6 тыдняў для пазнання сябе
Дзесяць дзён таму мы з сям'ёй апошні блін з'елі, рэшткі смятаны аддалі сабаку — і ўсё, пост: грэцкая каша з апенькамі, смажаная бульба з цыбуляй, бабуліны агуркі, капуста і нават італьянская паста з гароднінай… Дзеці, вядома, пост не трымаюць, але замест цукерак ядуць курагу, разынкі, фінікі і арэхі, а мульцікі цяпер — толькі па выхадных, і тое абмежавана. Але яны ад гэтага не вельмі пакутуюць, бо ў сям'і наступіў час вялікага чакання: чакання Благавешчання, калі з нецярпеннем заглядваем па чарзе ў духоўку, дзе абсмажвае свае бакі вялікі пірог з рыбай, чакання Вербнай нядзелі, калі дзеці павольна ходзяць ля храма, выбіраючы букет вярбы з цацачнымі птушкамі і рознакаляровымі стужкамі і, нарэшце, сам Вялікдзень, калі малыя не вытрымліваюць і будзяць мяне рана-рана, каб самім упрыгожыць цукеркамі і цукатамі тварожную пасху, накрыць на стол і разбудзіць тату гучным: «Хрыстос Уваскрэс!».
Традыцыя пасціцца ў нашай сям'і прыжылася. Праўда, у нас не заўсёды хапае вытрымкі трымаць пост так, як павінна быць, але… Яшчэ некалькі гадоў таму я і ўявіць сабе не магла, што змагу пражыць без мяса хаця б тры дні! А сёння знаёмыя ўсе часцей распытваюць мяне і просяць парады: што можна есці падчас посту, а што нельга. Што рабіць, калі парушыў пост? І як трымаць пост цяжарным? З гэтымі ж пытаннямі я звярнулася ў Петрапаўлаўскі сабор у Мінску да іерэя Генадзя БУЦЬКО.
—Айцец Генадзь, раскажыце, як наогул узнікла традыцыя пасціцца?
—У пачатку гісторыі хрысціянства людзі рыхтаваліся да хрышчэння 40 дзён і звычайна трымалі пост. Стараліся хрысціць людзей на святы, і часцей хрышчэнне адбывалася на Вялікдзень. Хутка Царква прапанавала пост усім хрысціянам, якія хочуць падтрымаць тых, хто хацеў пахрысціцца. З гэтага і пачалася гісторыя Вялікага посту. Сёння ён не толькі для тых, хто прымае хрышчэнне, але для ўсіх хрысціян, каб яны маглі адчуць яшчэ большую і поўную радасць у Вялікдзень, радасць ад таго, што Хрыстос Уваскрэс.
—Я ведаю, што ў Праваслаўнай царкве Вялікі пост не адзіны. Ёсць яшчэ Калядны пост, Успенскі і і іншыя. У чым асаблівасць Вялікага посту?
—Гэты пост названы Вялікім, таму што ён і сапраўды вялікі, доўжыцца 6 тыдняў. І, безумоўна, па змесце яго таксама можна назваць Вялікім. Гэта час, калі вернікі шмат моляцца, успамінаюць, як пакутаваў Хрыстос для нашага выратавання, а потым уваскрэс.
—У чым галоўны сэнс посту?
—Гэта час асаблівых высілкаў, увагі, малітвеннага прадстаяння. У першы тыдзень посту заўсёды чытаецца Вялікі пакаянны канон Андрэя Крыцкага. Падчас гэтага ў храме прысутнічаюць усе святары, якія там служаць. Пост — гэта перш за ўсё малітва. Каб малітва была больш сканцэнтраванай, царква прапануе есці ежу расліннага паходжання і ўтрыманне ад мясной і малочнай ежы. Дзякуючы посту чалавек нібыта вызваляецца ад цялеснай дзябёласці і становіцца больш успрымальным да духоўнага. Падчас Вялікага посту вернікі ўстрымліваюцца нават ад рыбы, яе можна пакаштаваць толькі на некаторыя святы, напрыклад, у Благавешчанне Найсвяцейшай Багародзіцы. Аднак сутнасць посту — не ва ўстрыманні ад ежы, а ў асаблівым настроі падчас малітвы. А абмежаванне сябе ў гэтым дапамагае.
—Ці адрозніваецца пост манаха і хрысціяніна, які жыве не ў манастыры?
—Пост у манастыры і сапраўды іншы. Манахі не могуць разнастаіць сваю ежу. Там ёсць манаскі статут, і ён для ўсіх адзін. Хрысціянін дома можа разнастаіць ежу на свой густ: хочаш — ясі аўсянку, хочаш бульбу, а хочаш макароны. Манахі ж, што прыгатавалі і падалі, тое і ядуць.
—Ці можна лічыць пост карысным у якасці своеасаблівай дыеты?
—Думаю, дыетолагі аб гэтым больш ведаюць. Але… Аднойчы ў мяне адна прыхаджанка папрасіла благаславення адправіцца на Валаам, у манастыр. Праз год яна прыехала наведаць родных у Мінску. І зайшла да нас. Я вельмі здзівіўся, калі ўбачыў яе. Яна неяк памаладзела, стала больш энергічнай, скура такая светлая… У манастыры круглы год ужываюць ежу расліннага паходжання і толькі ў некаторыя дні дазваляецца рыба, а мяса яны там увогуле не ядуць. Магчыма, такая «дыета» на працягу года таксама паўплывала на выгляд жанчыны.
Хто хоча пачынаць пасціцца, няхай пачынае з любога, што яму падуладна і на што сам згодны.
