Вы тут

Маладзёжны кулінарны сэрвіс па-хатняму


У аздараўленчым лагеры «Магістраль» Віцебскага аддзялення Беларускай чыгункі, што знаходзіцца ў Віцебскім раёне, ужо на трэцюю змену заступіў студэнцкі атрад Віцебскага дзяржаўнага індустрыяльнага каледжа. Карэспандэнт «Чырвонкі. Чырвонай змены» пабывала на ўнутранай кухні лагера і даведалася, чаму лета — сапраўды маленькае жыццё.


«Добрай раніцы! Хутчэй на сняданак», — так пачынаецца дзень у лагеры «Магістраль», што размясціўся ў шыкоўным сасновым бары на беразе маляўнічага возера Шэвіна. І рабяты — паўнавартасныя жыхары гэтага горада дзяцінства на 18 дзён — спяшаюцца ў сталовую, бо ведаюць, што зараз будзе смачна і па-хатняму.

За «ядомы» распарадак дня пад кіраўніцтвам шэф-кухараў адказваюць члены студатрада Віцебскага дзяржаўнага індустрыяльнага каледжа «Магістраль».

Дзесяць навучэнцаў трэцяга курса яшчэ на першай змене, якая адкрылася 3 чэрвеня, размеркаваліся па пяць чалавек у дзве брыгады. І цяпер працуюць па графіку два дні праз два. Шэф-кухар лагера Уладзімір Дзямідзенка адзначае, што без дапамогі студатрадаўцаў не абысціся — паспрабуй пяць разоў на дзень накарміць больш за 300 маленькіх «чамучак»! А кормяць тут выдатна, на любы густ: і каўбаскі па-слуцку, і катлеты пад сырам, і свежая садавіна, і выпечка! Апошняе, дарэчы, з'яўляецца «разыначкай» лагера, бо чаго толькі тут не прапануюць адпачывальнікам: піцы па-хатняму, булачкі, цукровыя завітушкі. Ва ўсіх кулінарных працэсах пад наглядам вопытных кухараў бяруць непасрэдны ўдзел байцы студатрада.

Кірыл Качаеў змог паспрабаваць сябе і ў ролі кухара, і ў ролі афіцыянта. Кіраўніцтва аздараўленчай установы дазваляе моладзі абіраць спецыяльнасць даспадобы, дае мажлівасць праявіць сябе ў кулінарыі і сферы абслугоўвання. Станіслаў Сувораў працуе ў цэху. Прызнаецца, што больш падабаецца падрыхтоўваць гародніну, а яе, сказаць шчыра, за дзень набягаюць вельмі вялікія аб'ёмы! Так, напрыклад, сёння ў меню значылася пюрэ — для яго трэба пачысціць каля 80 кілаграмаў бульбы. Супы на розны густ таксама ўражваюць — на абед іх спатрэбіцца 120 літраў, а кампоту — літраў 80! Вядома, што зрабіць столькі загатовак аднаму складана, тады на дапамогу талакой прыходзяць кухонныя рабочыя.

Таня Краско любіць стаяць на раздачы, прыпраўляючы добрым настроем і вясёлай дзявочай усмешкай кожную талерку, якая адпраўляецца дзецям. А па-іншаму нельга, бо незалежна ад настрою і стомленасці «байцоў нябачнага фронту» лагер — месца дабрыні і пазітыўных эмоцый. Калега Тані Андрэй Міхаменка ўзяў на сябе абавязак рабіць смачныя салаты, што ў юнака атрымліваецца бліскуча. «За два месяцы тут ужо навучыўся рэзаць нажом роўна, амаль не гледзячы на дошку. Атрыманы вопыт выкарыстоўваю і дома, сям'я ў захапленні», — усміхаецца Андрэй.

Байцы гэтага студатрада ўжо праз год атрымаюць дыпломы тэхнікаў-тэхнолагаў і майстроў харчовай прамысловасці, а пакуль набіваюць руку на практыцы. Некаторыя з іх плануюць вярнуцца сюды і на размеркаванне пасля каледжа, аднак не ў лагер (бо ён працуе толькі ў летні перыяд), а ў санаторый «Лётцы», філіялам якога з'яўляецца «Магістраль».

«Работа ў студатрадзе — выдатная магчымасць у кароткі тэрмін зразумець на практыцы, ці зможаш ты і далей ісці па прафесіі. Вядома, гэта і запамінальны час новых знаёмстваў, магчымасць уліцца ў калектыў, адпачыць у сасновым бары на свежым паветры. Ды падзарабіць!» — дзеліцца ўражаннямі Таццяна Краско.

А падзарабіць і праўда можна нядрэнна: пры графіку два праз два за дзевяць працоўных дзён кухары атрымліваюць 340 рублёў, афіцыянты крыху менш — 280. Таксама кіраўніцтва лагера выдзяляе моладзі бясплатныя месцы ў лагеры для адпачынку і забяспечвае харчаваннем па зніжаным кошце — 15 працэнтаў ад поўнай цаны.

Па словах начальніка лагера Аляксея Краўчанкі, «Магістраль» даўно супрацоўнічае з БРСМ і накіроўвае заяўкі на студатрады. «Такая форма работы з моладдзю — гэта не толькі магчымасць укамплектаваць змену падчас аздараўленчага сезона неабходнымі кадрамі, але і карысны абмен вопытам, новымі ідэямі і ініцыятывамі. Шчыры дзякуй індустрыяльнаму каледжу за дапамогу і накіраванне ў нашу краіну дзяцінства адказных і натхнёных маладых людзей», — адзначыў Аляксей Краўчанка.

А тым часам у прасторнай сталовай чуюцца грукат лыжак і зацяжныя воклічы «Ой, як смачна!». Пасля дзеці разам падзякуюць кухарам за стравы і зноў разбягуцца па сваіх атрадах. А для шэф-кухара і яго маладых памочнікаў лепшай ацэнкі і не трэба.

Аляксандра ГВОЗДЗЕВА

Фота аўтара

Выбар рэдакцыі

Гараскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

У пачатку тыдня да Ракаў могуць падступна падкрасціся трывогі і сумневы.

Здароўе

Як працуюць санаторныя школы-інтэрнаты для дзяцей, хворых на скаліёз?

Як працуюць санаторныя школы-інтэрнаты для дзяцей, хворых на скаліёз?

Па статыстыцы на пяць хворых дзяўчынак прыходзіцца толькі адзін хлопчык.

Рэгіёны

У якіх ўмовах працавалі медыкі ў гады вайны?

У якіх ўмовах працавалі медыкі ў гады вайны?

Подзвіг ваенурачоў адлюстроўвае выстава Брэсцкага абласнога краязнаўчага музея.

Грамадства

Што трэба ведаць тым, хто адпачывае каля вадаёмаў

Што трэба ведаць тым, хто адпачывае каля вадаёмаў

Нават пры наяўнасці на пляжы ратавальнай станцыі не варта грэбаваць элементарнымі правіламі бяспекі.