У Крынічанскім лясніцтве Мазырскага доследнага лясгаса гэтымі днямі пачалася нарыхтоўка бярозавага соку. За сокавы перыяд (а ён звычайна доўжыцца два-тры тыдні) тут запланавана нарыхтаваць сем тон вітаміннага напою. Ужо дзявяты год гэтай далікатнай вяснова-бярозавай справай даручана займацца лесніку Мікалаю ШАХЛАНУ: на лясной дзялянцы, якая ў будучыні пойдзе пад высечку, ён выбраў адпаведныя дрэвы, зрабіў тэхналагічныя насечкі для латкоў, паставіў спецыяльныя поліэтыленавыя пакеты-мяшкі. І першыя струмені соку вольна пацяклі ў тару.
— У асноўным мы рэалізоўваем сок для насельніцтва — для мазыран, жыхароў пасёлка Крынічны, навакольных населеных пунктаў — яны ўжо чакаюць, звоняць у лясніцтва, пытаюцца, калі можна прыязджаць. Бяруць і па сорак літраў і нават па сто, — кажа Мікалай Шахлан.
Малады ляснік — сам сын лесніка: бацька Мікалая таксама шмат гадоў служыў лесу, вядома, займаўся і нарыхтоўкамі соку. Цяпер Шахлан-малодшы працягвае справу, якую засвоіў з маленства. Сваіх дзяцей ён таксама знаёміць не толькі з прыродай і лесам, але і з лесніковай працай. Яго малодшая дачка Маргарыта (на фота) у захапленні ад вясновага лесу, тым больш што яна першы раз трапіла на бярозавую дзялянку.
Анатоль КЛЯШЧУК, фота аўтара
«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».
Што за таемнымі дзвярыма?