Вы тут

Хатняя энцыклапедыя


Салата з фасоляй і сухарыкамі

Спатрэбіцца: фасоля кансерваваная — 400 г; памідор — 1 шт.; кукуруза кансерваваная — 200 г; вяндліна (або вараная каўбаса) — 150 г; зяленіва; хлеб белы — 2  лустачкі; часнок — 2 зубкі; маянэз; соль і чорны молаты перац — на смак.

З фасолі зліць вадкасць. Можна выкарыстоўваць вараную фасолю. Вяндліну ці каўбасу парэзаць саломкай. Памідор парэзаць кубікам. Зяленіва здрабніць. Усё змяшаць у місцы, дадаць сечаны часнок. З кукурузы зліць вадкасць, дадаць да інгрэдыентаў. Пасаліць, паперчыць, заправіць маянэзам, змяшаць.

Хлеб парэзаць кубікамі, падсушыць на патэльні з алеем ці без, па жаданні. Салату выкласці ў салатнік, зверху сухарыкі. Перад падачай змяшаць.


Рыба ў агароднінным соусе

Спатрэбіцца: мінтай —1 кг; цыбуля — 4 шт.; салодкі перац — 2 шт.; часнок — 4 зубкі; гарчыца — 1 ч. л.; алей — 4 ст. л.; лімонны сок — 2 ст. л.; зяленіва свежае, спецыі, соль, перац — на смак.

З духмяных траў не забудзьцеся ўзяць да рыбы арэгана, сумесь перцаў.

Тушкі прамываем, наразаем парцыённымі кавалачкамі.

Салодкі перац рэжам буйнымі кавалачкамі, цыбулю — чацвярцінамі.

Складваем у адну ёмістасць салодкі перац, адну цыбуліну, часнок, зяленіва і перабіваем у соус з дапамогай блэндара. Запраўляем соллю і сумессю перцаў, арэгана і іншымі спецыямі, гарчыцай і лімонным сокам, алеем.

Заліваем марынадам рыбу і добра змешваем рукамі, уціраем соус у рыбу.

Тры цыбуліны рэжам паўкольцамі і абсмажваем да мяккасці ў патэльні. Выкладваем у форму для запякання.

Зверху цыбулі выкладваем рыбу і заліваем марынадам.

Выпякаем пры 200 градусах каля 30 хвілін.


Салата «Анкл Бенс»

Спатрэбіцца: кабачкі — 2 кг; рэпчатая цыбуля — 600 г; салодкі перац — 600 г; памідоры — 1 кг. Для марынаду: алей — 200 мл; цукар — 100 г; соль — 2 ст. л.; воцат 9 % — 100 мл; таматная паста — 3 ст. л.

Кабачкі, перац наразаем саломкай, цыбулю — паўколамі, памідоры — на долькі. Усе інгрэдыенты марынаду злучаем у глыбокай каструлі і даводзім да кіпення на сярэднім агні, кладзём кабачкі і, памешваючы, варым 10 хвілін, далей ідзе цыбуля, варым 5 хвілін, далей перац, варым 5 хвілін, і, нарэшце, памідоры. Падчас варкі ўвесь час памешваем драўлянай лапаткай. Гарачы салат раскладваем па стэрылізаваных слоіках, закручваем, пераварочваем вечкам уніз і ў такім выглядзе даём астыць пры пакаёвай тэмпературы. Захоўваем у прахалодным месцы.

Кансерваваныя сухафрукты на кампот

Часам бывае вельмі крыўдна, калі ў назапашаных сухафруктах выяўляецца няпрошаная жыўнасць — фруктовая моль. Каб гэтага не адбылося і запасы засталіся цэлымі, можна паспрабаваць іх закансерваваць.

Насушаныя на працягу сезона сухафрукты спачатку складваем у слоікі, закрываем капронавым вечкам.

Калі сезон сушкі ўжо скончыўся, высыпаем з слоікаў усё змесціва, уважліва яго аглядаем, складваем на бляху і ставім у духоўку з тэмпературай 250-280 градусаў на 4-5 хвілін. Гэта робіцца для таго, каб знішчыць імаверную жыўнасць, якая зарадзілася за лета.

Прапараную сумесь ссыпаем з бляхі і, як толькі трохі астыне, запаўняем 3-літровыя слоічкі і закручваем бляшаныя вечкі.

Класці можна і ў меншыя слоічкі па меры спажывання і ў залежнасці ад складу сям'і. Такія слоічкі могуць захоўвацца некалькі гадоў пры пакаёвай тэмпературы. Ніхто там не завядзецца і водар у сухафруктаў будзе выдатны.


Столік на балконе — працяг інтэр'ера дому

Незалежна ад таго, наколькі ён малюсенькі, любы балкон валодае вялікім дызайнерскім патэнцыялам. Калі справа даходзіць да мэблі, усё залежыць ад таго, што вы хочаце зрабіць з прасторай балкона. Балконы бываюць розных формаў і памераў, але незалежна ад памеру ці месцазнаходжання трэба разумна выкарыстоўваць тую плошчу, што ў вас ёсць. Самае зручнае — зрабіць здымныя ці адкідныя столікі для балкона сваімі рукамі, хоць ёсць і іншыя цікавыя рашэнні.

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Пар­ты­зан­скі след у Бе­ла­рус­кай на­сту­паль­най апе­ра­цыі «Баг­ра­ці­ён»

Пар­ты­зан­скі след у Бе­ла­рус­кай на­сту­паль­най апе­ра­цыі «Баг­ра­ці­ён»

Ба­я­вое ўза­е­ма­дзе­ян­не най­вы­шэй­ша­га ўзроў­ню.

Грамадства

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».

Энергетыка

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

А сярод краін ЕАЭС — на першым месцы.