Вы тут

Вя­лі­кі гас­ці­нец Лі­тоў­скі


Так на­зы­ва­ец­ца гру­па эн­ту­зі­яс­таў, якая ад­наў­ляе ат­мас­фе­ру ня­спеш­ных па­да­рож­жаў па бы­лым Вя­лі­кім гас­цін­цы Лі­тоў­скім, які не­ка­лі злу­чаў Вар­ша­ву з Га­род­няй і Віль­няй. Па тэ­ры­то­рыі Поль­шчы ён ішоў праз Ста­ні­сла­ваў, Ліў, Венг­раў, Са­ка­лоў Пад­ляс­кі (дзе і мес­ціц­ца штаб-ква­тэ­ра вір­ту­аль­на­га гас­цін­ца), Дра­гі­чын, Це­ха­на­вец, Браньск, Бельск Пад­ляс­кі, Бе­ла­сток, Ва­сіль­каў, Чар­ну-Бе­ла­стоц­ку, Са­кол­ку, Куз­ні­цу... Так ка­лісь­ці ез­дзі­лі са ста­лі­цы Рэ­чы Па­спа­лі­тай у сей­ма­вую Га­род­ню і лі­тоў­скую ста­лі­цу Віль­ню.

У Вя­лі­ка­га гас­цін­ца Лі­тоў­ска­га ёсць і ку­лі­нар­нае вы­мя­рэн­не, якое злу­чае ка­вяр­ні, рэ­ста­ра­ны, ла­каль­ных вы­твор­цаў, якія да­юць маг­чы­масць па­каш­та­ваць сма­кі, якія не­ка­лі ад­чу­ва­лі па­да­рож­ныя па гас­цін­цы. У са­мым кан­цы 2013 г. вы­да­дзе­ны ку­лі­нар­ны да­вед­нік па гас­цін­цы, які прад­стаў­ляе гэ­тыя сма­кі — ад вар­шаў­скіх рэ­ста­ра­цый у сты­лі ХІХ ста­год­дзя да пад­ляш­скіх «за­яз­дуў», у якіх і «літ­він­ская кух­ня» і та­тар­скія да­лі­ка­тэ­сы. А так­са­ма сла­ву­тых лю­дзей, што па­да­рож­ні­ча­лі Лі­тоў­скім гас­цін­цам, і іх ку­лі­нар­ныя пры­хіль­нас­ці. На­прык­лад, Піл­суд­скі пэў­ны час жыў у ма­ёнт­ку Мі­лю­сін ка­ля Су­ле­юў­ка, і по­бач ад­кры­ла­ся рэ­ста­ра­цыя «Дзя­дэк», дзе мож­на да­ве­дац­ца пра гаст­ра­на­міч­ныя гус­ты мар­шал­ка. А з вёс­кі Вя­лёнд­кі ў гмі­не Ка­рыт­ні­ца па­хо­дзіць род сла­ву­та­га аў­та­ра «Ку­ха­ра дас­ка­на­ла­га», апе­та­га ў «Па­не Та­дэ­ву­шы», — Вой­цэ­ха Вя­лёнд­кі. Бу­дзем спа­дзя­вац­ца, што не­ка­лі та­кія шля­хі з'я­вяц­ца і ў нас. Той жа Вя­лі­кі гас­ці­нец Лі­тоў­скі вар­та пра­цяг­нуць праз Грод­на да Віль­ню­са.

Што елі ў ка­ра­леў­скім го­ра­дзе над Нё­ма­нам у ча­сы ВКЛ, з да­ку­мен­таў вя­до­ма па­куль кеп­ска. А вось да­лі­ка­тэ­сы між­ва­ен­на­га ча­су па­кі­ну­лі больш сля­доў у па­мя­ці, і аў­та­ры вы­да­дзе­най ня­даў­на «Чыр­во­най кні­гі Грод­на» руп­лі­ва іх са­бра­лі. На­прык­лад, у су­час­ным До­ме шлю­баў на ра­гу Ві­лен­скай, Ажэш­кі і Са­вец­кай да вай­ны мес­ці­ла­ся леп­шая на ўвесь го­рад «Ка­вяр­ня тур­ка». Ула­даль­нік быў на­са­мрэч ці то азер­бай­джан­цам, ці то сер­бам, але ўме­ла куль­ты­ва­ваў воб­раз ту­рэц­кай ка­ва­вай куль­ту­ры — ад­ной з най­леп­шых у све­це. Тут мож­на бы­ло не толь­кі вы­піць смач­най ка­вы па-ту­рэц­ку, але і з'ес­ці ват­руш­ку (ці ле­пей ска­заць — кныш?), што пра­да­ва­лі­ся ў пя­кар­ні на­су­праць. А зу­сім по­бач мес­ці­ла­ся серб­ская «Бу­зяр­ня», дзе мож­на бы­ло на­быць бу­зу з хал­вой. Бу­за — гэ­та ма­лоч­ны на­пой, які на­гад­ваў квас, толь­кі гус­ты. Сю­да за­хо­дзі­лі «аб­мыць» школь­ны атэс­тат, но­вы шы­нель, або каб аб­мер­ка­ваць но­вы фільм, толь­кі што пра­гле­джа­ны ў кі­но. А ў пя­кар­ні Кап­ла­на на Дры­вя­ным ба­за­ры пра­да­ва­лі­ся леп­шыя ў го­ра­дзе «кай­зер­кі» — круг­лыя пша­ніч­ныя бу­лач­кі. У пе­ка­ра Лю­бе­га на су­час­най ву­лі­цы 17 ве­рас­ня — смач­ныя здоб­ныя бул­кі з ма­кам у вы­гля­дзе «на­па­ле­он­кі», трох­кут­на­га ка­пе­лю­ша Ба­на­пар­та. Гім­на­зіс­ты пас­ля на­вед­ван­ня кі­на­тэ­ат­ра «Пан» (ця­пер «Чыр­во­ная зор­ка») ла­са­ва­лі­ся пон­чы­ка­мі ў цу­кер­ні Кеч­коў­ска­га, якая ста­я­ла на­су­праць. Ну ча­му б не ад­на­віць для «Вя­лі­ка­га гас­цін­ца Лі­тоў­ска­га» ха­ця б ад­ну з гэ­тых даў­ніх пя­кар­няў, цу­кер­няў або ка­вяр­няў? Эх, ма­ры! І слін­кі... Да­ча­ка­ем­ся?

А так­са­ма пра­клас­ці, на­прык­лад, Па­лес­кі ку­лі­нар­ны шлях, з Бе­рас­ця ў Пінск, не мі­на­ю­чы Мо­та­ля, каб мож­на бы­ло ў ім па­каш­та­ваць су­ша­ных ую­ноў і па­лес­кую хат­нюю віш­нёў­ку.... Як жа да крыўд­на­га ма­ла рэ­ста­ра­та­раў у нас за­дум­ва­ец­ца пра та­кія рэ­чы. Мо­жа, гэ­тая гіс­то­рыя тра­піц­ца на во­ка ней­ка­му га­ра­дзен­ска­му сер­бу або азер­бай­джан­цу, і та­ды спра­вы пой­дуць?

Алесь БЕ­ЛЫ.

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.