Вы тут

Што можна прынесцi ў торбе з Камароўкi


На Камароўцы, на сезонным рынку, ягад гэтымi днямi — процьма. Малiны, познiя блiскучыя клубнiцы, вiшнi (беларускiя — па два з паловай рублi за кiлаграм, малдаўскiя — па шэсць пяцьдзясят, пакаштавала i тыя, i тыя — рознiцы анiякай), буякi, чарнiцы. Менавiта па чарнiцы я i выправiлася ў абед, бо на выхадныя ссовацца ў лес не выпадае, а якая ж зiма без чарнiчнага варэння? Яно, канешне, калi ягады не сам збiраеш, не такое смачнае, але ўсё ж... Купiла два кiлаграмы ў загарэлай цёткi з чорнымi ад ягад рукамi, якая прывезла iх у Мiнск ажно з Драгiчынскага раёна. Гаваркая паляшучка спрытна насыпала ягады ў пакет проста з прылаўка — яны там ляжалi велiкаватай горкай без нiякай скрынкi, — набiраючы iх шырокiм шуфлiкам для смецця. Ягады былi неперабраныя, з лiсцiкамi i хваёвымi iголкамi, давялося павазiцца ўвечары, iх перабiраючы. Я наўмысна купiла такiя — не таму, што таннейшыя, а каб хоць на паўгадзiны вярнуць iлюзiю, што гэта я сама прынесла iх з лесу i вось цяпер корпаюся, выбiраючы пацяруху. Ссыпала iх у шырокую каструлю, засыпала цукрам, уключыла плiту... Праз колькi хвiлiн па пакоях разлiўся кiславаты водар нагрэтых на сонцы летнiх узлескаў, i прыйшло раптам пачуццё дзiвоснага спакою, якое так рэдка можна злавiць у гэтым шалёным жыццi…


Да чарнiц у мяне асабiста пiетэт з дзяцiнства. Мо таму, што мясцiны ў нас не надта на гэтыя ягады багатыя — суглiнкаў яны не любяць, i, каб назбiраць колькi лiтраў, трэба iсцi за блiзкi свет. Думаю, менавiта таму чарнiцы ў нас называюць паважлiва — Ягады. Малiны — гэта малiны, дурнiцы — дурнiцы, бруснiцы — бруснiцы, а чарнiцы — ягады. Пайсцi ў ягады — значыла падацца ў далёкi лес, «зубатыя» абрысы якога ледзь вiдаць на даляглядзе. Завецца ён Тайга (у дзяцiнстве думалася, што гэта тайга i ёсць), i, акрамя ўсялякiх ягад ды грыбоў, шмат у iм усякага звяр'я, таму збiралiся туды, як у небяспечную экспедыцыю, цэлымi кампанiямi. Разбрыдалiся па вялiзным лесе, усё ж азiраючыся, каб не згубiцца, каб бачыць кагосьцi са спадарожнiкаў. Асаблiва баязлiвыя цёткi ўвесь час гукалi адна адной, i вэрхал стаяў яшчэ той, зусiм як у Коласа: «Марыля, гу! гу-гу, Тацяна! // — Гу-гу, Магдуся! Гу, Мар'яна! // — Антоля! цётка Мiхалiна! // — Алеся! Зося! Катарына!»... Карацей, калi i сапраўды хадзiў там паблiзу якi воўк, як нас палохалi дарослыя, дык джгаў, напэўна, у гушчар з усiх ног ад гэтай гарластай пераклiчкi.

