Вы тут

Конкурс майстроў ганчарства адбыўся ў Івянцы


Свята “Гліняны звон” адбылося ўжо ў восьмы раз.


Невялікі Івянец быў абраны местам правядзення сустрэчы незвычайных, па сучасных мерках, майстроў нездарма: тут спакон вякоў выраблялі традыцыйны гліняны посуд. Менавіта таму ў ганчарстве з’явілася нават цэлая івянецкая школа.

На фестываль былі запрошаны вядомыя ўмельцы глінянай справы – члены Беларускага Саюза майстроў народнай творчасці, творцы-керамісты і пачынальнікі - гаршкалепы з Любанскага, Слуцкага, Салігорскага, Нясвіжскага, Вілейскага, Стаўбцоўскага, Клецкага, Мінскага і Валожынскага раёнаў. Свята ахвотна падтрымалі і ганчары з іншых абласцей -- Шаркаўшчынскага, Баранавіцкага і Глускага раёнаў.

Цэнтральнай падзеяй на “Гліняным звоне” стаў конкурс на самы прыгожы і вытанчаны посуд, зроблены на ганчарным крузе. А гэта традыцыйныя збанкі, гарлачыкі, місы, гаршкі. Спаборнічалі паміж сабой і ўмельцы па мастацкай пластыцы. Конкурснае журы вызначыла шмат цікавых прац, якія за вызначаны час паспелі падрыхтаваць удзельнікі незвычайнай алімпіяды.

Удзельнічалі ў конкурсе і дасведчаныя ганчары Мікалай Стрэльчанка і Іван Раманчук з Лагойска, і малады майстар Мікіта Мафееня з Любані; кіраўнік школы мастацтваў з Івянца Леанарда Капуста і ўдзельнікі дзіцячага заслужанага калектыва “Скарбонка” з Салігорска пад кіраўніцтвам Мікалая Пратасені; трацыдыйны ганчар з вёскі Калюга Глускага раёна Дзмітрый Каптур і маладая керамістка Вольга Грэцкая з Салігорска.

Музычную афарбоўку святу надаваў вясёлы канцэрт калектываў песеннай творчасці Валожынскага раёна. Сярод іх былі гарманіст Станіслаў Пупко з вёскі Раднікі і вядомы фальклорны гурт “Гасцінец” з Ракава.  

 

Свята ганчарных званароў адбываецца толькі адзін раз на два гады, так што ў наступны раз майстры ганчарнай справы сабяруцца толькі ў 2018 годзе. 

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Пар­ты­зан­скі след у Бе­ла­рус­кай на­сту­паль­най апе­ра­цыі «Баг­ра­ці­ён»

Пар­ты­зан­скі след у Бе­ла­рус­кай на­сту­паль­най апе­ра­цыі «Баг­ра­ці­ён»

Ба­я­вое ўза­е­ма­дзе­ян­не най­вы­шэй­ша­га ўзроў­ню.

Грамадства

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».

Энергетыка

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

А сярод краін ЕАЭС — на першым месцы.