Вы тут

Карэспандэнт «Звязды» высвятляла, ці смачна кормяць хлебаробаў


У сталовай аграгаспадаркі «Зара» Магілёўскага раёна з раніцы не менш горача, чым на перадавой уборачнай. Каб камбайнеры і кіроўцы паказалі добрыя вынікі, яны павінны быць як мінімум сытыя. І кухары не шкадуюць ні прадуктаў, ні фантазіі, каб смачнейшыя атрымаліся стравы. У 11 гадзін раніцы ўсё павінна быць нагатавана і падрыхтавана для дастаўкі на палеткі. Хлебаробы ў полі з самай раніцы. Трэба, каб да гадзіны дня яны былі накормленыя і вярнуліся да работы. Тут, як той казаў, кожная хвіліна дарагая.


На будучы ўраджай сёння працуе шмат людзей самых розных прафесій. Вось і мы са старшынёй прафсаюза работнікаў АПК Магілёўскага раёна Валянцінам Салаўём едзем на палі ўзнімаць настрой. Валянцін Адамавіч — каб адзначыць перадавікоў, я — каб даведацца, ці не пакрыўджаныя яны харчаваннем.

Загадчыца сталовай аграгаспадаркі Аліна Рослава дэманструе меню. Чытаю: салат «Марское дно», боршч халодны, ножкі фаршыраваныя, каша грачаная, сок апельсінавы, пернікі, хлеб, вада — досыць сытны набор. Не менш апетытная і вячэра. Салат з гародніны з каўбасой, катлета «папараць-кветка», каша рысавая, сок таматны, хлеб і зноў вада пітная. У аўторак спякота крыху спала, а дагэтуль хлебаробы шчыравалі пры градусе тэрмометра вышэй чым плюс 35.

— З наступленнем уборачнай кампаніі сталовая наша працуе ва ўзмоцненым рэжыме, — удакладняе загадчыца. — Работнікі атрымліваюць абед і вячэру. Прычым цалкам бясплатна. На абед заўсёды халодная закуска, гарачыя стравы, гарнір, абавязкова піццё, сок і дэсерт — можа быць фрукт, пернік або выпечка ўласнай вытворчасці. Напрыклад, смажанка або бяляш. А палове першай машына дастаўляе абеды на поле. Там камбайнераў і кіроўцаў абслугоўвае наш работнік, які таксама выязджае ў рэйс. Усё падаецца ў аднаразовым посудзе. У машыне, акрамя абедаў, едуць стол, крэслы, парасон — умовы для камфортнага прыняцця ежы на свежым паветры. Нават ложкі і відэльцы металічныя, бо былі заўвагі, што пластмасавыя хутка псуюцца.

У сталовай пакуль ні душы, хоць падчас абеду тут таксама людна. Тут гатуюць ежу з разліку на сто чалавек. Амаль палова харчуецца дыстанцыйна. Гаспадарка мае палеткі як у Магілёўскім, так і ў Чавускім раёнах. А адлегласць — не адзін дзясятак кіламетраў. Калі трэба паспяшацца і ўсюды паспець, едзе яшчэ адна машына.

— Вячэру вязём гадзіны ў чатыры-пяць, — удакладняе Аліна Рослава. — У меню салат, другое, плюс гарнір, пітная вада, сок або чай. Стараемся зрабіць комплекс як мага больш разнастайным. Адзін раз на тыдзень абавязкова прысутнічае рыба, гатуем таксама прысмакі з кураціны і свініны. Два разы на тыдзень робім адбіўныя, запечаныя з сырам або грыбамі.

Повар Марыя Сарокіна — малады спецыяліст ужо з вопытам. Яна скончыла тэхналагічны каледж і Беларускі ўніверсітэт харчовых і хімічных тэхналогій. У сваёй рабоце арыентуецца на Гордана Рамзі — брытанскага шэф-кухара, рэстаратара, вядучага тэлешоу «Пякельная кухня».

— Гэта адзін з сусветных прафесіяналаў, — удакладняе Марыя. — У яго заўсёды ўсё самае лепшае. Ён выкарыстоўвае ўсе існуючыя ў свеце кірункі ў прыгатаванні страў.

Марыя, мне здаецца, з лёгкасцю магла б на сто ачкоў пакінуць ззаду гэтага Рамзі. Бачыў бы ён тыя 40-50-літровыя каструлі, з якімі мая суразмоўніца спраўляецца. І сакрэты гатавання надзейна трымае за зубамі.

— Мы тайны не выдаём, — усміхаецца дзяўчына. — Скажу толькі, што гатуем па-дамашняму, каб было смачна і мужчыны былі задаволеныя. Працую я ўжо амаль дзесяць гадоў, апошнія пяць у гэтай арганізацыі.

Намеснік генеральнага дырэктара ЗАТ «Агракамбінат «Зара» Ларыса Кавальчук падкрэслівае важнасць місіі.

— Вы дома мужа не накарміце, паглядзіце, які з яго будзе работнік, — кажа яна. — А тут мужчыны цяжка фізічна працуюць, часам па 12 гадзін. Паспрабуйце не пакарміць — якая атрымаецца работа? У нас усе добра працуюць.

