Вы тут

Вегетарыянскія стравы. Толькі ў пост ці на ўсё жыццё?


Наталі Портман, Джэніфер Лопес, Брэд Піт, Рычард Гір, Кейт Уінслет, расійскія спявачкі Валерыя і Ёлка, актрысы Ганна Кавальчук і Людміла Арцем’ева — дзясяткі сусветных зорак адмаўляюцца ад прадуктаў жывёльнага паходжання і пераходзяць на веганства. Адно за адным адкрываюцца веганскі кафэ, усё часцей на паліцах крам з'яўляюцца прадукты са знакам vegan.


Такі лад жыцця падтрымліваюць і шмат хто ў Беларусі: паводле звестак цэнтра «Новак», у нашай краіне веганамі і вегетарыянцамі сябе лічаць 4,5 % дарослага насельніцтва, ёсць Беларускае веганскае таварыства.

Сёння «Звязда» прапануе некалькі папулярных рэцэптаў вегетарыянскай кухні.

Капусны шніцаль

Інгрэдыенты: невялікі качан капусты; 300 г сачавіцы; шклянка таматнага соку; соль і чорны перац на смак.

Для веганскага шніцалю выбіраем не вельмі шчыльную капусту, здымаем верхнія лісты. Сачавіцу здрабняем у блендары да стану мукі. Капусту наразаем долькамі, каб на кожным сегменце засталася храпка, якая будзе трымаць форму шніцаля.

Цяпер робім кляр (для кляру можна выкарыстоўваць як таматны сок, так і ваду з таматнай пастай). У глыбокую талерку дадаем здробненую сачавіцу, соль, перац па гусце, таматны сок. Змешваем і пакідаем для набракання.

Затым кожны капусны сегмент апускаем у кляр, старанна абмакваем з усіх бакоў і смажым на патэльні з дадаваннем расліннага алею.

Крэм-чыз з кэш’ю з чаборам

Інгрэдыенты: 2 шклянкі кэш’ю; 2 зубчыка часнаку; 1 ст. л. лімоннага соку; ½ ст. л. харчовых дрожджаў; ½ шклянкі халоднай вады; пакладзіце ч. л. солі; 2 свежыя галінкі чабору.

У маленькай місе заліць кэш’ю кіпенем. Пакінуць на 20 хвілін, затым ваду зліць. Затым здрабніць кэш’ю і часнок у блендары. Дадаць да іх лімонны сок, дрожджы, халодную ваду і соль. Змяшаць усё да атрымання аднастайнай кансістэнцыі, перакласці ў місу. Дадаць палову лісця чабору і зноў змяшаць. Астатнім лісцем упрыгожыць гатовую страву.

Морква і фасоля з размарынам

Інгрэдыенты: 4 ст. л. алею з вінаградных костачак (можна ўзяць гарбузовае); 2 ст. л. дробна нарэзанага свежага размарыну; 700 г морквы, нарэзанай на доўгія тонкія палачкі; 450 г зялёнай струковай фасолі.

Разагрэць духоўку да 220°C.вышмараваць раслінным алеем два бляхі.

Змяшаць 2 ст. лыжкі вінаграднага алею і 1 ст. лыжку размарыну ў вялікай місе, заправіць соллю і перцам, дадаць моркву і змяшаць. Выкласці моркву на адну бляху.

Цяпер змяшаць тыя, што засталіся 2 ст. алею і 1 ст. л. размарыну з зялёнай фасоляй, заправіць соллю і перцам, змяшаць. Выкласці фасолю на другую бляху.

Запякаць і фасолю, і моркву каля 30 хвілін.

Маркоўны суп-пюрэ з какосавым малаком

Інгрэдыенты: 2 ст.  л. аліўкавага алею; ½ кубкі кропу; 700 г морквы, нарэзанай на невялікія лустачкі; 3 ст. агародніннага булёна; 1 ст. л. свежага апельсінавага соку; ½ кубкі какосавага малака.

Нагрэць аліўкавы алей у вялікай патэльні на сярэднім агні. Дадаць кроп і смажыць 3 хвіліны. Дадаць моркву і смажыць яшчэ 5 хвілін, пры неабходнасці паменшыўшы агонь.

Дадаць 3 шклянкі агародніннага булёну і 1 шклянку апельсінавага соку. Варыць 15 хвілін або пакуль морква не стане мяккай. Дадаць какосавае малако, заправіць усе соллю і перцам. Змяшаць суп у блендары да атрымання аднастайнай масы. Падаваць можна як гарачым, так і халодным.

Выбар рэдакцыі

Грамадства

Ці апраўдае сваю назву апошні месяц зімы? Прагноз ад Дзмітрыя Рабава

Ці апраўдае сваю назву апошні месяц зімы? Прагноз ад Дзмітрыя Рабава

Люты — ад лацінскага «фебруарыс», што азначае «ачышчэнне». 

Грамадства

Персанальныя даныя: ведаць нельга распаўсюджваць

Персанальныя даныя: ведаць нельга распаўсюджваць

Каму, калі, што, дзе і як можа давяраць пра сябе сучасны чалавек.

Грамадства

Пуд солі. Ружовая, чорная або марская — чым яны адрозніваюцца?

Пуд солі. Ружовая, чорная або марская — чым яны адрозніваюцца?

Раней было прасцей: скончылася ў доме соль — ідзеш у краму і купляеш, і ўсё зразумела.