Вы тут

Пясок, гліна, суглінак


Каб атрымліваць высокія ўраджаі і больш эфектыўна выкарыстоўваць ўгнаенні, кожны садоўнік або агароднік павінен ведаць, якая глеба ў яго на ўчастку.

Паводле механічнага саставу (утрыманне ў ёй гліністых крупінак) глебы падзяляюцца на пяскі, супескі, лёгкія, сярэднія і цяжкія суглінкі, а таксама на лёгкія, сярэднія і цяжкія гліны. Пры гэтым некаторыя агароднікі памылкова спрабуюць вызначаць тып глебы па яе колеры. Пры такой ацэнцы супесак часта прымаюць за суглінак, а суглінак — за гліну.

Звязана гэта з тым, што колер глебы і яе адценні залежаць не толькі ад колькасці гліны, але і ад яе мінералагічнага саставу. Таму механічны састаў глебы неабходна вызначаць па ступені яе звязнасці.

Для палявых умоў існуе методыка вызначэння саставу глебы, якая не патрабуе ніякіх інструментаў і даступная ўсім. Па гэтым метадзе, які называюць «мокрым», узор глебы ўвільгатняюць і змешваюць да цестападобнага стану. З падрыхтаванай глебы на далоні скочваюць шарык і спрабуюць раскачаць яго ў шнур («каўбаску») таўшчынёй каля 3 мм ці крыху больш, затым скруціць у кольца дыяметрам 2-3 см.

Пясок не ўтварае ні шарыка, ні шнура.

Супесак утварае шарык, які раскачаць у шнур («каўбаску») немагчыма.

Лёгкі суглінак утварае шнур, які можна згарнуць у кольца, але яно атрымліваецца вельмі нетрывалым і лёгка распадаецца на часткі пры спробе ўзяць яго ў рукі. Сярэдні суглінак утварае суцэльны шнур, які скручваецца ў кольца, але яно будзе з расколінамі і пераломамі. Цяжкі суглінак лёгка раскочваецца ў шнур. Кольца атрымліваецца з расколінамі.

Гліну можна скруціць у доўгі тонкі шнур, з якога атрымліваецца кольца без расколін.

Пясчаныя глебы складаюцца з незлічоных пясчаных крупінак, дзякуючы якім вада прасочваецца, як праз рэшата. Яны бедныя на пажыўныя рэчывы. Затое награваюцца хутка, але так жа хутка і астываюць. Іх лёгка апрацоўваць. На пясчаных землях расліны звычайна пакутуюць ад «недаядання» і недахопу вады. Вось чаму такія глебы неабходна ўзбагачаць перагноем і рэчывамі, якія злучаюць, — кампостам і парашком торфу. Пясчаныя глебы звычайна маюць невялікі прымешак гліны.

Наступны тып глебы — суглінкі. Яны ў стане назапашваць ваду, пажыўныя рэчывы і добра акумуляваць і захоўваць цяпло. Да таго ж змяшчаюць кальцый, неабходны для падтрымання нармальнай кіслотнасці глебы. Суглінкавыя глебы ўраджайныя. У залежнасці ад суадносін пяску і арганікі яны могуць быць рыхлыя, гумусныя або гладкія, цяжкія. Суглінкі трэба пастаянна забяспечваць кампостам і пакрываць мульчой.

Структура гліністых глебаў цяжкая і шчыльная. Яны воданепранікальныя і сырыя. Корань з цяжкасцю пранікае ў гэтую глейкую і вільготную масу. Пры дажджы на глінах застойваецца вада, а ў засуху зямля робіцца цвёрдай, як цэгла. Гліністая глеба ў сваёй аснове ўрадлівая, калі акультурыць і забяспечыць пажыўнымі рэчывамі. Пры гэтым увесь час трэба паляпшаць яе структуру. Часта гэта даволі працаёмкі занятак: пры рыхленні падмешваць пясок (40 кг на 1 м2) з унясеннем арганічных угнаенняў (10 кг на тую ж плошчу). Дапамагае і зеляніна, вырашчаная на глінах для заворвання. Глыбока пранікальныя карані ўтвараюць пустоты, запоўненыя паветрам. Кампосты і мульча паступова ўтвораць багаты перагноем паверхневы слой — крыніцу ўраджайнай сілы зямлі.

Калі вы можаце вызначыць від глебы па механічным саставе і яе ўласцівасці, то зможаце вырашыць, калі, колькі і чаго ўносіць. Арганічныя ўгнаенні на параўнальна лёгкіх глебах трэба ўносіць меншымі дозамі (прыкладна па 4 кг/м2 ), але часцей, а на цяжкіх глебах гной уносяць радзей, але колькасць яго павялічваюць (да 8 кг/м2).

Ірына Тамковіч

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.