўная сумесь пару тыдняў настойваецца, потым разводзіцца ў суадносінах 1:10. Літр атрыманага раствору выліваецца пад кожны кусцік або дрэва ў якасці падкормкі.

ЭМ-прэпарат для бабовых культур

Адзін кілаграм глебы змешваецца са сталовай лыжкай вапны або мелу і шклянкай пяску. Глеба добра ўвільгатняецца, перакладаецца ў вядро і разраўноўваецца. Жменя гароху ці бабоў кіпяціцца ў дзвюх шклянках вады і астуджаецца. Атрымліваецца пажыўны раствор. Усе белыя і ружовыя клубеньчыкі з каранёў 5-6 квітнеючых раслін гароху адмываюцца ад зямлі і добра размінаюцца ў кубачку драўлянай лыжкай або таўкачыкам. Усё гэта змешваецца з трацінай шклянкі пажыўнага раствора і выліваецца на падрыхтаваную глебу. Вядро накрываецца плёнкай, у якой папярэдне трэба зрабіць некалькі дзірак, і ставіцца ў цёплае цёмнае месца. Праз тыдзень глеба з вядзерца ператворыцца ў эфектыўны ЭМ-прэпарат для пасадкі гароху. Яе варта высушыць у цені і захоўваць да вясны. Падчас пасадкі змочанае насенне гароху абвальваецца ў прэпараце і адразу высейваецца ў градку.

ЭМ-закваска для хуткага пераправання гнаявых і кампосных куч

Каб паскорыць пераправанне гною або паспяванне кампосту, палову пачкі сухіх дражджэй разводзяць у шклянцы цёплай вады з цукрам, дадаюць адну шклянку любога кісламалочнага прадукту з жывымі бактэрыямі (кефіру, сыроваткі). У кучы гною або кампосту пратыкаюць дзірку і выліваюць туды сумесь. Прыблізна праз два месяцы свежы гной цалкам пераправае, а кампост можна выкарыстоўваць ужо праз два тыдні. Для добрага росту агуркоў, баклажанаў або перцаў пастаўце ўнутр цяпліцы вядро гною, разведзенага вадой з гэтай «закваскай», — выдзяленне вялікай колькасці вуглякіслага газу падштурхне рост раслін.

Эфектыўныя мікраарганізмы для прыгатавання дамашняга кампосту

Калі ў вас на кухні ёсць чайны грыб і вы п'яце яго настой для паляпшэння стрававання, ведайце — вы ўжываеце менавіта эфектыўныя мікраарганізмы. Настоем чайнага грыба на слабым салодкім чаі або адвары траў, разведзеным з разліку 10 мілілітраў на 1 літр вады, можна праліваць кухонныя адходы для прыгатавання кампосту, а таксама дадаваць у арганічныя падкормкі для пакаёвых раслін і расады.

ЭМ-прэпарат на рысавай вадзе

Для прыгатавання гэтага прэпарату актыўных мікраарганізмаў спатрэбяцца рыс, вада, малако і цукар. 1/4 шклянкі рысу заліваюць шклянкай вады і актыўна змешваюць, каб вада стала бялявая. Затым ваду зліваюць у невялікі слоічак — менавіта яна і спатрэбіцца для прыгатавання ЭМ-вадкасці, рыс жа можна выкарыстоўваць на кухні. Рысавую ваду настойваюць у цёплым цёмным памяшканні на працягу 5-7 дзён. Затым працэджваюць і змешваюць з малаком у прапорцыях 1:10. Настойваюць яшчэ 5-7 дзён. Праз тыдзень тварожная маса аддзеліцца ад сыроваткі, гэтую масу зверху здымаюць, а ў сыроватку дадаюць сталовую лыжку цукру. ЭМ-прэпарат гатовы! Яго можна захоўваць у халодным месцы 6-12 месяцаў. Для актывацыі мікраарганізмаў самаробны канцэнтрат разводзяць вадой пакаёвай тэмпературы ў суадносінах 1:20 і выкарыстоўваюць па прызначэнні.

Вельмі важна запомніць, што прымяняць эфектыўныя мікраарганізмы можна ў цёплае (не ніжэй за +18 °С), але воблачнае надвор'е, бо бактэрыі, па-першае, баяцца прамых сонечных прамянёў, а па-другое, пры нізкіх тэмпературах яны ўпадаюць у свайго роду анабіёз: перастаюць расці і размнажацца.

Як яшчэ можна ўжываць настоі з эфектыўнымі мікробамі?

  • для апырсквання насеннай бульбы перад пасадкай;
  • для замочвання насення;
  • для апрацоўкі лісця раслін у мэтах прафілактыкі хвароб;
  • для апрацоўкі цяпліц і агародніна-
  • сховішчаў;
  • для апрацоўкі глебы да сяўбы і пасля ўборкі ўраджаю;
  • для апрацоўкі дачных туалетаў.

Ірына ТАМКОВІЧ

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».

Энергетыка

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

А сярод краін ЕАЭС — на першым месцы.