Навукоўцы Паўднёва-Уральскага дзяржаўнага універсітэта стварылі біяраскладальную плёнку для захоўвання прадуктаў, якая падказвае аб іх сапсаванні. Пра гэта паведамляюць РИА Новости са спасылкай на навуковы часопіс Sustainability.
Новая плёнка можа стаць добрай заменай пластыкавай харчовай плёнцы, адзначаюць навукоўцы. Выраб атрымаўся трывалым і эластычным, пры гэтым ён валодае антымікробным і антыакісляльным дзеяннямі. Эксперыменты паказалі, што загорнутыя ў такую плёнку прадукты могуць захоўвацца на некалькі дзён даўжэй звыклых тэрмінаў.
Навуковыя спецыялісты распрацавалі некалькі варыянтаў выраба, уключаючы плёнку-біясенсар. У яе склад уваходзіць сок бружмелі, у якім утрымліваецца вялікая колькасць раслінных пігментаў, якія змяняюць колер пры розных умовах асяроддзя.
Плёнка адрозніваецца высокай ступенню экалагічнасці, паколькі яе зыходны матэрыял раскладаецца да біягумусу ўсяго за два тыдні.
З мастацтвам па жыцці.
Баявое ўзаемадзеянне найвышэйшага ўзроўню.
«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».