—Дайце, калі ласка, некалькі парадаў для тых, хто ўпершыню вырашыў вытрымаць пост.
—Бог патрабуе вельмі шмат, але бывае задаволены і малым. Многім сучасным людзям і сапраўды здаецца, што пост вытрымаць вельмі цяжка. Я сустракаў людзей, якія бралі на сябе абавязак устрымлівацца падчас посту ад таго, што ім вельмі падабаецца. Напрыклад, ад шакаладных цукерак. І гэта таксама подзвіг! Трэба разумець, што калі мы нешта пачынаем практыкаваць, мы атрымліваем пэўныя веды пра саміх сябе. Пакуль ты сыты і ляжыш у ложку — гэта адно, а калі пачынаеш устрымлівацца, то нават звычайныя рэчы ўспрымаюцца па-іншаму. Мы пачынаем бачыць сябе зусім з іншага боку. І нават калі адкрыць у сабе не вельмі прыемную рысу ці нейкія слабасці — гэта ўсё роўна станоўчы вынік.
Хто хоча пачынаць пасціцца, няхай пачынае з любога, што яму падуладна і на што сам згодны. Калі раптам атрымалася, што сарваўся, то і гэта добра! Самае складанае і дрэннае, што ёсць у чалавеку — гэта гордасць. Менавіта яна ўпэўнівае чалавека ў тым, што спадзявацца можна толькі на сябе. Лепей, каб была поўная надзея на Бога, бо ў жыцці насамрэч мала што залежыць ад чалавека. Калі не атрымалася ў нечым устрымацца, сумаваць не трэба. Лепш ізноў узяцца за справу і пратрымацца трохі больш, чым першы раз. Абмяжоўваць сябе можна не толькі ў ежы, але і ў розных радасцях. Напрыклад, чалавек усе жыццё любіць разгадваць крыжаванкі, маўляў, ні дня без крыжаванкі! І калі такі чалавек у пост не будзе займацца гэтым, то гэта таксама своеасаблівы пост. Царква прапануе ўстрыманне сябе, у чым ёсць магчымасць, але ўсё ж лепей трымаць пост, як напісана ў статуце Царквы.
—А як вытрымліваць пост дзецям і цяжарным жанчынам?
—Пост — выбар кожнага чалавека незалежна ад яго становішча. У Царкве ёсць прыклады, калі немаўляткі не спажывалі ў дні посту грудное малако. Так, Мікалай Цудатворац адмаўляўся піць малако па серадах і пятніцах. Раней, праўда, усё было больш строга. Сёння медыцына гаворыць, што пост не для ўсіх карысны. Таму ў выпадках дзяцей, хворых і цяжарных лепей яшчэ параіцца з урачамі. Цяжарныя павінны харчавацца паўнавартасна, каб добра развівалася дзіця. Людзі на самай справе вельмі розныя і ў кожнага свая мера і сваё здароўе. У хрысціян з праблемамі здароўя заўсёды ёсць нейкія паслабленні падчас посту.
Дзецям таксама можна пасціцца: напрыклад, у пост не глядзець мульцікі, не гуляць у камп'ютар, не есці цукерак… Малым гэта будзе карысна.
Ёсць паслабленні ў людзей, якія знаходзяцца у падарожжы. Калі не атрымліваецца пасціцца ў дарозе, то прымайце ежу, якая ёсць. Увогуле, у кожнага чалавека свае абставіны і таму калі ў хрысціяніна ўзнікаюць пытанні наконт посту, то ён можа звярнуцца і абмеркаваць іх са святаром у любым храме.
Cутнасць посту — не ва ўстрыманні ад ежы, а ў асаблівым настроі падчас малітвы. А абмежаванне сябе ў гэтым дапамагае.
—Раскажыце аб вашым першым вопыце посту.
—Я пачынаў пасціцца яшчэ ў маладосці. Стараўся заўсёды сябе ў нечым устрымліваць.
Мне гэта неабходна, каб маё фізічнае не перашкаджала развівацца духоўнаму. Калі пачынаў пераадольваць сябе, то ўсё больш бачыў сэнс свайго жыцця. Я памятаю бабулю, якая жыла са мной па суседстве. Яна была такая светлая, радасная, лёгкая і ўмела падтрымаць добрым словам. Калі яна заходзіла да нас, то ніколі нічога не ела. Аказалася, што яна своеасабліва харчавалася: брала кавалачак чорнага хлеба, пасыпала соллю і запівала гэта халоднай вадой. І гэта была яе ежа на кожны дзень. Я вельмі быў уражаны яе подзвігам… Для мяне гэта пажылая жанчына была нейкім цудам на зямлі. Некалькі разоў спрабаваў так пасціцца, як яна жыла. Чорны хлеб, соль, вада — прычым, я не абмяжоўваў сябе ў гэтай ежы… Гэта быў дзіўны вопыт для мяне.
—Ці ёсць у вас нейкія любімыя посныя стравы? Напрыклад, вараная бульба з кропам і квашанай капустай, салёнымі агуркамі ці смажанымі грыбамі…
—Не (смяецца). Сваёй любімай ежай я б назваў хутчэй манастырскую, напрыклад, нейкую кашу без солі, гародніну, хлеб… У манастыры ежа ўспрымаецца як неабходнасць падтрымаць сябе фізічна, і я таксама стараюся так ставіцца да прадуктаў.
Наталля ТАЛІВІНСКАЯ.
З мастацтвам па жыцці.
Баявое ўзаемадзеянне найвышэйшага ўзроўню.
«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».