Вы тут

Хумус для гультаёў


Два гады таму з'явілася першая беларуская кулінарная youtube-праграма «Тарка», у якой даўнія сябры Каця РОЎБА і Максім МЯСТОЎСКІ вучаць гатаваць простыя і смачныя стравы. Пры гэтым у «кухараў» няма адпаведнай адукацыі: Максім — дызайнер, а для Каці праект ператварыўся ў працу, дзяўчына займаецца кейтэрынгам (аказанне паслуг па гатаванні, дастаўцы страў: сервіроўка стала, абслугоўванне гасцей на мерапрыемстве). У вольны час сябры здымаюць простыя відэа — як зрабіць тапасы, хумус, бананавы хлеб альбо гарбузовы суп. За два гады выпушчана 13 серый шоу, у праекта з'явіўся свой блог. Часам стравы «Таркі» можна пакаштаваць у рэальным жыцці — на розных імпрэзах і мерапрыемствах. Што натхняе аматараў кулінарыі рабіць шоу, мы даведаліся падчас гутаркі з Кацяй Роўбай.


— Як з'явілася ідэя здымаць «Тарка-шоу»?

— Ініцыятарам быў Максім. Аднойчы ён прызнаўся, што яго мама гатуе неверагодна смачныя бульбяныя аладкі і будзе сумна, калі рэцэпт прападзе. Мы вырашылі зняць перадачу на наступны дзень. Я тады вярнулася з вучобы і прывезла рэцэпт, прыдуманы мной «з галадухі»: паста з маскарпонэ, таматамі, авакада і рукалай. Яна атрымалася выпадкова: я ўзяла ўсё, што ўбачыла ў халадзільніку. Максім схадзіў на майстар-клас па прыгатаванні розных страў, сярод якіх быў італьянскі соус песта. Пасту і песта мы прыгатавалі ў першым выпуску. Перадача атрымалася доўгай — каля 40 хвілін, наступныя мы сталі рабіць карацейшымі, па 5-6 хвілін. Пасля Максім манціраваў ролік. Выпускі робім, калі знаходзім вольны час. Дарэчы, гатавалі мы на кухні ў сяброў: там жа частавалі і слухалі водгукі — што выйшла добра, а што — не.

— Вы ставілі перад сабой нейкую мэту? Чаму мусіць навучыць «Тарка»?

— Для нас гэта хобі, справа, якая нам падабаецца. Я не ведаю, хто яшчэ ў Мінску робіць нешта накшталт нашага праекта не дзеля заробку. У відэа мы распавядаем пра тонкасці прыгатавання стравы, якія значна паляпшаюць і спрашчаюць працэс гатавання. Мяне і дагэтуль закідваюць пытаннямі па першым выпуску: няўжо, калі са старога часнаку прыняць сарцавіну, ён не будзе моцна пахнуць? Альбо — як хутка пачысціць авакада?

— «Тарку» запрашаюць гатаваць на розных мерапрыемствах?

— Летась мы актыўна гатавалі на выездах, цяпер такіх прапаноў практычна няма. Калі запросяць, мы, вядома ж, пагодзімся. Але ў Мінску прадукты дарагія, цяжка гатаваць бюджэтныя стравы.

— Я заўважыла, што вашы стравы зазвычай гатуюцца з простых і даступных прадуктаў, для тых жа французскіх тостаў патрэбны батон і яйкі.

— Так, мы выбіраем простыя і кароткія рэцэпты. Напэўна, самай складанай стравай стала піца: гэты выпуск мы пераздымалі пяць разоў і выпеклі дваццаць (!) піц для таго, каб знайсці рэцэпт цеста, які б нас задаволіў. Пошукі працягваюцца.

Аднойчы я знайшла рэцэпт бананавага хлеба, але Максім адразу ўспрыняў яго ў штыкі — маўляў, што гэта за лухта? У выніку яму самому спадабалася. Ёсць шмат вельмі простых, але малавядомых у Беларусі страў. З апошняга магу назваць таматны суп з пастай орза, пра які ведае любы аматар італьянскай кухні. Па сутнасці, гэта таматны суп з макаронай незвычайнай формы.

— Мяне калісьці вельмі натхніла кулінарнае шоу Джэймі Олівера. Хто натхняе вас?