Я ўвесь час здзiўлялася (здзiўляюся, згадваючы i сёння), як гэтыя цёткi маглi так хутка назбiраць поўныя дзесяцi-дванаццацiлiтровыя вёдры дробных ягад. Прычым нiколi не карысталiся нiякiмi «камбайнамi» — усё рукамi. Я асабiста, нават ужо дарослая, на такi подзвiг была няздатная. Самае вялiкае дасягненне — бiтончык на два з паловай лiтры. Мы тады выправiлiся ў лес, лiчы, усёй сям'ёй — брат з жонкай, сястра з мужам, i я са сваiм неадчэпным хаўруснiкам ва ўсiх лясных прыгодах — кундалем Джымам. Ведаючы мой асаблiвы «талент» збiраць чарнiцы, брат знайшоў самы буйны ягаднiк, прывёў мяне да яго, сказаў здзеклiва: «Ну, калi ўжо тут не назбiраеш...» Ад ягад, якiя, здавалася, вiселi цэлымi гронкамi, стракацела ўваччу, яны самi прасiлiся ў рукi i... у рот. Хутка назбiраўшы цэлую жменю, я iх туды i адправiла. Потым яшчэ i яшчэ (чарнiцы можна есцi бясконца, а тыя былi буйныя, спелыя i салодкiя). Сабака быў памочнiкам яшчэ тым — разлёгшыся пасярод ягаднiку, ён лянiва хапаў зяпай самыя спелыя чарнiцы i жаваў iх, заплюшчыўшыся ад задавальнення.

Так i знайшлi нас старэйшыя, якiя набралi ўжо поўныя дзесяцiлiтровыя вёдры, — разамлелых i задаволеных, з чорнымi пашчамi (у мяне былi чорныя яшчэ i каленi, бо ўкленчыўшы збiраць было лацвей). Бiтончык сiратлiва стаяў убаку, у iм было ледзь прыкрытае дно. Пераглянуўшыся i пацiснуўшы плячыма, мае родныя пассыпалi ў няшчасную пасудзiну коптары са сваiх вёдраў — i бiтончык стаў поўны. Па вёсцы я несла яго з гонарам, не зважаючы на кпiны, якiя гучалi ў мой адрас усю дарогу. (Дарэчы, гучаць i сёння, калi за сямейнай бяседай прыгадваем свае колiшнiя прыгоды...)

А пасля з чарнiц варылi варэнне. Самае смачнае, самае, па вясковых мерках, каштоўнае. Гэта малiны маглi варыцца ў звычайным гаршку цi выварцы на трыногу ў двары, на чорныя ж ягады даставаўся адмысловы медны таз, i варылi iх толькi на плiце. Ад паху, якi лунаў па хаце, цяклi слiнкi, так хацелася пакаштаваць таго варэння. Яго разлiвалi ў слоiкi, але абавязкова заставалася кружачка, якая нi туды нi сюды (я думаю, мама адмыслова так падгадвала). Вечарам мама пякла гару блiноў, уся сям'я — i большыя, i меншыя — садзiлася вакол стала i мачала скручаныя ў трубачку блiны ў пералiтую з кружачкi ў талерку дзiвосную смакату. Рытуал працягваўся i зiмой — чарнiчнае варэнне даставалi з кладоўкi на выхадныя, калi прыязджалi старэйшыя дзецi, i можна было вось так — усёй сям'ёй — сядзець разам, ласавацца, павольна размаўляць i згадваць пра лета — i пра тое, што было, i пра тое, што абавязкова будзе...

Пэўна, менавiта жаданне адчуць тое самае... калi хочаце — шчасце i пацягнула мяне сёлета на Камароўку, дзе гаваркая цётка з-пад Драгiчына насыпала мне ў торбу неперабраных чарнiц. I на нейкi момант нават здалося, што гэта я сама iх сабрала ў Тайзе, i дзесьцi наводдаль перагуквалiся вясковыя кабеты, а побач у ягаднiку ляжаў белы калматы сабачка i лянiва хапаў ягады чорнай ад iх жа зяпай...

Алена ЛЯЎКОВIЧ

Прэв’ю: agrognom.ru

Загаловак у газеце: Чарнiчнае варэнне

Выбар рэдакцыі

Моладзь

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Аліна Чыжык: Музыка павінна выхоўваць

Фіналістка праекта «Акадэмія талентаў» на АНТ — пра творчасць і жыццё.

Калейдаскоп

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

Усходні гараскоп на наступны тыдзень

На гэтым тыдні Цяльцы будуць проста незаменныя ўсюды, дзе іх ведаюць.

Грамадства

Курс маладога байца для дэпутата

Курс маладога байца для дэпутата

Аляксандр Курэц – самы малады народны выбраннік у сваім сельсавеце і адзіны дэпутат сярод сваіх калег па службе.