Пакуль размаўлялі і фатаграфаваліся, машына з абедамі паехала на палі. Таму прыйшлося прыбавіць газу, каб паспець пацікавіцца, ці спадабалася ежа камбайнерам. А яшчэ паспець паціснуць рукі ўсім тым, хто сёння пераадолеў тысячны, двухтысячны і набліжаецца да трохтысячнага рубяжоў.

— Сярод нашых лідараў — камбайнеры ЗАТ «Сервалюкс Агра» Сяргей Май і Рыгор Бокач, якіх узнагароджвалі ў пятніцу і суботу, — удакладняе Валянцін Салавей. — Таксама адзначаем кіроўцаў. Камбайнеру і яго памочніку па сто рублёў уручаем, а таксама майку, кепку і падзячнае пісьмо. Плюс налепка на шкло камбайна або машыны. Акрамя таго, падарункі дае гаспадарка.

Кіроўцу МАЗа Юрыя Манкевіча ад аграгаспадаркі «Зара» віншуем проста на ўзбочыне дарогі Магілёў — Віцебск каля павароту на санаторый «Сосны». У працаўніка кожная хвілінка на ўліку. Стэлефанаваліся, каб можна было перасячыся дзесьці па дарозе. Ён якраз вёз збожжа на зерняток гаспадаркі. Юрый ужо паеў, але не магла не пацікавіцца, ці спадабалася.

Падарункі ад прафсаюза і гаспадаркі

— Смачна, мне ўсё падабаецца — і суп, і салаты, і катлеты, — усміхаецца ён. — З дому ежу не бяру. Наогул дома амаль не бываю. У сям’і двое дзяцей, але калі пасяўная ці ўборачная, рэдка бачымся. Іду на работу, яны яшчэ спяць, вяртаюся, яны ўжо спяць.

Юрый Манкевіч працуе ў гаспадарцы 11 гадоў і практычна заўсёды атрымлівае ўзнагароды за высокія паказчыкі. У тым ліку і непасрэдна падчас святкавання галоўнага фэсту працаўнікоў вёскі «Дажынкі».

На ўборачнай у ЗАТ «Агракамбінат «Зара» штодзённа задзейнічаная восем камбайнаў, столькі ж МАЗаў. Працоўны дзень пачынаецца рана і цягнецца да позняга вечара. Прагнозы на ўраджай добрыя, нягледзячы на ўсе капрызы надвор’я.

Адно з аддаленых палёў «Зары» ў Чавускім раёне, да якога больш чым 50 кіламетраў. Там працуе некалькі лідараў жніва, якіх таксама трэба павіншаваць. У тым ліку і перадавік з ліку маладых.

Паспяваем на месца якраз пад канец абеду.

— Прэтэнзій да абедаў няма, усё вельмі смачна, — прызнаецца механізатар Віталій Буры. — Ежа сытная, нават дабаўкі не трэба прасіць. Калі пераесці, у камбайне дрэнна сядзець.

Добрая ежа наогул палова справы, разважае суразмоўнік. На рабоце з самай раніцы, у абед ужо хочацца чымсьці гарачым падсілкавацца. Віталію на дзень хапае калгаснай ежы. Дома толькі на чай застаюцца сілы.

Аляксандр Верхатураў абедае, не адыходзячы ад камбайна.

— Гарачае смачнае, мне першае заўсёды падабаецца, — каментуе ён.

Падмацаваўшыся, ён атрымлівае з рук старшыні прафсаюза работнікаў АПК Магілёўскага раёна падарункі за поспехі ва ўборцы і зорку на камбайн з паметкай «1000».

Пад’язджае яшчэ адзін перадавік — Раман Сарокін. Ён кіроўца МАЗа, перавёз дзве тысячы тон збожжа. Спрытны, таму што малады, смяецца ён.

Хлопцу ўручаюць грошы і падзяку, ціснуць руку і натхняюць на чарговыя рэкорды.

— У гаспадарцы працую пяты сезон, — расказвае малады чалавек. — Нядаўна жаніўся. Мая Вольга тут жа працуе. Абяцаюць даць жыллё. Падымаюся вельмі рана і адразу ж бягу на работу. Я цяпер чалавек сямейны, трэба забяспечваць сям’ю.


У тэму

Паводле інфармацыі прафсаюза работнікаў АПК Магілёўскага раёна, на 8 жніўня ў раёне было з ліку двухтысячнікаў два камбайнеры і два кіроўцы, а таксама з ліку тысячнікаў шэсць кіроўцаў і пяць камбайнераў.

Нэлі ЗІГУЛЯ

Фота аўтара

Магілёўскі і Чавускі раёны

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Пар­ты­зан­скі след у Бе­ла­рус­кай на­сту­паль­най апе­ра­цыі «Баг­ра­ці­ён»

Пар­ты­зан­скі след у Бе­ла­рус­кай на­сту­паль­най апе­ра­цыі «Баг­ра­ці­ён»

Ба­я­вое ўза­е­ма­дзе­ян­не най­вы­шэй­ша­га ўзроў­ню.

Грамадства

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

Якой павінна быць ежа для дзяцей: смачнай ці карыснай?

«Дзесяцігоддзі школьнае харчаванне нашых дзяцей будавалася на аснове зборніка рэцэптур».

Энергетыка

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

Беларусь у лідарах па энергаэфектыўнасці

А сярод краін ЕАЭС — на першым месцы.