— Джэймі Олівер сапраўды добра і якасна гатуе. Калі ты сам пачынаеш рабіць перадачу, то разумееш, што над ёй працуе шмат чалавек. Але я шукаю натхненне збольшага ў інстаграмах і блогах вядомых кухараў.

— Дзе знаходзіце рэцэпты — прывозіце з вандровак, падглядваеце ў фільмах (у блогу «Таркі» быў размешчаны рэцэпт пірага са стужкі «Твін Пікс»)?

— Мне падаецца, у эпоху інтэрнэту неабавязкова кудысьці ехаць, калі рэцэпт можна адшукаць у сеціве. Насамрэч, я аматарка фастфуду, у еўрапейскіх гарадах ён смачны і недарагі. Так, сёлета ў Берліне я харчавалася практычна адным фастфудам.

— Будзеце рабіць выпускі, прысвечаныя беларускай кухні?

— У Максіма была такая задумка, але спярша трэба знайсці сапраўды цікавую страву. Я не хачу рабіць выпуск пра дранікі: у кожнага свой рэцэпт. Па сутнасці, латкесы, яўрэйскія бульбяныя аладкі, якія мы гатавалі — тыя ж дранікі.

— Дранік можа стаць нацыянальным фастфудам?

— Так, але для гэтага яго яшчэ трэба чымсьці дапоўніць, напрыклад зрабіць цікавы соус. Можна ўзяць дранік, вяршковы сыр і накласці чагосьці зверху. Трэба ўключыць фантазію, але я не хачу рабіць культу з драніка.

— Джэймі Олівер у свой час змяніў сістэму школьнага харчавання ў Брытаніі. У вас ёсць ідэі нешта змяніць у беларускім грамадскім харчаванні?

— Мне здаецца, кожнае новае месца — кавярня альбо рэстаран, якія адчыняюцца ў Мінску, — ужо нешта мяняюць. Вельмі важна, каб людзі гатавалі самі для сябе. Пачынаць трэба ў першую чаргу з нас саміх: для гэтага дастаткова прыгатаваць свайму дзіцяці ў школу кантэйнер смачнай і здаровай ежы.

— Ты гатуеш дома?

— Так, але гэта не значыць, што я гатую ўвесь час. Толькі калі ёсць натхненне.

Як прыгатаваць смачную і недарагую пасту «Пэдра», глядзіце ў шоу «Тарка» і на сайце «Звязды».


Рэцэпты ад «Таркі»

Зялёны хумус для гультаёў

Для стравы спатрэбіцца: нут (турэцкі гарох) — паўшклянкі, аліўкавы алей — 125 мл, вада — 50 мл, базілік — 25 грамаў, пятрушка — 25 грамаў, мята (без сцябла) — 10 лісточкаў, часнок — 1 галоўка, соль і сумесь перцаў.

Замочваем нут на ноч, дадаўшы ў ваду лыжку соды (гарох павялічыцца ў памеры). Адварваем яго на працягу 30-40 хвілін. Перакладваем у чашу блэндара, дабаўляем алей, ваду, зяленіва і часнок. Перамешваем да аднароднай масы. Можам намазваць на хлеб, галету, печыва.

Бананавы хлеб

Інгрэдыенты: тры вялікія спелыя бананы, 10 сталовых лыжак — аліўкавага алею, 3/4 шклянкі (150 грамаў) карычневага цукру, 100 грамаў пшанічнай мукі вышэйшага гатунку, 1,5 чайнай лыжкі разрыхляльніка, палова чайнай лыжкі солі, 1 яйка.

Разаграваем духоўку да 180 градусаў. Здрабняем бананы відэльцам, дабаўляем цукар, аліўкавы алей, яйка. Перамешваем. Соль, муку, разрыхляльнік змешваем і дадаем у бананавую сумесь, перамешваем да аднароднай масы. Выкладваем цеста ў форму і выпякаем 40-50 хвілін да з'яўлення шчыльнай скарынкі. Гатовы хлеб пакідаем на 20 хвілін астываць — у гэты час хлеб працягвае гатавацца.

radziuk@zviazda.by

Фота з архіва Каці РОЎБЫ

Загаловак у газеце: Гатаваць смачна — проста

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.